week20

Uge 20

DIT BARN

Griber og sutter på tommelfingeren

Dit lille barn er nu ca. 24 cm langt og vejer omkring 350 gram. Hovedet har en diameter på godt og vel 4 cm, og hjernen derinde er inde i en intensiv udviklingsperiode. Der bliver brug for flere millioner nerveceller til motorikken. Udviklingen af nervebanerne får barnet til at teste sine reflekser, gribe og sutte på tommelfingeren, som du kan se på billedet. Det synker også fostervand, hvilket er en medfødt refleks, der er vigtig efter fødslen, når barnet skal begynde at spise. Der er stadig ret god plads, så barnet kan bevæge sig: Det dykker og ruller rundt i den halve liter fostervand, det er omgivet af. Der er faktisk en temmelig stor omsætning på vandet: Halvdelen af det synkes faktisk af barnet hvert døgn, og lige så meget kommer ud som tis. Det lille hjerte slår mellem 110 og 160 slag pr. minut, nøjagtig som det skal. Indtil nu er dit barn vokset ca. lige meget hver uge som alle andre børn i livmødre verden over, men fra og med nu bliver der større individuelle forskelle på, hvor meget de vokser.

MOR

Halvvejs!

Hurra! Nu har du klaret halvdelen af graviditeten! Det er ikke ualmindeligt, at du begynder at føle dig træt. Og det er der overhovedet ikke noget mærkeligt i, eftersom din krop lige nu er ved at øge sin blodmængde med ca. 40-50% mere end normalt. Det er kroppens fascinerende og snedige måde at tilpasse sig og gøre, så graviditeten får de bedste forudsætninger overhovedet – alt det ekstra blod er nemlig nødvendigt, hvis barnet skal have den ilt og næring, det har brug for. Men det er ikke det eneste – blodet er der også, så du har lidt reserver, så du kan bløde, når du føder barnet. For sådan er det jo – man mister en del blod, selvom det ikke er noget, de fleste tænker på lige på det tidspunkt. For at undgå jernmangel er det vigtigt, at du husker at tage dit jerntilskud på 40-50 mg jern dagligt. Hvis du alligevel føler dig svimmel og meget træt, så tal altid med din jordemoder eller læge om det.

PARTNER

Første spark

Nu er I halvvejs! I har måske ikke mærket det første spark endnu, men det kommer snart. Lige nu hvor man kan begynde at mærke barnets bevægelser, så er det lidt svært at vide, om det virkelig er et spark – det kan næsten føles mere som en kildende fornemmelse eller som flagrende sommerfugle inde i maven. For dig, der ikke bærer barnet, så varer det sandsynligvis lidt, før du kan mærke de magiske bevægelser. Du skal ikke blive overrasket, hvis barnet er holdt op med at sparke, lige når du kommer frem for at lægge hånden på maven – barnet gør nemlig allerede lige præcis, som det har lyst til. Når din partner går rundt, så er de vuggende bevægelser ofte søvndyssende for barnet, hvilket ofte resulterer i, at barnet sover – men om aftenen og natten så bliver der fest og ballade inde i maven, når det er sengetid. Så et godt tip er at lægge hånden på maven, når I begge to slapper af om aftenen, og så kommer der lige pludselig et spark, og dit hjerte slår nok lige en ekstra gang. Jo længere ind i graviditeten, I kommer, desto kraftigere bliver sparkene, og hen imod slutningen kan I endda ane en lille hånd eller fod under huden.