birthsupport_image

Sådan bliver du en god støtte under fødslen

Hvor ondt gør det? Hvor længe varer det? Og hvad forventes du at gøre? Spørgsmålene før en fødsel er ofte mange, også for den der skal stå ved siden af.

Fødsler er ret svære at forudse, det eneste man ved med sikkerhed vil ske, er at der vil komme et lille barn – og at det vil gøre ondt på moren, der føder. Men selvom man ikke kan planlægge en fødsel, eller måske præcis derfor, er det godt at være forberedt på, hvad man som partner eller ledsager kan gøre for, at det skal blive en så positiv fødselsoplevelse som muligt.

At være engageret og forberedt

At være deltagende under graviditeten og se det som en rejse, I tager sammen, hænger ofte sammen med, at man også bliver en bedre støtte under selve fødslen. At være der og dele ansvaret er en del af det at få et barn. I dagene op til fødslen er der mange ting, man kan gøre for at forberede sig på en god måde. Det er en god idé at være en god kæreste og deltage i et fødselsforberedelseskursus og at sørge for at læse om, hvordan man kan forsøge at lære at håndtere smerte. Det er faktisk sådan, at aktiv støtte fra den, der står ved siden af, kan hjælpe med at mindske fødselssmerter. Meget af det man lærer på et fødselsforberedelseskursus, såsom afledningsteknik og massage, kan man også øve sig i sammen derhjemme.

Så det er godt at have læst om fødslens faser og forskellige former for smertelindring. Du forventes naturligvis ikke at kunne det medicinske, men det hjælper at kunne forstå terminologien, eksempelvis at slimproppen ikke henviser til en person, og hvad det betyder at være 5 cm åben. Hvis din partner ønsker at skrive et fødselsbrev, så gør det gerne sammen, da I så kan få styr på tankerne om smertelindring, og om der findes andre ting og sager, som føles ekstra vigtige for hende.
Hvis det skulle ske, at du kommer ind i situationen sent, og fødslen er tæt på og du begynder at føle lidt panik, fordi du ikke har deltaget specielt meget, så er det bedste råd at være rolig. Det er bedre at starte sent end slet ikke at starte, og en rolig og stabil medfølger er vigtig for, at den der føder kan føle sig tryg. Fortsæt med at læse artiklen med råd om, hvordan du kan tænke på din rolle under fødslen.

At holde styr på det praktiske omkring fødslen

At have en pakkeliste til fødslen og pakket fødselstaske, have styr på nummeret til fødselsafdelingen og vide, hvordan man kommer derhen på den bedste måde – det er rart at have lidt styr på de ting inden den store dag. Udover det åbenlyse – at I ikke farer vild midt i stressen eller ikke ved, hvor I skal parkere – så er det også rart at fokusere på en del konkrete ting, dem som man faktisk kan have styr på. Særligt i tilfælde, hvor så meget andet kan føles helt udenfor ens egen kontrol.

At være en aktiv støtte under fødslen

En fødsel kan vare et par timer eller længere end et døgn; det normale er noget midt imellem. Det er helt umuligt at vide, hvor længe det vil vare (medmindre I har et planlagt kejsersnit, naturligvis). Men føder man vaginalt, så er det vigtigt at være fleksibel overfor det faktum, at man ikke ved, hvor længe det kommer til at vare. Du bliver ganske enkelt nødt til at følge forløbet som det er, og være lidt forberedt på, at du måske ikke kommer til at sove i ganske mange timer. Det er vigtigt, at du har energi til hele vejen, så sørg for at fylde op med mad og drikke jævnligt, men undgå mad, der lugter, da det kan give den fødende kvalme. Jordemoren har ansvaret for, at babyen fødes på en sikker måde, men din partner har brug for dig for at kunne føle sig rolig, have selvtillid og selvfølgelig for at I kan dele dagen, hvor babyen fødes. Som partner eller medfølger skal man ofte hjælpe med lattergassen, hvilket betyder, at du vil blive instrueret i hvornår og hvordan hun skal trække vejret for den bedste smertelindring. Det er naturligvis ikke noget, du behøver at vide på forhånd, da sundhedspersonalet viser dig det på stedet. Du er også den, der kender din partner bedst og ved, hvad I har talt om inden fødslen, så sørg for at være en god kæreste og tale for hende, hvis hun ikke har energien til det. Men bliv ikke overrasket, hvis hun ønsker noget andet under fødslen, da det kommer helt an på, hvordan hun oplever situationen. Det, der sker under fødslen, er ganske enkelt det, der gælder.
Vigtigst af alt er, at du skal være en følelsesmæssig støtte ved fødslen, trøste og give tryghed. Din partner skal vide, at du er der hele tiden, både fysisk og mentalt – selvom du måske får at vide, at hun aldrig vil se dig igen og det hele er din skyld. Det med at være sød, kærlig og empatisk er ofte ikke noget, den der føder, har tid til at fokusere på, tværtimod kan man blive ganske aggressiv på grund af smerter.

Det er en utrolig anstrengelse for kroppen at føde et barn, og måske har hun lyst til at give op og bare tage hjem, når det er allerværst. Så kan det være godt at minde hende om, at I snart vil møde og holde et lille barn, og at hver vejrtrækning er et skridt nærmere det mål. Du kan også vælge nogle positive fraser, som du stille og roligt gentager under fødslen. Glem heller ikke, at du til enhver tid kan spørge jordemoderen eller andet sundhedspersonale, hvis du føler dig lidt fortabt og ikke ved, hvad du skal gøre. I arbejder jo sammen for at give den bedste støtte.

Vær forberedt på tiden efter fødslen

Efter at babyen er kommet til verden, starter der en omtumlet tid med et nyt familiemedlem. Det første døgn eller to bliver man ofte på sygehuset for at få støtte og hjælp til amningen. Når man er kommet godt hjem og skal forsøge at lande, bliver den første tid derhjemme ofte en rutsjetur af følelser. Det er helt almindeligt at blive lidt nedtrykt efter fødslen, den såkaldte baby blues rammer mange mødre, som netop har født et barn, men også fædre og mødre, som ikke har båret barnet kan rammes af det. Er man gået gennem en lang graviditet og en krævende fødsel, så tager det også tid at komme sig. Præcist hvor længe er forskelligt, men det drejer sig ofte om flere måneder.

Som nybagt forældre er det almindeligt at føle sig både alene og usikker – lige pludseligt står man derhjemme med en lille baby i favnen og tusinde spørgsmål. Et nyt kapitel i livet er begyndt, og det er ikke underligt, at det tager lidt tid at tilpasse sig livet – og identiteten – som småbarnsforældre. Vær søde ved hinanden og husk på, at alle forældre er nybegyndere, når de får deres første barn!

Faktakontrolleret af Tova Winbladh, certificeret psykolog

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen