190919_libero_image_394_desktop

Når du skal vælge drenge- eller pigenavn

Oscar, Freja, Valdemar, Asta, Amir ... At vælge navn til sit barn er spændende, udfordrende og nogle gange næsten umuligt. Det skal i mange år fremover kunne tåle slitage fra irriterende forældre og bedste venner. Men du skal ikke lade dig stresse … Her får du nogle tips, som måske kan hjælpe.

At opkalde sit barn efter et familiemedlem eller en succesrig person har historisk set været meget almindeligt. I dag bliver vi også inspireret af kendisser og fiktive figurer – at navnene Alma og Alfred ligger øverst på listerne som nogle af de mest populære navne er nok ikke nogen tilfældighed. En del forældre har valgt navn allerede inden fødslen, mens andre venter, indtil barnet er født. Uanset hvilken type forælder man er, hvad dette angår, så plejer det her med navne at være noget, man tænker rigtig meget over. Det er jo også ofte et spørgsmål, som familie og venner kan snakke – og have rigtig mange meninger – om. Og det er der måske ikke noget mærkeligt i – et navn er jo en måde at konkretisere og gøre den lille inde i maven til et selvstændigt individ.

Tips, når du skal vælge navn til dit barn

 • Hvis du gerne vil gøre en yndlingsfaster eller morfar lidt ekstra glad, men måske ikke er så vild med deres navn – eller navneforslag – så kan du bruge det som andet eller tredje navn, eller se, om der findes en mere moderne eller revideret version af navnet.
   
 • Se på lister med populære navne til nyfødte – og ikke kun dem, der er aktuelle lige nu, eftersom mange andre gør det samme – men se også på de pigenavne og drengenavne, der var populære for flere år siden. Der kan du måske endda grave et usædvanligt babynavn frem – barnets alder taget i betragtning.
   
 • Hvis man venter tvillinger kan det være fint at tænke på, om børnenes navne passer sammen (uden at de for den sags skyld lyder for ens, så at navnene kan forveksles).
   
 • Tænk på, at et navn, der lyder sødt til en baby, måske ikke føles lige så passende til en voksen.
   
 • Det kan være en god idé at tjekke betydningen af de navne, du overvejer til dit barn.
   
 • Hvis der er der risiko for dårlige associationer eller tarvelige kommentarer, så er det måske en god idé at overveje et andet navn. Nogle babynavne er også nemmere end andre at finde på trættende øgenavne til.
   
 • Hvis det føles vigtigt, at navnet fungerer internationalt, så er det en god idé at tage det med i overvejelserne – både hvordan navnet udtales, og hvad det fx betyder på engelsk eller et andet sprog, I har i familien.
   
 • Overvej, hvordan navnet lyder, når du siger det højt, og hvordan det harmonerer med efternavnet. Hvilke initialer medfører det?
   
 • Hvis I vil komme væk fra klassiske drengenavne eller pigenavne, så findes der også en række forskellige kønsneutrale unisex-navne, man kan udforske.
   
 • Hvis efternavnet er langt og/eller usædvanligt, så kan det være en god idé at vælge et kort og enkelt fornavn. Navne, der er svære at stave, kan ofte blive temmelig belastende for den, der hedder det – det er temmelig trættende i det lange løb, at ens navn altid staves forkert, og man så er nødt til at rette det.
   
 • Se på jeres stamtræer – måske er der nogle fine navne der?
   
 • Et andet tip er at kigge i kalenderen og se, hvem der har navnedage. Kalenderen er en kilde til mange navne, men du har måske også nogle særlige datoer, som betyder ekstra meget? Se, hvem der har navnedag den pågældende dag – måske er det et navn, du kan lide.
   
 • Er I flere forældre med hver jeres yndlingsnavn, og ingen af jer vil give efter? Da kan et godt tip være at glemme alle yndlingsforslag og starte på en frisk for at prøve at finde en fælles favorit.
   
 • Er det gået i hårdknude? Så hold en pause i navneovervejelserne, og vent lidt med at bringe det på bane igen – ofte kan der komme en løsning, hvis man lader være med at tænke på det et stykke tid. Man behøver heller ikke at registrere barnets navn på Borger.dk, før det er seks måneder gammelt – så der er god tid til at prøvekøre nogle forskellige og se, hvad der føles godt.

Læs mere om populære drengenavne og pigenavne i Navneguiden

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen