week23

Uge 23

DIT BARN

Lungor i utveckling

550 gram og ca. 28 cm langt – barnet fortsætter med at vokse i et rasende tempo. Nu har hovedet en diameter på 5-6 cm, og det lille lårben, der bliver til kroppens største ben, er 4 cm langt. Nu begynder huden at få sit pigment, og de små lunger fyldes med fostervand fra nu og frem til fødslen. Lige præcis i fødselsøjeblikket presses fostervandet ud, eftersom barnets brystkasse klemmes sammen i fødselskanalen – den næste indånding barnet tager, kommer til at fylde lungerne med luft! Fra og med nu betragtes fostret som et barn rent juridisk, eftersom det rent medicinsk anses for at være levedygtigt. Det er yderst usædvanligt, at man føder så tidligt som nu i graviditeten, men den juridiske bestemmelse indebærer, at barnet har ret til behandling og dermed, at man prøver på at redde barnet, hvis det skulle fødes nu.

MOR

Planlæg forældreorlov

Nu begynder du måske at føle, at du kan det her med at være gravid, livet går sin stille gang, og maven vokser. Det kan føles, som om det er alt for tidligt at planlægge din barsel. Men faktum er, at jo mere du tænker nu, desto mindre er du nødt til at gøre (og tænke!), når barnet er født, og hjernen er blevet lidt tåget af at trøste barnet, give det mad og få det til at sove. Vi lover, at administration og planlægning er det sidste, du har lyst til at bruge din tid på, når den dag kommer. Senest tre måneder inden forventet fødsel, skal du fortælle din arbejdsgiver at du er gravid, og om du vil holde orlov inden fødslen, og det er en god idé at læse om, hvordan det fungerer med barsel. Hvis I er flere kommende forældre, så er det nu, I skal have samtalen om, hvordan I vil dele barslen. Det kan være en proces, der ikke altid er helt gnidningsfri. Forskningen viser, at forholdet har godt af, at man deler barslen, og så er der også noget om snakken, når alle siger, at ”den første tid med barnet er noget, der aldrig kommer igen”. Hvordan I planlægger og får det til at hænge sammen rent praktisk, det er helt op til jer – I ved jo, hvad der er bedst for jeres barn og jeres forhold!

PARTNER

Hjælp hinanden

Frem med kalenderen, for nu er det en god idé at planlægge barslen. Jo tidligere I snakker om, hvordan I vil fordele og planlægge den, desto bedre. Så får I en ting mindre at tænke på, når det lille væsen er kommet – for da kan bare det at komme uden for døren nemlig føles som en jordomrejse. I har tilsammen ret til 52 ugers orlov med barselsdagpenge, hvis I bor sammen. De sidste 4 uger inden fødslen er øremærkede til moren. Offentligt ansatte har ofte ret til at gå på barsel 6-8 uger inden terminen. Efter fødslen har I ret til 24 ugers orlov hver. Hvis I ønsker det, kan en del af ugerne overdrages til den anden forældre. Hvis man er lønmodtager er 11 af ugerne dog øremærkede, 2 uger i forbindelse med fødslen og 9 uger inden barnet fylder 1 år. Herudover er der forskellige muligheder for at forlænge eller udskyde dele af barslen. Hvordan I vælger at fordele den barsel, der ikke er øremærket mellem jer, er helt op til jer. Forskning viser, at et forhold har godt af, at man hjælper hinanden med barslen, og uanset hvor klichéagtigt det kan lyde, så er den første tid med dit barn noget, der aldrig kommer igen. Men alle har forskellige situationer og forudsætninger. Bor I ikke sammen, kan der for eksempel gælde andre regler, ligesom der kan være forskel på reglerne afhængigt af om man er lønmodtager, selvstændig, uden arbejde eller studerende. Find ud af, hvilke regler der gælder for dig/jer. Hvis du er i arbejde så tal med din A-kasse eller kommunen om, hvor længe du kan få barsel med løn. Undersøg også om jeres fælles økonomi nødvendigvis bliver dårligere, hvis den der tjener mest, er mest hjemme. Vær desuden opmærksom på, at der er forskellige tidsfrister der skal overholdes, når man planlægger barsel og søger om barselsdagpenge.