week9

Uge 9

DIT BARN

To små huller i næsen

Nu er barnet gået hen og er blevet ca. 2-3 cm langt, og formen ligner mere og mere et menneske og ikke bare en lyserød klump. På næsen kan man se to bittesmå huller, der er på vej til at blive næsebor. Hovedet er næsten halvt så stort som kroppen, og barnet retter sig mere og mere ud. Vi vinker også farvel til halen, der nu bliver til et haleben i stedet for. Nervesystemet, og især hjernecellerne, udvikler sig og modnes. Der dannes flest nerveceller på det sted, hvor hjernen udvikles – ca. 100.000 i minuttet. Barnets indre kønsorganer er klar og er nu ens for begge køn. Arme og hænder spurter lidt lige nu og vokser hurtigere end ben og fødder. Barnet bevæger nu albuer og led, eftersom musklerne er begyndt at blive dannet.

MOR

Følelsesmæssigt kaos?

Nu øges din blodvolumen. Du mærker måske, at du bløder lidt mere fra tandkødet, når du børster tænder og nemmere kan få næseblod? Det skyldes, at gennemblødningen stiger i alle slimhinder. Måske har du mindre lyst til sex? Eller mere? Det er meget almindeligt, at sexlysten forandres, når man venter barn – både for den, der bærer barnet, og for en eventuel partner. Det er vigtigt at vide, at sex ikke skader graviditeten, men du skal som altid kun gøre det, du har lyst til. Det er også meget almindeligt, at humøret svinger mere, end det plejer. Søde dyr kan få en til at stortude, man kan blive splittertosset uden grund ved bare at kaste et enkelt blik på ens partner – eller også får man bare enormt lyst til at være i fred. Det skyldes, at kroppen er fyldt med et væld af stærke følelser og et virvar af tanker, der afløser hinanden og har brug for at blive bearbejdet. Og det bliver jo ikke nemmere af, at man måske har kvalme og konstant er dødtræt. Herligt? Næppe, men vær tålmodig! For langt de fleste plejer det at gå over om et par uger. Du har sikkert allerede været til den første konsultation hos lægen – hvis ikke, så er det på tide at ringe og bestille en tid. Når lægen har henvist dig til fødestedet får du tilbud om to scanninger i graviditeten - 1.trimesterscanningen mellem uge 11-13 og 2. trimesterscanningen mellem uge 18-21. Hvis du ønsker at vide om fostret kan have en kromosomafvigelse, måler man i forbindelse med den første scanning, fostrets nakkefold. Størrelsen på nakkefolden kan sammen med en blodprøve og din alder, vise sandsynligheden for en kromosomafvigelse. Hvis man finder en øget sandsynlighed, bliver man tilbudt flere undersøgelser. Det kan være en blodprøve NIPT (non-invasive prenatal testing), der med stor sikkerhed kan teste for de mest almindelige kromosomafvigelser. En NIPT-prøve er helt risikofri. Du kan også blive tilbudt en moderkageprøve/forstervandsprøve der med sikkerhed kan vise fostrets kromosomer, men har en abortrisiko på omkring 0,5%. Med al fosterdiagnostik kan det være en god ide at overveje, hvad formålet er, inden du tager testene, og hvordan du forestiller dig, at du vil forholde dig til resultatet, hvis det ikke viser det, du havde håbet på. Hvis du bestemmer dig for at få en 1.trimesterscanning, er det en god idé at bestille en tid nu.

PARTNER

Nærhed og lyst

Der er ofte en generel forståelse for, at den, der bærer barnet, mister lysten til sex i perioder under graviditeten, men faktum er, at det også er meget almindeligt, at partnerens sexlyst kan mindskes. Eller stige, hvilket også kan ske for den, der er gravid. Det er ganske enkelt umuligt at sige, hvordan det bliver for lige netop jer, og uanset hvordan det bliver, så kommer det højst sandsynligt til at variere kraftigt i de forskellige faser af graviditeten. Løsningen på dette er naturligvis kommunikation. Tal med hinanden jævnligt og ærligt om, hvordan I har det, og hvad I har lyst til. Nærheden er som altid utrolig vigtig, men den kan jo skabes på mange forskellige niveauer, hvis lysten skulle gå hen og forsvinde. Uanset hvad I gør, så kan det være rart at vide, at sex under graviditeten ikke er noget, der skader barnet.