libero_brand-launch_ultrasound_desktop

Gravid med tvillinger

Når man får at vide, at man venter tvillinger, plejer det at komme som en stor overraskelse. Følelser som glæde, uro, spænding og forundring når måske at passere, inden man forstår det hele.

Måske har du i al hemmelighed gået og drømt om tvillinger? Eller også var det overhovedet ikke det, du havde forestillet dig. Uanset hvad, så plejer beskeden om, at man venter tvillinger, at være temmelig overvældende. Når du har vænnet dig til nyheden, så skal du vide, at du tilhører de ca. 1-2 %, som kan glæde sig til en fantastisk erfaring, nemlig at få søskende, som vokser op side ved side og ofte får et meget specielt og tæt forhold til hinanden. I flere kulturer betragtes tvillinger faktisk som en gave fra himlen.

Tegn på, at man venter tvillinger

Mange vil gerne vide, om man på forhånd kan mærke, om det kan være en tvillingegraviditet, men som regel drejer det sig om helt almindelige tegn på graviditet. Nogle gange kan kvalmen rigtig nok blive værre, eftersom den fysiologiske forandring er større, men der findes ikke nogen sikre tegn. Man kan jo også få en voldsom kvalme med bare ét barn i maven. Det er som regel i forbindelse med den første ultralydsundersøgelse, at man finder ud af, om det drejer sig om mere end ét barn.

At vente tvillinger

Selvom de tidlige graviditetssymptomer ikke er så meget anderledes end i forbindelse med andre graviditeter, så er der ingen tvivl om, at tvillinger i maven indebærer en større belastning, efterhånden som graviditeten skrider frem – det er jo to børn, der skal skabes og få plads. Maven bliver større, man får sandsynligvis lidt flere graviditetsgener rent generelt, og derfor har man ofte et endnu større behov for hvile. Det er ganske enkelt ekstra hårdt at bære på tvillinger, det kan man lige så godt være indstillet på. Det anbefales som regel at den, der venter tvillinger, bliver sygemeldt fra 28 uge, eller tidligere hvis man har tungt fysisk arbejde. Så uanset hvad, så er det en god idé at være forberedt på, at man ikke skal arbejde indtil den dag, man skal føde. Når man venter flere børn, er det ekstra vigtigt at holde øje med deres vækst i maven. Under hele graviditeten skal man derfor gå til ekstra kontroller hos jordemoderen og til regelmæssige ultralydsundersøgelser for at holde øje med, at begge børn vokser, som de skal, og se, hvordan de ligger i forhold til hinanden.

Tvillinger og arvelighed

Hvis man som gravid selv er tvilling, eller har tvillinger i familien, så kan der være en lidt større sandsynlighed for, at det bliver en tvillingegraviditet. De mandlige gener påvirker derimod ikke chancen for, at det bliver tvillinger, men han kan føre arveanlægget videre til en datter, så der er større sandsynlighed for, at hun får tvillinger en dag. Sandsynligheden for tveæggede tvillinger stiger faktisk også med moderens alder, eftersom der oftere løsnes to æg i samme menstruationscyklus, når kvinder bliver ældre.

Har tvillinger det samme DNA?

Det er lidt forskelligt – der er nemlig to forskellige måder, det kan blive tvillinger på. Det bliver tveæggede tvillinger, når to æg befrugtes af to sædceller. De har altid hver sin moderkage og de får heller ikke nøjagtig den samme DNA-opbygning. Tveæggede tvillinger kan altså have forskellige køn og ligner ikke hinanden mere end almindelige søskende. Hvis det derimod er enæggede tvillinger, så skyldes det, at det æg, der er blevet befrugtet af en sædcelle, har delt sig. Lidt afhængigt af, hvornår det sker, så kan børnene dele moderkagen eller have deres helt egen. Hvis delingen sker sent, hvilket er meget usædvanligt, kan de desuden dele begge fosterhinder med hinanden – såkaldte monochoriske/monoamniotiske tvillinger. Enæggede tvillinger er genetisk identiske, og børnene kommer til at ligne hinanden meget – ikke bare udseendemæssigt, men deres bevægelsesmønster og stemmer plejer også at ligne hinanden utroligt meget. Noget, som derimod er helt unikt, er deres fingeraftryk. For selvom enæggede tvillinger har det samme DNA, så er fingeraftrykkene ikke helt ens. Grunden til det er, at de dannes ud fra andet end bare gener, fx hvordan barnet ligger i livmoderen. Hvis tvillingerne har hver deres moderkage, kan det være svært at afgøre ud fra scanningen, om det drejer sig om enæggede eller tveæggede tvillinger. Hvis børnene ikke har samme køn, så ved man med sikkerhed, at de kommer fra to æg, men ellers bliver det en overraskelse efter fødslen. Ofte kan man være nødt til at foretage en DNA-analyse efter fødslen for at være helt sikker. Sandsynligheden for, at de kommer fra to æg er dog større; der fødes nemlig ca. fem gange så mange tveæggede som enæggede tvillinger.

I hvilken uge fødes tvillinger?

