week36

Uge 36

DIT BARN

Slutspurten tilbage

Nu er barnet ca. 47,5 cm langt og vejer mellem 2,5 og 2,7 kg – det kan variere lidt. Hele ansigtet er blevet lidt rundere og ser mere ud, som det kommer til at gøre, når du kommer til at se det for første gang i virkeligheden. Et færdigt væsen gør sig klar til at komme ud, der er kun slutspurten – den sidste måned – tilbage. Selvom barnet godt kan blive født allerede nu, og kroppen fungerer som den skal, så er det jo planen, at barnet skal tage et kilo mere på, inden det sker!

MOR

Blandede følelser

Det er ofte hårdt for både krop og sjæl at være gravid – i hvert fald hen imod slutningen. Man hører sikkert konstant kommentarer om, at man skal ”nyde graviditeten” eller ”gribe dagen”, og selvom det naturligvis er muligt for nogle, så føler mange sig både stressede og nervøse. Både når man er gravid, og efter barnet er født. Det kan være utroligt hårdt at høre om den der fantastiske følelse og ikke selv kunne mærke den. Mange bliver bange for, at de har de ”forkerte” følelser, tænker over, hvor den der stærke følelsesmæssige forbindelse til barnet i maven er eller tvivler måske på, at man bliver en god forælder. Alle disse følelser er almindelige, og de skyldes en masse forskellige ting. Måske var graviditeten ikke planlagt, eller også var den tværtimod superplanlagt og kostede masser af tid og tårer – så er det jo ikke så mærkeligt, at stressen over, at man måske ikke føler sig himmelstormende lykkelig, kan blive overvældende. Eller også overskygges lykken over at være gravid af angst inden fødslen, bekymringer over barnet i maven eller måske dårlige minder fra ens egen barndom. Der kan findes tusinde og atter tusinde forskellige grunde. Det er utroligt vigtigt, at man tør tale om disse følelser, for hvis man først tør tale om dem, så opdager man, at langt fra alle gravide er så utroligt lykkelige. For langt de fleste er følelserne for barnet en proces, der skal udvikles over tid – en tid, der er længere for nogle end for andre. For en del kommer den spontane kærlighed under graviditeten eller lige ved fødslen, men for mange tager det faktisk længere tid. Det kan tage uger eller måske måneder, inden det føles ægte, men du kan være sikker på, at kærligheden aldrig forsvinder, men derimod bliver ved med at vokse. Og det er sikkert allerede sådan, at du – måske ubevidst – allerede nu giver små udtryk for omsorg for barnet. En hånd på maven, når det sparker, små sange, du synger, eller at du rent faktisk har ændret store dele af din livsstil for barnets skyld. Vær sød mod dig selv – du bliver en god mor.

PARTNER

Snart forældre!

Måske længes du utroligt meget efter, at barnet skal komme nu! At få lov til at se og holde dit lille barn i virkeligheden. Når man tænker meget på barnet, der snart skal fødes, kan man ikke undgå at komme til at tænke på det store ansvar, der venter. Det er en temmelig svimlende fornemmelse at vide, at du i meget lang tid fremover kommer til at få privilegiet, at være et af de vigtigste mennesker i dit barns liv. Det er ret almindeligt, at man – når man venter et barn – begynder at tænke på sine egne forældre, sin barndom og sin opvækst. Hvordan du betragter dit kommende forældreskab påvirkes naturligvis af, hvordan din egen barndom har været, og den er et vigtigt skridt i udviklingen af følelsesmæssige bånd til dit barn. Nogle ting kan man se tilbage på med glæde og ønske at give dem videre til sit eget barn, samtidig med at der findes ting, man bestemt ikke har lyst til at føre videre. Uanset hvordan du opfatter din barndom, så er det et godt tidspunkt at tænke over, hvad der er vigtigt for dig. Men dit forældreskab bliver anderledes end dine forældres, eftersom du og din partner er to helt andre personer, men benyt lejligheden til at snakke om, hvordan I bedst kan skabe et forældreskab, som I begge to tror på, og hvilken type støtte I har brug for fra hinanden.