Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Tag del i din partners graviditet

Der findes flere måder, hvorpå du som far eller partner kan tage del i graviditeten og lære babyen lidt at kende, inden du får den lille bylt i armene.

At blive forælder er en proces. Den er helt anderledes for moren, som bærer barnet i sin mave. Men også du som ikke-gravid partner kan skabe en varm, god og tæt relation til babyen, allerede inden den fødes. Barnet kommer til at knytte sig til jer begge, selvom moren ofte får et forspring gennem den livgivende amning. I er begge dens tryghed i en helt ny og ubegribelig verden.

Velkommen til forældreskabet og babyen
Måske har I startet forældreskabet helt fra start, ventet utålmodigt på stregen i graviditetstesten begge to. Eller du fik den fantastiske nyhed og forsøger nu at forstå det faktum, at I venter barn - med tryk på netop "I".
På dette tidspunkt er det endnu tidligt, meget kan ske på vejen. Lidt længere fremme kan du begynde at forberede dig mentalt på at blive forælder for første gang - eller måske igen.
En graviditet kan være ubegribelig, også for den gravide kvinde, og bliver ofte mere virkelig ved den første ultralyd, omkring uge 12. Selvfølgelig skal du være med til det! Nu kan I måske se det lillebitte hjerte banke på en lille person, som bare venter på at få jer til forældre.
Snart vil moren have en god kontakt til det lille barn gennem dets bevægelser, hik og spark. 

Tips til dig som partner
Her følger nogle tips til, hvordan du som partner kan engagere dig i graviditeten og gradvist forberede dig på dit livs vigtigste opgave.

• Tag med til kontrol hos jordemoderen. Du har en naturlig plads, dine følelser og spørgsmål er vigtige. Desuden er der fire ører, som kan fange alt, hvad jordemoderen informerer om, og som I kan tale om.

• Giv barnet et kælenavn. Det kan betyde, at I forestiller jer babyen som et lille individ og fantaserer om, hvordan han eller hun ser ud, og hvilken personlighed jeres barn har.

• Del din glæde – og uro. At tale om din egen og din partners bange anelser og forventninger kan mindske uroen og øge chancen for en gensidig forståelse. Uro er normalt, men en stærk angst kan betyde, at man ikke tør skabe et bånd til barnet.

• Måske begynder både du og moren at reflektere over jeres egen barndom, nu hvor I selv venter barn. Sæt ord på, hvordan du vil være som forælder, og hvad der føles ekstra vigtigt.

• Blog, skriv dagbog eller diskuter graviditet og babyer på nettet. At formulere sine tanker og følelser i ord er en effektiv måde at forberede sig. Liberos forældresnak kan give tips, støtte, svar på spørgsmål og en anden aha-oplevelse.

• Syng for barnet, tal med det i mavehøjde, og klap på maven. Barnet vil genkende din stemme, når det først er født. Noget velkendt føles trygt for en, som er helt ny i verden! Forskning har vist, at nyfødte børn er særligt interesserede i andre børns stemmer. Man tror, at det kan skyldes, dels at deres snak er i rette ”niveau” under graviditeten – altså i mavehøjde - dels at deres stemmer er lidt lysere. Spædbørn foretrækker lyse stemmer – har du tænkt på, at du selv måske bruger en lysere stemme, når du taler med små børn?

• Gør hjemmet klar, når barnets ankomst nærmer sig. Skab plads til babyen både mentalt og rent praktisk. Materielle ting kan gøre det lettere at forestille sig det lille barn. For nogle kan det være en måde at forberede sig på forældreskabet. Måske noget første børnetøj. En kurv eller seng som babyen kan sove i. Barnevogn og et puslebord med bleer og andet, som man skal bruge i starten.

• Har den kommende mor skrevet et fødselsbrev om, hvordan hun vil have fødslen? Du kan også skrive et, eller læs om fødslen og tænk igennem hvordan du forestiller dig din rolle.
Er du urolig for noget bestemt? Kan du øve dig på noget, som du kan have brug for under fødslen, fx massage? Ser du frem til at klippe navlestrengen?

Også selvom kun en af jer er gravid, er det jer begge to, som venter et barn. Tag vare på denne fælles rejse.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...