week14

Uge 14

DIT BARN

Intensiv vækstfase

Barnet er blevet ca. 8 cm langt og er inde i en intensiv vokseperiode. Det bliver stærkere og stærkere, og bevægelserne bliver mere og mere målbevidste – selvom de ikke er frivillige endnu: Barnet orker at holde sit hoved oppe et lille stykke tid, hånden kan gribe lidt klodset, og foden kan sparke. Der begynder efterhånden at komme styr på proportionerne. Benene er længere end armene, kroppen vokser, øjne og ører begynder at bevæge sig hen på deres rigtige pladser, og næseryggen gør sin entré. Der dannes hele tiden nyt fostervand, indtil barnet er fuldt udviklet. Nu er tiden også inde til, at den vigtige myelinproduktion skal komme i gang. Myelin fungerer som isolering omkring nerverne, der sender information gennem hjernen. Denne produktion fortsætter under de første år af barnets liv.

MOR

Huden i forandring

Din livmoder når nu et stykke op over skambenet, og kroppen fortsætter med at forandres i et stigende tempo. Maven bliver større og større, du bliver nemmere forpustet, og din puls slår lidt hurtigere, end den plejer. Det lyder måske anstrengende? Men mange oplever alligevel, at de begynder at få det rigtig godt – måske fordi maven ikke er blevet så tung endnu, og at der er opstået en ro i kroppen med hensyn til det her med at vente barn. Du har måske opdaget en lille antydning til en mørk stribe på maven? Mange får en lige linje mellem den øverste del af maven og ned til skambenet, der kaldes Linea nigra. Den opstår, fordi du har fået mere pigment, nu hvor du er gravid, hvilket skyldes hormonerne. Linjen på maven blegner sandsynligvis og forsvinder, når barnet er kommet. Alt ekstra pigment, som hormonerne byder på, kan også give pigmentforandringer på andre steder, fx i ansigtet. Det kaldes kloasma og kan forebygges ved at bruge en høj solfaktor og sørge for at skygge for ansigt og hoved, når du er ude i solen. Man skal jo altid være forsigtig med solen, og du kan ganske enkelt tænke på, at du bør være lidt ekstra forsigtig nu, når du venter barn.

PARTNER

At binde sig

Det er ofte svært at forstå en graviditet, når I befinder jer midt i den – som regel ikke i lige så høj grad for den, der bærer barnet, men for dig som partner er det ikke så mærkeligt, hvis det bliver lidt abstrakt. Måske har I allerede et lille arbejdsnavn på den lille krabat inde i maven, men hvis I ikke har, så kan det være nemmere at forestille sig barnet, hvis man giver det et lille kælenavn. Det bliver ofte lettere at tænke på det som et lille menneske, så man kan fantasere om, hvordan personligheden er, eller hvordan vedkommende kommer til at se ud. Det kan gøre tingene nemmere, hvis man skriver sine tanker og følelser ned – eller bare det, der er sket i løbet af dagen – så du kan vende tilbage til det og reflektere over, hvordan det føltes lige netop på det tidspunkt. Når du ser det sort på hvidt, kan det også blive mere tydeligt, hvordan du har knyttet dig til det lille væsen, der venter på at møde dig.