week-3_1200x480

Uge 3

DIT BARN

Nu begynder det!

Nu begynder det for alvor! En sædcelle er nået frem til ægget og er trængt ind i det. Det befrugtede æg bevæger sig mod livmoderen, og på vejen dertil, deler det sig igen og igen. På graviditetens fjerde dag ligner det befrugtede æg et brombær og kaldes for ”morula”. Den er på størrelse med et lille sandkorn (0,2 mm) og består af 32 celler, som er blevet dannet.

MOR

Udebleven menstruation

Nu bliver der sendt kemiske signaler op til hypofysen, som meddeler, at du er gravid, og at den kan stoppe ægløsningen indtil videre – der bliver med andre ord ikke flere menstruationer det næste stykke tid! Hvis du alligevel får en lille blødning, så er det ikke menstruation, men derimod en såkaldt implantationsblødning. Den opstår, når ægget sætter sig fast i livmoderen, og den minder lidt om blodblandet udflåd. Når ægget sætter sig fast bliver starten til din moderkage – et helt nyt organ – også dannet, og rødderne graver sig længere og længere ned i livmoderen. Her produceres hormonet progesteron, der har til opgave at beholde graviditeten i livmoderen, og koncentrationen stiger hurtigt i blodet. En anden ting, der stiger lidt, er faktisk kropstemperaturen, som bliver en anelse højere.

PARTNER

Tidlige tegn

Hvis din partner er blevet gravid, holder menstruationen op med at komme fra og med nu. Der kan dog dukke en anden blødning op. Når ægget sætter sig fast i livmoderen, er det nemlig ret almindeligt med en såkaldt implantationsblødning, der er helt ufarlig. Den kan komme 7 til 14 dage efter ægløsning, og den kan minde om blodblandet udflåd. Snart kan I tage en graviditetstest for at se, om I er gravide. Ved kunstig befrugtning som fx IVF med fryseæg kan man tænke, at ægget har boet uden for livmoderen de første to uger, og det indebærer, at ægget nu har sin første uge i maven. Det kan være godt at vide, at kropstemperaturen hos en, der er gravid, nogle gange kan stige en anelse, og at mange bliver trætte. Det er ret almindeligt, at man føler sig lidt uoplagt og tror, at man er ved at blive syg, så hvis I prøver på at blive gravide, så kan dette være et lille tegn.