close

De første dage med din baby

Hjemme igen, med en lille bylt i armene. Hjertelig tillykke og velkommen hjem! Meget er nok ikke, som I havde forventet jer af den første tid, men det vænner I jer snart til.

Mange førstegangsforældre har gjort den samme opdagelse, at det føles uvirkeligt at forlade barselsgangen med det første barn. Man kan næsten ikke forstå, at man må tage det lille væsen med sig hjem. Det er stort, og alt er forandret. Og hvordan gør du egentlig med bleskift, den skrumpende navle, barnets tørre hud, det første bad eller barnets søvn? For ikke at tale om hele postyret med at få gang i en eventuel amning. Det tager tid, inden alt det praktiske fungerer, og inden du eller I føler, at hverdagens rutiner er faldet på plads på en god måde.

Lykkerus, grådanfald - eller lidt af hvert

Det er ikke sikkert, at den totale lykkerus indfinder sig direkte efter fødslen eller i de første døgn. Som nybagt mor er det almindeligt, at du føler dig utrolig træt, har ondt i underlivet og er bekymret for, hvordan toiletbesøg nu efter fødslen skal gå, og er lidt almindeligt forvirret (hvordan kan et så lille menneske tage så meget af ens tid?). Hormonforandringer i kroppen kan betyde, at du føler dig deprimeret eller begynder at græde uden grund. Det er hverken mærkeligt eller usædvanligt. Det tager desuden tid, inden I vænner jer til hinanden, du og dit barn. Det samme gælder for en eventuel partner – formentlig lykkelig, træt, forvirret, men måske ikke helt så træt i hele kroppen. Hvis den lille baby har en storebror eller storesøster derhjemme, vil du desuden få brug for at bruge tid på at sørge for, at han eller hun er med i processen, så søskendejalousi vendes til stolthed.

Glemt alt om at burde!

Du eller I skal bruge de første dage og uger på at lande og skabe en slags orden i livet efter den store forandring, der faktisk er sket. Og ikke mindst nyde, at I er blevet en mere i familien.
Hvor lang tid det tager, inden man vender tilbage til hverdagen, varierer fra familie til familie. Prøv at glemme alt om at burde. Det vigtige er, at I får tid til at lære hinanden at kende, du og dit nyfødte barn. Hvil selv, når barnet sover. Sluk indimellem for telefonen. Og sig nej tak til alt for mange besøg. Barnet er lige så sødt om et par uger, og så har I lært hinanden bedre at kende. Lad din partner tage sig af en større del af hverdagen. Og der er god grund til, at du ikke skal komme der, hvor der er mange mennesker, med dit nyfødte barn. Infektioner med såkaldt RS-virus er særligt almindelige i vinterhalvåret, og de kan give store problemer hos spædbørn. RS-virus er meget smitsom, blandt andet via nys og direkte kontakt.
Så læn dig tilbage, og forsøg at nyde tiden og nuet så meget, som du kan.

Ro og rutiner er vigtigt

At være mæt, tør, varm og have tæt kropskontant med mor og far er det væsentligste for et spædbarn. Det sover størstedelen af tiden. Men at du og andre mennesker i dets nærhed kæler og småsnakker med barnet, hører til livets højdepunkter. Små børn kan ikke forkæles for meget med nærhed og kærlighed. Kendte ting og hverdagsrutiner, som gentages, et øjebliks massage eller en gentagen vuggesang, giver barnet tryghed i hverdagen.
Giv barnet masser af fysisk kontakt. Bær det tæt ind til din krop, og lad det komme længere og længere op efterhånden, som det bliver stærkere i nakken og kan se over skulderen.

Læs gerne artiklen om det nyfødte barn fra top til tå - om bl.a. fosterfedt, griberefleks, hvor meget det egentlig ser, og hvorfor babyen har så kolde fødder.

Læs også fakta om hvad der sker hos sundhedsplejersken, og barnets vaccinationer.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...