close

Amning - få en god start

Det er dit lille barn, som sætter amningen i gang med sin appetit. Barnet har en stærk sutterefleks de første dage, især anden og tredje dag efter fødslen. Og så løber mælken til. Brystet bliver spændt, og mælken løber måske over. Men bare rolig - det skal nok snart stabilisere sig.

Udover at det er praktisk at amme, er det også sundt for dit barn. Brystmælken indeholder alle de næringsstoffer, som det har brug for i løbet af de første seks måneder. Desuden beskytter den barnet mod mange sygdomme. Læs også Den perfekte amme-bh - skulderstropper, skåle, lukning, materiale

Der findes en lang række fordele ved at amme, men det plejer at være sværere, end de fleste tror og ofte smertefuldt i starten. Først efter to-tre uger plejer mælkeproduktionen og brystet at have stabiliseret sig. Her kan du læse mere om for meget eller for lidt brystmælk. Men det kan også tage noget længere tid at få en velfungerende amning. Hvis amningen ikke kan komme til at fungere, eller hvis du slet ikke vil prøve det, så er flasken et godt alternativ.

Råmælken er en næringsrig cocktail

Hvis du lægger et nyfødt barn til brystet, finder det helt selv brystvorten efter et stykke tid. Det kan tage tid, men det vil finde frem til brystvorten til sidst, da dets instinkt for at "die" er så stærkt. Allerede i slutningen af graviditeten har dine bryster produceret den første, tykke mælk, som kaldes råmælk eller colostrum. Råmælken er fed og meget næringsrig. Den indeholder også antistoffer, som beskytter barnet mod infektioner i de første måneder. Råmælken er meget værdifulde dråber at få i sig i løbet af det første døgn. Den dannes kun i meget små mængder, men takket være den specielle sammensætning opfylder den barnets behov for ernæring, indtil mælken rigtigt løber til.

Barnet føler sig trygt tæt på dit hjerte

Læg det nyfødte barn til brystet så snart som muligt efter fødslen. Barnet vil gerne være tæt på dig, nøgen tæt mod din hud. Det genkender din hjertelyd fra sin tid i livmoderen. Din lugt og din omfavnelse er varm og hyggelig, præcis som i livmoderen. I dine arme hører barnet din velkendte stemme og får den mad, det har brug for. Det er derfor ikke så mærkeligt, at barnet foretrækker at ligge ved brystet, også når det bliver lidt større - uanset om det får flaske eller brystmælk.

Ammeteknik og almindelige problemer

Det er naturligvis svært at vide, hvordan den rigtige ammeteknik ser ud og føles, når du er nybegynder. Spørg jordemoderen, personalet på barselsgangen og sundhedsplejersken om råd. Bed dem tjekke, at barnet ligger rigtigt ved brystet og sutter ordentligt fra starten. Du kan også se vores film med praktiske tips.

Brystets og brystvortens form og størrelse har ingen betydning for en vellykket amning, alle ser forskellige ud. Mælkeproduktionen tilpasses gradvist til barnets behov - det er ret genialt. Hvis barnet suger meget, produceres der mere mælk. Hvis barnet suger mindre, mindskes mælkeproduktionen. Det tager et par dage, inden mælkeproduktionen er justeret, men det plejer at falde på plads helt naturligt. Andre almindelige problemer er ømme mælkeknuder, som kan føre til tilstoppede mælkegange.

