week8

Uge 8

DIT BARN

Mærkelige proportioner

Barnet er nu ca. 1,5 cm langt og ligner mere og mere et lille menneske i miniature. Men det her lillebitte væsen har, som du kan se, meget mærkelige proportioner: Hovedet er stadig stort i forhold til overkroppen og meget større end underkroppen. Men kroppen retter sig mere og mere ud, og nu kan starten på det, der skal blive til arme, ben og fødder tydeligt ses. Der er fuld aktivitet i livmoderen, barnet bevæger sig hele tiden og hviler sig kun kort tid ad gangen. Bevægelsesimpulserne fra hjernen når nu helt ud i arme og ben, og der sendes signaler via nervesystemet ud til musklerne, som giver dem instruktioner om, hvad de skal gøre. Samtidig bliver der også sendt information tilbage til hjernen fra kroppens ydre dele. Det, at barnet nu kan bevæge sig, er vigtigt for den videre udvikling af muskler og led. Du kan ikke mærke bevægelserne endnu, men de er der. Denne uge dannes sanseorganerne også samt de vigtigste indre organer – alt sammen til lyden af hjertets regelmæssige slag.

MOR

Overmenneskelig lugtesans?

Du har måske lagt mærke til, at du reagerer kraftigere end du plejer på stærke dufte – at du lige pludselig ikke kan holde din yndlingsduft ud? Det kan du takke hormonerne for … Der er desværre ikke andet at gøre end at acceptere det og prøve på at undgå de dufte, du synes er ubehagelige, og tænke på, at det som regel går over. Du kan måske mærke små stik og en fornemmelse af noget, der minder om menstruationssmerter? Det er den voksende livmoder, som nu er på størrelse med en appelsin, der strækker ligamenterne. Selvom det stadig ikke er synligt udenpå, at der vokser et lille væsen inde i dig, så vokser det sig hele tiden større og kræver mere og mere plads. Hvis du får en lille blødning i den første tredjedel af graviditeten, er det måske rart at vide, at det er ret almindeligt og på ingen måde behøver være et tegn på, at man er ved at få en spontan abort. Hvis du derimod oplever tiltagende smerter i forbindelse med blødningen, og at den bliver ved, eller bliver værre, så skal du kontakte læge eller sygehus. Går du i hemmelighed og glæder dig over din graviditet? Mange føler, at det er lidt for tidligt at fortælle familie og venner, at man venter barn. Men det betyder jo ikke, at man ikke har masser af spørgsmål – så det kan være rart at snakke med andre, der er i samme situation, via vores forældresnak.

PARTNER

Humørsvingninger?

Under graviditeten er det helt normalt, at din partners humør svinger – det skyldes naturligvis den hormonelle forandring, der sker i kroppen. På den anden side set, så er det jo ikke helt nemt altid at være i godt humør, hvis man samtidig er træt og har kvalme. Du har måske selv oplevet en graviditet og kan huske, hvordan man kunne have det – både op- og nedturene? Hvis dette er dit første barn, så er du ganske enkelt nødt til at prøve på at have forståelse for, at det lige nu er en tung periode, som I er nødt til at komme igennem. Snak med hinanden om, hvordan du bedst kan støtte og hjælpe. Bekymring er en almindelig følelse under graviditeten. Ikke bare over barnet, men også over, om der skal ske noget med dig som partner, eller hvordan I som par vil klare det. Det kan virke ulogisk, men det er en del af hele forberedelsen på at blive forældre. For at prøve på at komme bekymringerne til livs, er det en god idé at snakke med hinanden om det. Måske er der noget, I kan vente med, hvis det nu skaber unødvendige bekymringer?