week33

Uge 33

DIT BARN

Huden glattes ud

Nu skal vi snakke om vægt! Ikke mindre end 2 kg er det lille væsen – som for blot et par uger siden ikke var større end et brombær – nået op på. Og det kommer til at veje endnu mere. Det skal tage 250 gram underhudsfedt på om ugen, og derudover så udvikles musklerne også. Lanugohårene, de lidt grove hårstrå, der dækkede kroppen, begynder at forsvinde, og huden bliver glattet ud og er ikke længere så rynket, som den har været. Evnen til at justere kropstemperaturen er også modnet, selvom det er en færdighed, som skal finjusteres, når barnet først er kommet ud! Alle organerne, på nær lunger og respirationscentret, er færdigudviklede.

MOR

Maven synker

Måske er maven sunket ned, måske er det for tidligt for dig endnu. Mange føler, at det er lidt af en befrielse, når det endelig sker, eftersom der så er lidt plads til, at lungerne kan trække vejret. Nogle påstår endda, at det føles, som om de har fået deres talje tilbage … Men maven synker som sagt ikke ned hos alle – det kan lige så godt ske lige før eller under fødslen. Det er ikke ualmindeligt, at man synes, at det føles lidt ubehageligt, når hovedet rører ved bækkenets nerver og muskler – en stikkende fornemmelse, der næsten kan føles som om, de bliver følelsesløse. Prøv at ligge lidt på siden. Så mindskes trykket på bækken, nerver og blodårer, hvilket kan få det til at føles bedre. At finde tøj, man føler sig godt tilpas i under denne del af graviditeten, er ikke altid det nemmeste. Man føler sig måske stor og oppustet, og man har ingen lyst til at lede efter ventetøj overhovedet, som man alligevel kun kan gå i et par uger, inden det er blevet for småt eller er ubehageligt at have på. Et godt tip er at blæse på ventetøjsafdelingen og i stedet tænke på, hvad du har lyst til at have på. En oversize T-shirt, et par behagelige tights, løsthængende skjorter eller en rummelig kjole fungerer ofte fint. Det kan også være sjovt at fremhæve maven i stedet for at gemme den – se, hvad der sker med en stram stretchkjole eller en stram nederdel med elastisk talje. Hvis du ikke er fan af tætsiddende tøj, så kan du alligevel markere maven med et bælte eller elastikkant, der sidder lige oven over den.

PARTNER

Uvelkomne kommentarer

Gravide maver kan se utroligt forskellige ud både med hensyn til størrelse og form. Mange gravide er desværre nødt til at leve med malplacerede kommentarer om deres maver; at de er for store, for små, at man venter tvillinger, at man burde holde op med at spise kager og tænke på figuren. Kommentarer om maven kan både være utroligt sårende og fremkalde negative tanker om mad, og de kan også bidrage til en hel del unødvendige bekymringer. Hvis man fx får at vide, at ens mave er ”såååå lille”, kan man risikere, at man begynder at blive bekymret for, om barnet virkelig vokser og udvikles, som det skal. Yderst få personer kunne finde på at kommentere en andens krop på den måde, hvis der ikke var en graviditet med i billedet. Men så snart nogen venter barn, så lader det til, at den gravide krop bliver et offentligt samtaleemne, og at det er helt i orden at sige, hvad man synes om den. Sådan er det naturligvis ikke, og her kan du som partner gå ind og forsvare og markere, hvis du hører nogen, der kommenterer en gravid kvindes omfang. Og nej! Man kan ikke afgøre barnets køn ud fra mavens form. Det er ikke andet end en sejlivet myte.