Husk at sidde eller ligge godt og afslappet, så du ikke trækker skuldrene op eller spænder i nakken for at finde en god ammestilling. Så får du let ondt i nakke eller skuldre. Måske vil en ammepude eller en almindelig pude være godt, et sammenrullet tæppe under knæene eller noget helt tredje. Du skal bare prøve dig frem, indtil du finder nogle stillinger, som virker for både dig og dit barn. Det er praktisk både at kunne ligge og sidde at amme for at kunne variere og samtidig kunne hvile dig med amningen. Læs gerne Hvor ofte og længe skal jeg amme? eller artiklen om at sove sammen og amme om natten

Nedløbsrefleks - helt automatisk

Mælken løber til, når barnet har suttet lidt tid. Du kan mærke en sovende, stikkende eller kildrende følelse i brystet, når det sker. Mælken kan dryppe eller sprøjte ud i en stråle. Når barnet sutter, sendes impulser til hjernen og to hormoner, som er vigtige, for at amningen sættes igang. Den refleks, som får brystmælken til at løbe, kaldes nedløbsrefleksen. Den sættes normalt i gang, når din baby har suttet et lille stykke tid. En del kvinder mærker ikke til nedløbsrefleksen, mens andre gør og mærker mælken løbe ud af brystet, bare de hører deres barn græde.
På samme måde plejer det venstre bryst ofte at ”lække”, når du ammer i højre side og omvendt.

Fordelene ved amning

Brystmælken indeholder fedtsyrer og proteiner, som er vigtige for barnets celledannelse og vævsvækst. Og den er let for barnet at fordøje. Desuden giver den barnet livsvigtige antistoffer, som beskytter mod infektioner. Der findes også forskning, som tyder på, at brystmælk giver en vis beskyttelse mod allergier og kroniske sygdomme.
Udover sundhedsfordelene er det praktisk at amme. Du har mælken med overalt, den bliver aldrig for gammel, den har altid den rigtige temperatur – og den er gratis.

Stress kan forstyrre, så mælken ikke løber til

Det er vigtigt at få hjælp og støtte fra dine omgivelser allerede fra starten af. Få hjælp fra din partner eller omgivelserne, og prøv at sænke dine krav til ting, der skal gøres derhjemme. Læs mere om hvordan du som er partner kan hjælpe til med amningen. Mælken løber bevisligt dårligere til, hvis du er stresset eller anspændt, når du skal amme. Så bliver du ofte også ekstra tørstig. Hav gerne et glas vand ved hånden, inden du sætter dig i fred og ro. Lad dig ikke forstyrre af dine omgivelser - det her er din babys tid kun med dig.
Amning er så meget mere end bare mad. Det handler også om at lære hinanden at kende. Det giver velbefindende, tryghed og nærhed.
Læs også om god kost til ammende mødre.

Om at amme tvillinger

Har du fået tvillinger? Selvfølgelig kan amningen så være en endnu større udfordring, regn med lidt mere tid til at få styr på det hele, men forhåbentligt fungerer det snart alligevel. Husk at få tips og råd fra jordemoderen eller sygeplejerskerne allerede på sygehuset.
Start med at amme de små én efter én. På den måde lærer du begge børn at kende - hvordan de tager ved, når de ligger ved brystet, og hvordan de spiser. Børnene ligner hinanden, men de er egne individer og kan have meget forskellige behov.
Det er godt, hvis børnene bytter bryst med jævne mellemrum, da mælken kan løbe forskelligt i dine bryster.
Hvis du vil prøve at amme begge på samme tid, så læg ét barn ad gangen til brystet, og prøv dig frem, indtil du finder gode stillinger for både dig og børnene.
Tips til ammestillinger og meget andet, finder du på Ammenet.dk.

Få hjælp, hvis det er besværligt!

Vær god ved dig selv. At amme kræver både tid og tålmodighed – især i starten. Der er ingen, som forventer, at du skal være ekspert i det.
Hvis du har problemer med at amme, findes der flere, der kan give dig støtte. I første omgang kan sundhedsplejersken komme med gode råd. Mange steder er der også en ammerådgiver tilknyttet sygehuset.
Hvis du har brug for mere hjælp, kan du døgnet rundt kontakte en ammerådgiver. På hjemmesiden Ammerådgivningen finder du også en liste over ammerådgivere og deres telefonnummer. Ammerådgiverne tilbyder anonym og gratis rådgivning fra mødre med solid erfaring.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...