Bugaboo-desktop

Hvilken barnevogn skal jeg vælge? Tips og råd

Denne artikel er udarbejdet i et betalt samarbejde med Bugaboo. 

Søskendevogn, duovogn, klapvogn, tvillingevogn, paraplyvogn, rejseklapvogn … Det er mildest talt en jungle at skulle navigere rundt i alle barnevognsudtryk. Men bare rolig. Vi har talt med vores venner hos Bugaboo, og de har hjulpet os med at gennemgå alt om klap- og barnevogne: hvad de forskellige modeller betyder, og hvad der er en god idé at tænke på, inden du bestemmer dig.

Det kan være indviklet at købe klap- eller barnevogn. Ofte er det en dyr affære, og man kommer sandsynligvis til at bruge den længe og meget, så det er vigtigt, at man træffer det rigtige valg. Det plejer det at være en god idé først at overveje, hvordan ens livsstil ser ud, og hvilke krav der vil blive stillet til klap- eller barnevognen. Først er man nødt til at have styr på de forskellige modeller, og hvilke forskelle der er på dem. Vi har lavet en liste samt tilføjet et par ting, det kan være en god idé at tænke på.

Liste over forskellige klap- og barnevognsmodeller

  • En duovogn har en liggedel og en siddedel, men samme ramme. Man begynder jo med liggedelen i en barnevogn til en nyfødt, men et tip er at se på siddedelens funktion, eftersom barnet kommer til at tilbringe mest tid i den. Andre gode funktioner er fx justerbar fodstøtte, om den er ergonomisk udformet, og om stoffet kan maskinvaskes. Det plejer at være et godt tidspunkt at gå over til at bruge siddedelen, når barnet er tilstrækkeligt stabilt i nakken, altså når det er omkring seks måneder. Tip: Monter et ståbræt, så kan duovognen køre op til to børn. Det yngste barn kan ligge i barnevognen, og det ældre barn kan hvile på ståbrættet, når I er ude at gå. Et godt forslag til denne type vogn er Fox 5 eller Donkey 5 Mono

  • En søskendevogn eller tvillingevogn har plads til to børn, søskende i forskellige aldre eller tvillinger. Det kan være en god idé at tænke på at have klap- og barnevognens sidde- og liggedele ved siden af hinanden i stedet for oven over hinanden. Fordelen med det er, at de to søskende kan udforske verden sammen, og det er nemmere for dem at lege og kommunikere med hinanden. Også her kan man, hvis man har flere børn eller vil have variation, tilføje et ståbræt og få op til tre børn med på klap- eller barnevognen. Det er perfekt til lidt ældre søskende, som ikke vil sidde i klap- eller barnevognen, men som kan have brug for at hvile lidt indimellem. Bugaboo har fx sin praktiske Donkey 5 Duo. Eksperttip! Vidste du, at du kan bruge Donkey 5 Mono som duovogn, men at den med tre klik forvandles til en søskendevogn, hvis du køber en ekstra siddedel? Bugaboo har patenteret barnevognens konstruktion, så vordende forældre, der har planer om at få flere børn inden for et par år, kan have nytte af den samme klap- og barnevogn i mange år fremover. 

  • En paraplyvogn eller rejseklapvogn er en lettere og mere enkel klapvogn, hvor barnet sidder fremadvendt. Den er let at bære og nem at klappe sammen. Det kan være rart at have en som ekstravogn på rejser, eller når barnet bliver lidt ældre, og man vil have en let håndterlig klapvogn til og fra børnehaven. Det er en god idé at undersøge, hvor meget rygstøtten kan lægges ned, hvis barnet skal have mulighed for at hvile i den en gang imellem. På Bugaboos Butterfly kan man endvidere montere et ståbræt, så man kan få ældre søskende med på lange ture på stranden, når man er på ferie.  Det er også en god idé at undersøge, om rejseklapvognen er IATA-kompatibel, så den kan tages med i fly.  

  • Klapvogne eller byklapvogne, fx BEE 6, er lidt mere robuste end paraply- eller rejseklapvogne, og det kan være en god idé at investere i sådan en på et senere tidspunkt, hvis barnet vokser fra sin duovogn, men man stadig har et stort behov for at transportere sig over længere strækninger. 

Uanset hvilken model du vælger, skal klap- eller barnevognen opfylde de gældende sikkerhedsbestemmelser. Bugaboo gennemfører 1.500 sikkerhedstester på barnevognene, hvilket bl.a. indebærer, at de føres over 240.000 bump og køres over 9.000 km.

Ting, du bør tænke på, når du skal købe barnevogn

Det er ikke altid så nemt at vide, hvilke behov man får, når man ikke har fået sit barn endnu. Nedenfor har vi samlet en liste med lidt inspiration til, hvad man kan tænke på. 

  • Fremad- eller bagudvendt klap- eller barnevogn? De fleste små babyer vender mod den, der kører. Det gør barnet tryggere, når det kan se sine forældre, og det bliver også nemmere at interagere, når I kan se hinanden. Det er også ret rart hele tiden at kunne holde øje med, hvad ens barn foretager sig nede i barnevognen. Derimod er det en fordel, hvis man kan vende på siddedelen på et senere tidspunkt. Et godt tidspunkt for det plejer at være, når barnet begynder at blive så gammelt, at vedkommende bliver utålmodig og måske vil klatre op af barnevognen. Da kan det være en fordel at have en vendbar klap- eller barnevogn, så dit barn kan udforske verden, når I er ude at gå. Det kan være praktisk, hvis siddedelen kan vendes i begge retninger.

  • Hvilket underlag skal du køre mest på? Kommer du til at gå i skoven og på hullede grusveje, så anbefaler vi lidt større terrænhjul med god affjedring og punkteringsfrie dæk. Er der mulighed for at justere hjulene, så vognen kan tåle et ekstra krævende underlag med fx meget sne eller sand? Hvis du derimod har planer om storbyeventyr og at køre meget med offentlig transport, så kan en mere kompakt og lettere klap- eller barnevogn med svingbare hjul, der er nem at have med i tog og busser, føles som en genial opfindelse.

  • Hvor vigtig er den generelle køreoplevelse? Føles vognen behagelig at gå rundt med, og hvor tung er den, når man skal dreje? Den nemmeste måde at få en opfattelse af dette på er at prøvekøre nogle forskellige barnevogne, men husk, at forskellige underlag og årstider påvirker oplevelsen. En gåtur i snesjap i november er noget helt andet end en i blødt, knasende grus en varm sommerdag. I butikkerne er der ofte mulighed for at teste vognen med et par kilo bagage i varekurven under siddedelen, eller i pusletasken, samt med en prøvedukke, som vejer et par kilo, så man virkelig får en bedre forståelse af, hvordan ekstra vægt påvirker barnevognens køreegenskaber.

  • Passer størrelsen til vores livsstil? Det er også vigtigt at vide, hvilke mål barnevognen har, hvis man er nødt til at kunne køre den ind i en elevator eller andre trange steder. En del klap- og barnevogne har justerbare håndtag, hvilket kan være af afgørende betydning for, om barnevognen kan være i elevatoren.

  • Hvilken type ramme har barnevognen, og hvor lille bliver den, når den er klappet helt sammen? Hvis du har bil, så er det vigtigt at vide, om den får plads i bilens bagagerum. Er der flere forskellige sammenklapningsmuligheder? Er det fx muligt at klappe barnevognen sammen, så den bliver ultrakompakt, så det er muligt at opbevare den på ekstra trange steder, hvis der er behov for det?

  • Får du brug for at kunne bære barnevognen? Så skal du tjekke den samlede vægt og vælge en model, du orker at bære. Husk også på, at der kan opstå situationer, hvor du er nødt til at balancere et lille barn på den ene hofte!

  • Hvis du tit kører bil, kan man få modeller, hvor babyautostolen nemt kan fastgøres direkte på rammen, hvilket kan være rart, hvis man vil slippe for at vække et lille barn, der sover.  

  • Hvordan føles bremser og rygindstillinger? Er den nem at samle? Kan man klappe den sammen med én hånd?  Hvor nemt er det at slå den op? Vi er godt klar over, at man kunne have brug for en brugsanvisning de første par gange, men derefter skal det være hurtigt og nemt at gøre det. Tjek også, at den går i lås og sidder ordentligt fast. 

  • Hvor langt går kalechen ned? Den skal gå tilstrækkeligt langt ned til, at den beskytter barnet mod vind og kulde om vinteren eller mod sol i sommerhalvåret. Hvilken UPF (beskyttelse mod solens UV-stråler) har den? Man kan ofte få sæsontilpassede kalecher som ekstraudstyr, men det er vigtigt, at de giver mulighed for god luftcirkulation ved hjælp af netpaneler, som kan dækkes til ved behov.

  • Hvordan ser barnevognens opbevaringsmuligheder ud? Vi vil virkelig anbefale en kurv under vognen, hvis man vil have mulighed for at tage nogle ting med. Det kan være guld værd, hvis man smutter ind i supermarkedet efter et par liter mælk på vejen hjem. Hvis der ikke er en, så vil du måske have mulighed for at kunne hænge en pusletaske på håndtaget eller vælge en barnevogn, som har en indbygget taske – som regel ved siden af ligge- eller siddedelen.

  • Kan stoffet vaskes? Børn er nuttede, men ikke sjældent kommer der både krummer, drikkevarer, mudder, sand og meget mere i siddedelen. 

  • Udskiftelige dele? Klap- eller barnevognen vil blive brugt flittigt, og nogle dele bliver slidt. Er der mulighed for at købe nye reservedele som fx stof, hjul og håndtag, så man selv kan forny barnevognen, eller vil det kræve, at store dele af barnevognen skal skiftes ud?

  • Er det vigtigt for dig at kunne opdatere farverne på barnevognens stof eller at kunne sammensætte din egen unikke barnevogn, der ikke ser ud som alle andres? Nogle varemærker giver mulighed for at mikse og matche stof, så man kan skabe sin egen unikke vogn. 

Tilbehør til barnevogn

Der findes masser af tilbehør til barnevogne – alt lige fra kopholdere til barnevognsvugger – eller ståbrædder til ældre søskende. Det er ret almindeligt, at man bliver lidt ivrig og køber en masse ting, som man bagefter opdager, at man vist ikke havde brug for alligevel. Så et godt tip er at købe tingene lidt hen ad vejen, efterhånden som du kan mærke, at du får brug for dem. Et regnslag og en kørepose, der er tilpasset efter årstiden, er det, vi anbefaler, man har fra starten af.

Hvilken barnevogn passer mig bedst?

Uanset om det er en hypermoderne vogn med letvægtsstål i konstruktionen eller den arvede vogn, som du selv lå i, da du var lille, så er det allervigtigste, at du bliver glad for den. Barnevognen skal tage udgangspunkt i dine behov, fx hvordan du bor, og om du har planer om at få flere børn inden for et par år.

Del artiklen