week12

Uge 12

DIT BARN

Moderkagen tager over

Barnet er vokset og er nu ca. 5,5 cm langt. Vægten ligger på 15 små gram. Nu får det både næring og ilt gennem moderkagen. Hele fosteret udvikles jo konstant, men lige nu er der fuld fokus på den vigtige udviklingen af hjernen. Barnet har fået øjenlåg, tandanlæggene er på vej, og overlæben får sin amorbue. Nu kan barnet synke, og tarmene begynder langsomt at bevæge sig i maven, eftersom der bliver mere og mere plads til dem.

MOR

Tid til en ny garderobe?

Begynder dit tøj at stramme? Prøv at sætte en elastik ved knappen, så får du lidt ekstra plads i bukselinningen, så du kan bruge dine yndlingsjeans lidt endnu – man kan også købe færdige forlængere. Du kan også vælge bukser, der sidder lidt længere ned på hoften. Ellers også smutter du direkte over i et par venteleggings – det vigtige er, at du føler dig godt tilpas! Hver gang du trækker vejret, indånder du 40-50% mere luft, end du plejer, og brystkassen har udvidet sig, hvilket kan være forklaringen på, at din gamle bh føles lidt for lille. Noget andet, der selvfølgelig påvirker pasformen, er jo, at brysterne højst sandsynligt allerede har forandret sig. De er sikkert vokset, og måske er brystvorterne og området omkring dem blevet lidt mørkere – man ved det ikke rigtigt, men man tror, at det er for at gøre det nemmere for barnet at finde derhen, når det er kommet ud. Det er ikke helt usædvanligt, at de er lidt ømme, og at brystvorterne er mere følsomme. Omkring uge 11-13 får du tilbud om en rutinemæssig scanning, kaldet 1. trimesterscanningen. Det er en frivillig, smertefri og enkel procedure, hvor man ser en scanning af fosteret. Billedet viser bl.a om der er liv, og om der måske er mere end et barn derinde – og man fastsætter også den forventede fødselsdato. Hvis du ønsker det, er det også ved denne scanning, at man kan undersøge fostrets nakkefold.

PARTNER

Gravid-tåge og glemsomhed

Du synes måske, at din partner har lidt svært ved at bevare opmærksomheden i længere tid ad gangen, og hun glemmer måske ting hurtigere end før? Det er meget almindeligt, men faktisk forskes der stadig i om det er en myte eller har hold i virkeligheden. Nogle mener det primært skyldes at gravide læser om tilstanden mange steder og dermed bliver mere opmærksomme på deres egen hukommelse. Andre mener det kan skyldes søvnmangel kombineret med hormonelt betingede forandringer i hjernen. Hvis din partner er meget glemsom, er det under alle omstændigheder godt at være opmærksom på om hun trives eller om det er et signal om, at der er noget der trænger til at blive justeret. Mange gravide får fra og med det andet trimester, som I snart går ind i, en større ro og føler ofte, at det er unødvendigt at hidse sig op uden grund.