close

Om at amme tvillinger

Har du fået tvillinger? Prøv gerne at amme dine tvillinger på forskellige måder, inden du tager hjem fra sygehuset. Husk at få tips og råd fra jordemoderen eller sygeplejerskerne allerede på sygehuset.

At lære at amme tvillinger tager lidt ekstra tid. Man skal ikke dobbeltamme, og det er lige så godt at amme en ad gangen.

Det anbefales derimod, at man ammer begge børn ved samme amning. Ellers er der risiko for, at man oplever, at man ikke laver andet, døgnet rundt, og så kan kræfterne hurtigt slippe op.

Lær dine børn at kende, og hvordan de vil spise

Start med at amme de små en efter en. På den måde lærer du begge børn at kende - hvordan de tager ved, når de ligger ved brystet, og hvordan de sutter. Børnene ligner hinanden, men de er egne individer og kan have forskellige behov. En del børn spiser meget på en gang, og andre spiser mindre og i stedet oftere.

Prøv at dobbeltamme

Hvis du vil prøve dobbeltamning, så læg et barn ad gangen til brystet, og prøv dig frem, indtil du finder gode stillinger for både dig og børnene. Et tips er at starte med det barn, som er lettest at lægge til, eller det barn som sutter mest effektivt. Så kan det andet barn labbe den mælk i sig, som ofte begynder at løbe ud af det andet bryst. Man kan også veksle mellem at dobbeltamme og at amme et barn ad gangen. Men hvis det fungerer godt, så føles det fantastisk at få begge mættet på samme tid!

Det er godt, hvis børnene bytter bryst med jævne mellemrum, da mælken kan løbe forskelligt i dine bryster, og da børnene ofte sutter lidt forskelligt. Hvis dobbeltamning om natten fungerer, er det ekstra værdifuldt, da du så kan få lidt mere sammenhængende søvn. Dobbeltamning bliver også lettere, når børnene bliver større og mere stabile og selv ved, hvad det handler om. Al amning kræver træning og især dobbeltamning.

Puder, fodskammel, sofa - sid godt med støtte

Prøv dig frem med det, der føles godt. Få hjælp af puder og tæpper, og læg fødderne op, eller kryb sammen i sofaen - det vigtige er, at du sidder dejligt, ikke spænder, og at børnene kan få et godt greb om brystvorten. Husk, at det er barnet, der skal komme til brystet - ikke omvendt. Det er bedst for alle.

Måske vil du bruge forskellige ammestillinger, afhængig af om det er nat eller dag, eller afhængig af andre faktorer, som fx at børnene vokser. Det bedste er, hvis børnene ligger stabilt og behageligt, og du har hænderne fri og er helt afspændt i skuldre, nakke og ryg.

Nogle forslag til ammestillinger ved dobbeltamning

• Læg barnets hoved ind mod midten af din brystkasse, og lad fødderne pege ud under armhulen. Perfekt stilling hvis du har fået kejsersnit, da barnet ikke trykker på maven. Her kræves lidt opbygning med puder eller en ammepude.
• Eller læg begge børn modsat, så deres ben ligger mod hinanden eller omvendt.
• Du kan også lægge børnene parallelt, så deres fødder ligger på samme side.
• Der findes også en stilling, som hedder "laid back" og indebærer, at du behageligt halvligger og har begge børn liggende på maven på din overkrop. Sørg for, at alle ligger dejligt og afslappet.

Ammetips til tvillinger

• Hvis et af børnene virker sultent, er det smart at forsøge at amme begge børn samtidigt eller efter hinanden for at få lidt længere pause mellem amningerne.
• Amning kræver tid og anstrengelse, men det er det ofte værd. Men hvis du føler, at det er vanskeligt af en eller anden grund, så kan det måske fungere at amme delvist og at give modermælkserstatning ved siden af. Lidt brystmælk er bedre end ingenting. Så kan du give barnet brystmælk ved nogle måltider og erstatning ved andre. Eller give det ene barn brystet og det andet erstatning og så bytte næste gang, så hvert barn får brystmælk hveranden gang.

Stress forstyrrer amningen

Der er større risiko for at blive stresset, når man har to små børn at tage sig af. Hvis det er svært, og du oplever at du har brug for støtte, tips og råd, kan du få hjælp hos en ammerådgiver eller sundhedsplejersken.

Læs mere om tvillinger

Om at vente tvillinger

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...