week29

Uge 29

DIT BARN

En livlig baby

Indtil videre har barnet god plads til at skifte stilling og slå kolbøtter inde i livmoderen til trods for dets 40 cm og hele 1,2 kg. Men der bliver mindre og mindre plads, og nu kan man ane en fod eller en hånd på ydersiden af maven, når barnet stemmer mod for at vende sig. Hovedet er stadig stort i forhold til resten af kroppen, der virker mager, eftersom den endnu ikke har så meget underhudsfedt. Det er forskelligt fra barn til barn, hvor meget det bevæger sig og sparker, men de fleste afprøver sine kræfter, og det er ikke ualmindeligt, at de engang imellem kommer med et ordentligt spark, så man kan være lidt øm bagefter. Barnet er nu så stort, at sparkene kan nå helt op til ribbenene og ned til blæren (hvilket kan resultere i en lille overraskelse for moderen).

MOR

Åreknuder og hæmorroider

Hvis du er stresset eller vred, så reagerer barnet sandsynligvis på de stresshormoner, der frigøres og cirkulerer over til barnet via moderkagen. Der er jo ingen, der kan lide stress, så prøv på at berolige barnet ved at tage et par dybe indåndinger og slappe af. Hvis din graviditet er normal, og du er frisk og rask, da plejer tiden at være inde til endnu en kontrol hos jordemoderen omkring dette tidspunkt. Efterhånden som barnet vokser og fylder mere, så presses dine indre organer til side. Livmoderen presser på nedad og mod de store blodkar. Da kan man få mere synlige og markerede blodårer, og nogle gange opstår der åreknuder på benene. Det plejer at være rart med et par støttestrømper, og de hjælper desuden blodets tilbageløb. Du skal heller ikke sidde for meget med benene over kors (det er også et rigtig godt tip, hvis du har bækkensmerter!). Man kan også få åreknuder omkring endetarmen – bedre kendt som hæmorider. Den ubehagelige tilstand kan du genkende ved, at det svider og klør omkring endetarmsåbningen. Hæmorider forsvinder ofte helt, når barnet er født, men det er jo ubehageligt indtil da. Sørg for at drikke meget vand, bevæg dig og spis fiberrig kost, eftersom hård mave er hæmoridernes bedste ven. Hvis intet hjælper kan du få salve i håndkøb på apoteket eller få medicin på recept hos lægen.

PARTNER

Mere end et barn?

Hvis I venter tvillinger, så er der ikke lang tid tilbage til fødslen nu. Ca. 50% af dem, der venter tvillinger, har født inden udgangen af uge 37, og de andre følger hurtigt efter, da man plejer at sætte fødslen i gang for almindelige tvillingegraviditeter på det tidspunkt. Som kommende tvillingeforældre har man uden tvivl lidt mere at tænke på. At man ikke får specielt meget af den eftertragtede tid til sig selv efter fødslen, er der jo ikke nogen, der regner med (næsten ikke engang hvis man bare venter ét barn), men det hele skal nok gå, hvis man hjælpes ad. Betragt jer selv som et team: Hjælp hinanden og hav forståelse for, at I begge to har brug for et pusterum med jævne mellemrum. Hvis I oven i købet har en anden i jeres nærhed, der kan være til hjælp og støtte jer i hverdagen, så er det guld værd. Alle mødre, der har født børn, er nødt til at fokusere på at give kroppen den hvile, den har brug for, og undgå unødvendig stress. At blive forældre og den følelsesmæssige omstilling det er, kan være overvældende nok i sig selv. Hvis man har båret på og født to børn, så er der nok et endnu større behov for at slappe af, komme til hægterne og få lidt ekstra støtte.