Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

For tidligt fødte børn

Ét ud af 20 børn fødes for tidligt, dvs. før 37. graviditetsuge. De fleste af disse små babyer udvikler sig helt normalt og får ingen problemer. Men jo tidligere et barn fødes, desto mere pleje har det som regel brug for.

For tidligt fødte, såkaldte præmature børn har ofte en fødselsvægt under 2500 gram. Også en del børn, som fødes til normal tid, kan veje så lidt.
Det er ingen større risiko for barnet at blive født tre uger for tidligt. Et barn, som fødes nogle uger for tidligt, er ofte på en almindelig barselsgang og kommer hjem allerede nogle dage efter fødslen. Det vigtigste er altid, at barnet kan spise, få ordentligt med ilt og holde sin kropstemperatur.

Specialistpleje på neonatalafdelingen

Børn, som af en eller anden grund, har brug for ekstra overvågning, skal ligge på en såkaldt neonatalafdeling. Her overvåges blandt andet barnets iltoptagelse, temperatur, blodsukker-niveau, næringsindtag og hjernens udvikling.
For tidligt fødte børn er ikke helt færdigudviklede og har derfor ikke nået at forberede sig på miljøet udenfor livmoderen. Blandt andet er de ekstra følsomme overfor infektioner af forskellig slags.

Præmature børn ligger i kuvøse

De for tidligt fødte børn har næsten ingen eller meget lidt varmeisolerende underhud. Desuden er deres varmeregulering stadig umoden, og de har derfor brug for hjælp til at holde den rigtige kropstemperatur. For at de ikke skal blive afkølede, lægges børnene derfor i kuvøse eller varmevugger i et overvågningsrum med dæmpet belysning og lydniveau. Miljøet her skal minde om tilværelsen i livmoderen.
I dag anbefales forældrene at sidde i lange perioder med barnet mod brystet, hud mod hud. Den tætte kontakt kaldes "kængurumetoden" og har en rigtig god effekt på det lille barns udvikling, tilknytning og bedring.

Sonde, drop og siden amning

Først omkring uge 34 kan det præmature barn begynde at blive ammet helt. Indtil da får babyen sin mad via sondemadning eller mælkedrop. Så har barnet en slange gennem næsen, som fører ned i mavesækken. Maden plejer at bestå af morens egen eller en anden mors donerede brystmælk, eventuelt tilsat næringsstoffer og vitaminer.

De rigtigt små børn

Børn født før graviditetsuge 32 får i reglen en form for intensivpleje. Ca. en procent af alle nyfødte fødes før graviditetsuge 29.
Barnets chance for overlevelse afhænger for en stor dels vedkommende af lungernes modenhed. Grænsen for, hvornår barnet har en chance for at overleve, ligger omkring uge 22. Cirka halvdelen af børn født i uge 23 overlever, mens otte af ti børn født i uge 25 overlever.
Et barn, der er født så meget for tidligt, skal overvåges omhyggeligt døgnet rundt. Hjernen udvikler sig og kan tage skade af iltmangel eller blødninger. Barnet kan have behov for respiratorbehandling, behandling med maske med overtryk (CPAP-behandling) eller bare ekstra ilt i kuvøsen. Hjernen hos det præmature barn har dog en forbløffende evne til at hele sig selv.

Årsager til at børn fødes for tidligt

Der findes mange forskellige årsager til, at børn fødes for tidligt, fx svag livmoderhals, infektion eller anden sygdom, som påvirker barnet. Det kan også handle om svangerskabsforgiftning.
Mange gange er det uklart, hvorfor barnet fødes for tidligt.

En præmatur fødsel kan være noget af et chok for en forælder, som ikke havde tænkt sig at få barn før om flere uger - eller måneder. Det er vigtigt at kunne tale med børnelæge eller andet sundhedspersonale for at bearbejde og forstå, hvad der er sket, og hvad der sker efter fødslen.

Prognosen for præmature børn bliver stadigt bedre

Undersøgelser viser, at over 90 procent af de for tidligt fødte børn, som blev født i 1980'erne er raske og går i almindelige skoler. Plejen af for tidligt fødte børn forbedres hele tiden, og der forskes til stadighed på området. Derfor er prognosen ofte god for dem, som føder præmature børn i dag.
Det nyfødte barns forældre er selvfølgelig meget involverede i plejen på neonatalafdelingen.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...