twins-and-how-to-help-them-both-develop-optimally_id191_image

Tvillinger, og hvordan man støtter begges udvikling

Ser tvillingerne ud som to dråber vand, men har helt forskellige personligheder? Eller måske lige omvendt. Hvordan kan man bedst støtte tvillinger i deres udvikling, og er der nogen gode råd til, hvordan man kan tænke for at lykkes med det? Her kan du læse om tvillingers udvikling og søskenderelationer.

Når det drejer sig om søskende, så vil man som regel gerne have, at de skal lege mere sammen – de skal lære at enes og få et mere kærligt forhold til hinanden. Generelt kan man tænke på samme måde med hensyn til tvillinger. Det er ganske enkelt ofte godt, hvis tvillinger får lov til at være nøjagtig som andre søskende. De kan jo virkelig have stor glæde af hinanden, og de har altid en ven i nærheden. Men det kan være godt at vide, at forestillingen om, at tvillinger automatisk er mere tætte på hinanden end andre søskende, ikke nødvendigvis behøver at være sand.

Adskil tvillinger i hverdagen

Man har tidligere haft en teori om, at man skal adskille tvillinger og lade dem gå i forskellige klasser eller på anden måde skabe afstand mellem dem – men det har man ikke set nogen entydig forskning på, at det skulle være bedre for børnene. Derimod plejer det generelt at være bedst at betragte alle børn som individer – selvom de har levet tæt sammen, mens de lå i maven – og det kan man jo gøre, selvom de er sammen.

Eftersom tvillinger er både søskende og individer, så kan man naturligvis risikere, at de skændes eller har en dårlig periode. Når det sker, så kan det være rart at skabe lidt luft i deres relation – hvilket er noget, der egentlig også gælder i andre relationer, mellem ”almindelige” søskende, venner eller andre børn og forældre.

Alenetid med forælderen

Noget, man nemt kan risikere, er, at tvillinger ofte får mindre alenetid med forældrene end andre børn. Så det kan være en god idé at tænke på at prøve at være lidt ekstra omhyggelig med nogle gange at prøve at give dem lidt mere tid hver især med en forælder eller begge forældre. Det behøver ikke at være noget stort – at bare gå en tur, spille et spil eller måske bage noget sammen med en forælder uden ens tvilling kan være rart. Det bliver en stund, hvor barnet føler, at det kan få forælderens fulde opmærksomhed. Derudover får du som forælder mulighed for at nå at lytte til og være sammen med børnene hver for sig.

Selvstændige individer

Det er som sagt vigtigt, selvom et tvillingepar kan ligne hinanden, at man alligevel betragter dem som selvstændige individer – eftersom det jo er det, de er. Alle børn skal behandles og ses, som dem, de er med deres forskelligheder, ligheder, tanker og behov. På samme måde skal de også blive behandlet på en indfølende måde hver især.

Undgå at sammenligne tvillinger

Selvom det nogle gange kan være svært at lade være, så er det vigtigt at prøve at undgå at sammenligne tvillinger. At konstatere, at den ene har lært at gå før den anden, er naturligvis noget, der ligger lige for, når to børn er født samtidigt – men det kan være hårdt for barnet, jo ældre det bliver, at konstant blive sammenlignet med en anden. At høre, at man er ”den generte”, bare fordi man ikke er lige så udadvendt som sin tvillingesøster, eller at man bliver ”den høje”, fordi man er lidt højere, kan blive lidt kedeligt i det lange løb. Især med hensyn til ting, som samfundet eller omgivelserne har en mening om.

Tips til, hvordan man får tvillinger til at føle, at de bliver set
Der er nogle ting, man kan gøre for at hjælpe tvillinger med at føle, at de bliver set som individer i stedet for som en enhed. Du kan:

  • Tale om det enkelte barn ved at nævne det ved navn.

  • Bede pædagoger, naboer, venner og familie om at bruge børnenes navne.

  • Hjælpe omgivelserne med at se forskel på børnene ved, at de har forskelligt tøj og forskellige frisurer.

  • Opmuntre og lægge vægt på forskellene mellem tvillingerne uden at foretage unødvendige sammenligninger.

  • Hjælpe børnene med at få deres egne venner, interesser og idéer.

  • Lade børnene være væk fra hinanden en gang imellem allerede som små.

Alle er naturligvis forskellige, og det, der fungerer fint for ét tvillingepar, passer måske ikke et andet. Her handler det om at finde en måde, man føler, børnene trives med, og være lydhør for, at de føler sig set som individer.

Tvillingernes søskende

Det er ikke ualmindeligt, at tvillingepar bliver utroligt tæt knyttede til hinanden, og hvis man har flere børn, kan det være klogt at tænke sig om en ekstra gang, så alle søskende får et tæt forhold til hinanden. Hvis tvillingerne har ældre søskende, så er det et godt tip at prøve at involvere dem fra starten af. Hvis de har lyst, så lad dem deltage og være med til at tage sig af og være sammen med tvillingerne. Måske har man brug for lidt ekstra hjælp, hvis tvillingerne ammes – vandglas, der skal hentes, eller hvis der måske er brug for at underholde den ene, mens den anden får skiftet ble. Det styrker de ældre søskendes selvfølelse og søskenderelationerne, hvis man lader dem blive vigtige for tvillingerne allerede fra starten af.

Derudover kan det også være rart for en træt forælder at have mulighed for at få flere søskende til at falde til ro, inden de fx skal i seng. Når tvillingerne er et par måneder gamle, kan de være med til at høre godnathistorie med det ældre søskende og få en lille hyggestund – hvis du er heldig, så er alle tre børn måske faldet i søvn, når historien er slut!


Faktatjekket af Tova Winbladh, autoriseret psykolog

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig