close

Tvillinger og hvordan man støtter begges udvikling

Indimellem hører man, at man skal adskille tvillinger og lade dem gå i forskellige klasser eller på anden måde skabe afstand mellem dem. Men der findes ingen forskning, der entydigt viser, at det skulle være bedre for børnene.

Når det gælder søskende, vil man gerne have, at de skal lege mere sammen, lære sig at enes og få en mere kærlighedsfuld relation til hinanden. I det store hele er det godt, hvis tvillinger må være som andre søskende. De kan jo virkelig have stor glæde af hinanden, og der findes altid en kammerat i nærheden.

Tvillinger er både søskende og individer, og det sker, at de skændes eller går gennem en dårlig periode. Så kan det være godt at skabe lidt luft i en tvillingerelation, hvilket også gælder i andre relationer mellem almindelige søskende, kammerater eller andre børn og forældre.

Egen tid med forældrene

Det sker ganske tit, at tvillinger får mindre egen tid for sig selv med forældrene end andre børn. Det kan være godt at huske på at give dem lidt mere plads med en forælder eller begge forældre fra tid til anden.

Bare at gå en tur, spille et spil eller bage sammen med en forælder uden sin tvilling kan skabe et fint øjeblik. Og også en tid for dig som forælder, hvor du har tid til at lytte og omgås med børnene hver for sig.

Egne individer

Det er også vigtigt, selvom et tvillingepar kan være så ens, at se dem som egne individer, for det er jo sådan det er. Alle børn har brug for at blive mødt og set som dem, de er, med forskellig-heder, egne tanker og behov. Og alle har brug for at blive mødt på en anerkendende måde.

Tvillingernes søskende

Hvis tvillingerne har ældre søskende, er det et godt tip at inddrage dem fra starten. Lad dem være med og hjælpe til at tage sig af og være sammen med tvillingerne. Dels har den dobbeltammende mor sikkert brug for hjælp med forskelligt, når hun ammer. Dels er det godt for søskende at have kontakt med hinanden. Tvillinger kan skabe en helt egen tæt kontakt, og så er det godt, hvis de andre søskende allerede fra start af kan være med og blive vigtige for dem også.

Det er også godt for en træt forælder at have mulighed for at få flere søskende til at falde til ro sammen, før de fx skal puttes i seng. Når tvillingerne er nogle måneder gamle kan de være med og lytte til en godnathistorie med de ældre søskende og få en hyggestund - og hvis du er heldig, så falder alle børn måske i søvn.

Fakta om tvillinger

Mellem 1 og 3 procent af alle fødsler er tvillingefødsler. Af de tvillingepar som fødes, udgør ca. 1/3 af hver af enæggede tvillinger, tveæggede tvillinger af samme køn og tveæggede tvillinger af forskelligt køn.
Når to æg bliver befrugtet af to spermier bliver det tveæggede tvillinger. I disse tilfælde får tvillingerne forskellig arvemasse, ved at forskellige æg fra moren smelter sammen med forskellige spermier fra faren. Tveæggede tvillinger er i princippet ikke mere ens end almindelige søskende.

Enæggede tvillinger udvikles ved, at en spermie befrugter et æg, og at dette æg senere deler sig. De to børn, som så bliver resultatet, får identisk arvemasse og bliver meget ens. Generelt plejer man at sige, at i Danmark er ca. 33 procent af alle tvillinger, som fødes, enæggede tvillinger, og 70 procent tveæggede tvillinger. En stigende gennemsnitsalder på kvinden, når hun får børn, øger også andelen af tveæggede tvillinger.

Antallet af tvillingefødsler varierer kraftigt mellem forskellige folkeslag. Asiatiske folkeslag føder færre tvillinger end vestlige, og sorte befolkninger føder mange flere. Man ved ikke, hvorfor det befrugtede æg deler sig, og der bliver enæggede tvillinger. Enæggede tvillinger er genetisk 100% ens, og alligevel skiller deres fysiske og psykiske tilstand. Forskellen må skyldes noget andet, og så mener man, at det er miljøet, der spiller ind.

Læs mere om tvillinger?

Om at amme tvillinger
Om at vente tvillinger

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...