Det er almindeligt, at tvillinger bliver født tidligere. Den gennemsnitlige fødselsuge er uge 36-37, men nogle føder tidligere, mens andre tilbydes igangsættelse omkring uge 38. Grunden til, at man ofte føder tidligere, når man er tvillingegravid, er bl.a. en større belastning af livmodermunden, Nogle gange bliver man også sat i gang tidligere, fx hvis det viser sig, at den ene tvilling ikke vokser lige så meget som den anden.

At føde tvillinger

Ca. halvdelen af alle tvillingefødsler sker vaginalt, og en tvillingefødsel er ikke så meget anderledes, end når man skal føde ét barn. Det bliver en` udvidningsperiode, men to uddrivningsfaser. Men det første barn har allerede udvidet livmodermunden og fødselskanalen, så uddrivningsfasen – altså når man presser – går næsten altid lettere med det andet barn. Det bliver altså ikke dobbelt så hårdt og gør ikke dobbelt så ondt, bare fordi der er to børn. Når det første barn bliver født, så holder en fødselslæge på moderens mave på en måde, som får den anden tvilling til at ligge i en god stilling. Nogle gange kan tvillingerne godt blive født lige efter hinanden, men det er mere almindeligt, at kroppen holder en kort pause på omtrent ti minutter til en time.

Nogle gange planlægger man dog et kejsersnit, som foregår på samme måde som et kejsersnit med ét barn. Grunden til, at man planlægger et kejsersnit, kan fx være, at den første tvilling ligger i sædestilling, eller at børnene vejer utroligt lidt, og at fødslen forventes at blive en for stor belastning for de meget små børn. En læge foretager denne vurdering, men som forælder deltager man naturligvis i denne diskussion.

Hvis tvillingerne bliver født for tidligt, kan det være nødvendigt med pleje på neonatalafdelingen et stykke tid. Da indlægges børnene altid sammen, og forældrene er med og tager sig af deres børn på sygehuset det første stykke tid.

At forberede sig som tvillingeforælder – mentalt og praktisk

Det at vente tvillinger kan føles både ekstra spændende og ekstra nervøst – man kan føle sig både særligt udvalgt og uheldsramt og ofte begge dele samtidigt. En del af den mentale forberedelse er at prøve på at give plads til alle følelser og at tale om dem med en eventuel partner og andre.

Det bliver også ekstra vigtigt, at man fokuserer på sit eget helbred, hvis man skal overkomme det hele. Det er vigtigt, at man prøver på at komme til kræfter efter fødslen, men hvad man får energi af, er jo forskelligt fra person til person – måske er det at gå en tur i skoven, lidt tid på yogamåtten eller et varmt karbad. Hvis man har en partner, er det ekstra vigtigt, at vedkommende er engageret, både under graviditeten, og når børnene er blevet født. Det kan være en god idé at tjekke partnerens arbejdstider og vedkommendes mulighed for at være hjemme, så I kan hjælpes ad i starten. Man får ikke længere barselsorlov eller flere barselsdagpenge, når man venter tvillinger. Det er også en god idé allerede nu at begynde at overveje, hvordan ens netværk ser ud, og om der er familie og venner, som måske kan tænke sig at hjælpe rent praktisk. Hvis man er enlig forælder og skal have tvillinger, så er det naturligvis ekstra vigtigt – for uanset hvor gode hensigter man har, så har de fleste af os kun to arme, og tilsyneladende små ting som at give de små mad eller holde vasketøjskurven i skak, kan i begyndelsen føles som en næsten umulig opgave. Så er der måske et ældre familiemedlem eller en nær ven, som kan bo hjemme hos jer det første stykke tid.

Og de praktiske forberedelser bliver jo også lidt mere omfattende. Nogle ting kan børnene måske dele, men andet babyudstyr er man jo nødt til at have to af, fx to autostole … Selv barnevognen er nødt til at være tilpasset efter at kunne rumme mere end ét barn. Mange ting kan man jo købe brugt. Et godt tip er at forberede så mange af de praktiske ting som muligt på forhånd, fx at fylde fryseren med mad og ansøge om barselsdagpenge. Det er rart ikke at have en masse andre nødvendige ting, der skal gøres den første tid.

To mirakler og en nybagt familie

Den første tid derhjemme er jo ofte mindst lige så følelsesladet, som hvis man havde fået ét barn, men den stiller også endnu højere krav til hvile, eftersom en tvillingegraviditet er en stor belastning. Mange, som får tvillinger, føler af naturlige grunde, at de første måneder er meget hårde. Det er to små personer, man skal lære at kende, og dobbelt så mange behov, der skal tilfredsstilles. For nogle bliver faste rutiner en del af det at få hverdagen til at fungere så problemfrit som muligt, mens det for andre fungerer bedre med variation og fleksibilitet. Som tvillingeforælder gør du et enestående stykke arbejde de første måneder! Men i mange tilfælde kan det blive bedre efterhånden som tiden går, og fordelene ved at have tvillinger plejer at blive mere og mere tydelige i hverdagen, når børnene bliver ældre. Dobbelt arbejde, men også dobbelt glæde – tvillinger byder på både udfordringer og belønninger!

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen