close

Babypleje

Her finder du tips og gode råd til, hvordan du plejer negle, navle, hår og hud på din nyfødte baby.

At få ny ble, blive vasket eller puslet er en social og hyggelig stund for dit lille barn.
Kendte ting og gentagne rutiner, fx på puslebordet, giver barnet tryghed i hverdagen.

Navlen

Resterne af din babys navlestreng vil skrumpe, lugte lidt grimt - og til slut falde af af sig selv. Stumpen falder normalt af efter 8 til 12 dage.
Navlen skal holdes ren, og du kan vaske den forsigtigt med almindeligt vand på en vatpind og så tørre den med en tør vatpind. Der er ingen nerver i navlestumpen og barnet kan derfor ikke mærke, at du vasker den.
Det er helt normalt, at navlen bløder og væsker lidt. Hvis den bliver rød og hævet, begynder at lugte værre og væske endnu mere, kan det tyde på en infektion. Så skal du kontakte sundhedsplejersken.Det går fint at bade barnet, også selvom navlestumpen endnu ikke er faldet af.
Her kan du læse mere om barnets hud.

Vask eller bad barnet

Lad barnet bade en eller to gange om ugen. Læs tips om at bade barnet, eller se Liberos badefilm.

Sådan giver du en ren ble på

Når du giver en ren ble på, skal du sørge for, at den ikke trykker mod navlestumpen, hvis den endnu ikke er faldet af. Liberos mindste bleer er ekstra tynde ved navlen, så den får luft og plads til at hele. Læg din lille drengs tissemand, så den peger nedad, for at undgå at han tisser op mod navlen.
Klik ind på Liberos side, hvor du kan se en film om, hvordan du giver en ble på.
Her kan du også læse, hvordan afføring ser ud i starten, og hvad man gør, hvis numsen bliver rød.

Hormonknopper og andre udslæt

Hormonknopper er små rødlige knopper, som barnet kan få i de første levemåneder. De kan være lidt gule i toppen og kan ligne små bumser. Her kan du læse mere om knopper, udslæt og tør hud hos spædbørn.

Klip din babys negle

Neglene på en nyfødt baby kan være lange og skarpe, og viftende arme kan gøre, at det river sig i ansigtet. I starten kan det være svært at se, hvor meget af neglene, der er sammenvokset med huden. Derfor kan det være svært at klippe dem med saks. Så er det bedre at file eller forsigtigt rive små løse fliger af.
Når neglene bliver for hårde at rive af - efter ca. en måned - kan du begynde at klippe dem lige af med en neglesaks eller negleklipper til babyer. Du kan ordne barnets negle, mens det sover, gerne lige efter et bad, hvor neglene er lidt bløde.

Vask irriterede øjne

I de første levedage kan din babys øjne være lidt hævede, men det plejer at gå over af sig selv. Øjnene kan også blive irriterede og væske. Når barnet har sovet, kan det være nødvendigt at tørre øjnene. Tør udefra og ind mod øjenkrogen med en blød kompres med lidt lunkent vand, alternativt en saltvandsopløsning fra apoteket.
Hvis øjenproblemerne ikke bliver bedre, kan det være en infektion, som skal behandles – kontakt i så fald sundhedsplejersken.

Din babys hår

Nogle børn fødes med en virkelig paryk, andre er stort set skaldede. Uanset mængde kan du rede håret forsigtigt med en fintandet kam – først mod hårets retning og derefter tilbage i den rigtige retning. Det forhindrer, at der opstår arp. Det er nemmest at rede håret efter et bad, eller hvis du har vasket hovedbunden med lidt lunkent vand.
Du skal ikke bruge shampoo til at vaske din babys hår, lidt babyolie i badet er fint.

Rens din babys ører

Rengør øret udvendigt, når det er nødvendigt, måske en gang om ugen.
Undgå vatpinde inde i barnets ører - det ørevoks, som findes der, skal faktisk være der. Hvis du stopper en vatpind ind i øret, kan det let ske, at du skubber voksen ind i øregangen, hvilket kan give vokspropper.

Giv D-vitamin allerede efter en uge

I løbet af barnets første to år, har det brug for ekstra D-vitamin i form af fem D-dråber hver dag, året rundt. Anbefalingen er at begynde at give D-dråber, når barnet er to uger gammelt.

Vent med sut

Din baby har et naturligt behov for at sutte allerede fra starten og regulerer mælkeproduktionen efter sit behov. Det bedste er at undgå sut, indtil amningen fungerer ordentligt. Prøv eventuelt med sut, når barnet har fået en god sutteteknik, og du føler dig sikker på, at barnet får den mælk, det har brug for.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...