Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Om at vente tvillinger

Før den første ultralydsundersøgelse har de fleste ingen anelse om, om de venter et eller flere børn. Beskeden plejer at komme som en stor overraskelse. Følelser som glæde, uro, spænding og forundring når måske at passere, inden man forstår det hele. Det er naturligvis en ekstra omvæltning at få besked om, at man venter mere end et barn.

Hvis der er tvillinger i familien, er det måske ikke helt så fremmed, og der er erfaring med det i familien. Nogle steder findes der specielle forældregrupper, man kan kontakte, som henvender sig til jer, der venter tvillinger. Det kan virke beroligende at møde andre tvillingeforældre, der måske har eller har haft de samme tanker og spørgsmål. Tal med jordemoderen, og få hendes tips og erfaringer. Helt naturligt har kommende forældre brug for mere tid og støtte til at forberede sig på at blive forældre til to på én gang.
Læs også om at Amme tvillinger.

At vente tvillinger er usædvanligt

I en periode så man en stigning i forekomsten af tvillinger og nogle gange trillinger, hvilket skyldtes fremgangsmåden ved reagensglasbefrugtning. I den senere tid har man tilpasset og forfinet metoderne, og derfor ser man nu igen en tilbagegang i antallet af tvillingegraviditeter. Kvinder, som er lidt ældre, har større chance for at få tvillinger, og i Danmark er ca. 2,2% af alle fødsler en tvillingefødsel.

Ekstra kontrol når man bærer på flere børn

Det er naturligvis godt, at man tidligt får at vide, hvor mange børn man bærer på. Når det drejer sig om flere børn, er det ekstra vigtigt at holde styr på børnenes vækst i maven. Under hele graviditeten skal du derfor gå til regelmæssig ultralydsundersøgelser for at måle væksten hos børnene. Desuden undersøges det, hvordan børnene ligger i forhold til hinanden. Man under-søger, om de har hver sin moderkage eller en fælles, og om de vokser i separate fosterhinder eller deles om en. Det er svært under graviditeten at afgøre, om de er enæggede eller tveæggede tvillinger. Det sidste er det mest almindelige.

Mere af alt - pas på dig selv

Vær forberedt på, at du måske ikke arbejder indtil den dag, du kan gå på barsel. Du venter to børn, og du vil sandsynligvis være mere træt sammenlignet med kvinder, som kun venter et barn. Tag imod al den hjælp, du kan få af din partner, din familie og dine venner.

Når du venter tvillinger bliver der mere af alt. Du vil komme til at spise mere, du skal hvile mere, og du vil tage flere kilo på. Hvis antallet af børn er dobbelt eller tre gange så stort, er det normalt, at din vægt også øges proportionelt.
Læs mere om kosten under graviditeten.

De normale graviditetsproblemer bliver mere udtalte, og det er almindeligt, at den kommende tvillingemor tidligere tilbydes en sygemelding, for at børnene får mulighed for at udvikle sig i fred og ro i maven. 

Tvillinger og fødslen

Inden fødslen skal tropperne samles. Er der måske nogen i familien, som kan træde til, når tvillingerne er kommet. Al hjælp vil blive værdsat i begyndelsen.

Hvis der ikke er nogen komplikationer, kan de fleste fødes normalt, men ved afvigende fosterstilling eller anden komplikation plejer man at overveje kejsersnit. Omkring halvdelen af alle tvillinger fødes ved hjælp af kejsersnit. Hvilken fødselsmåde, der er aktuel for dig, afgøres individuelt. Tal med din jordemor og gennemgå, hvad der sker ved fødslen, og også hvordan det kan ændre sig.
Læs mere om kejsersnit her.

Børnene fødes også ofte nogle uger tidligere, i gennemsnit to til tre uger. Hvis det er nødvendigt med pleje på neonatalafdelingen, indlægges børnene altid sammen. Så er I forældre med og tager jer af jeres børn, så meget I vil og kan.

Det sker, at tvillinger fødes direkte efter hinanden, men det er almindeligt, at der går lidt tid mellem første og andet barn. Kroppen tager gerne en pause, inden barn nummer to kommer til verden. Når det første barn er født, bliver det meget plads i livmoderen til det andet barn, inden livmoderen trækker sig sammen. Her er det vigtigt, at jordemoderen styrer barnet ned, så det kommer i den rette position, oftest med hovedet nedad, men nogle gange er det numsen, der kommer ud først. De første faser af fødslen er de samme som ved almindelige fødsler, men lige når barnet kommer ud, er der lidt flere personer på fødestuen, her kan du læse mere om fødslens tre faser.

To mirakler og en nybagt familie kommer hjem

Når du og din partner kommer hjem med de to børn, skal du tage dig så meget af dig selv som du overhovedet kan, hvile, sove til middag og bede om hjælp. Nu er det to små personer, som er afhængige af dig, så det er vigtigt, at du har kræfterne til det. Læs om Tvillinger, og hvordan man støtter begges udvikling.

 Du kan amme et barn ad gangen eller begge samtidigt. Der er flere måder at holde tvillingerne, mens du ammer dem, og det gælder om at finde stillinger og vaner, som både du og børnene har det godt med. Start gerne med at amme en ad gangen, så du lettere kan se, hvordan de hver især opfører sig ved brystet. Det kan være overvældende at starte med to børn, som skal ammes, forsøg at få al den hjælp, du kan af personalet på sygehuset, inden I tager hjem. Hav også tålmodighed, for det her er jo nyt for jer alle tre. Læs mere her om amning.

Nu skal du bruge to af det meste

Når du/I venter tvillinger, bliver der mere af alt. Prøv at forberede så meget som muligt, så det vigtigste, I skal bruge, er klart, inden børnene fødes. Det letter og er også en måde at forberede sig på for mange. En del ting skal man købe, allerede inden børnene er født, og meget skal man have to af i stedet for en.

Autostole, tremmeseng selvom børnene måske deler samme vugge i starten, børnestole og meget mere er ting, I får brug for, her kan du læse mere om, hvad der kan være godt at have, når du får børn - tjekliste.

Et godt råd, hvis I vil holde udgifterne nede, er at låne ting eller købe brugt. Brugt børnetøj er også blødere og vasket oftere, så risikoen for, at de indeholder gifte/kemikalier, er lav.

I skal bruge en tvillingevogn. Der findes flere forskellige modeller på markedet, hvor børnene ligger ved siden af hinanden eller på række. Tandemmodellen, hvor børnene sidder på række, det ene over det andet er især til søskende i forskellige aldre. Hvilken model, du skal vælge, afhænger af, hvornår og hvordan du skal bruge den. Inde i byen eller ude på landet? Har du en stor eller lille bil - eller ingen bil? Her kan du læse mere om at vælge den rigtige barnevogn.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...