Libero-Brand-launch-Beach-toys-wide-Desktop

Børn og varme – sådan beskytter du mod sol og væskemangel

Små børn er følsomme over for varme og kan nemt få væskemangel, men der er meget, man som forælder kan gøre, for at det ikke skal ske. Her får du hjælp til, hvordan du kan tænke med hensyn til varme, temperatur, solbeskyttelse og væske.

En lille krop indeholder meget mindre vand end en voksens og har altså allerede fra starten meget små marginaler vedrørende væskemangel og udtørring. Små børn kan jo heller ikke selv sige til, når de bliver tørstige. De har også sværere ved at regulere deres kropstemperatur og har derfor brug for at få fyldt væske på oftere. Det er også almindeligt, at der dukker varmeknopper op på et barn, der er blevet for varmt.

Sådan giver du din baby tilpas meget tøj på

Har barnet tilpas meget tøj på? Ja, hvor ofte har man som forælder ikke stillet sig selv det spørgsmål? En varm sommerdag, når du selv går klædt i shorts og T-shirt, så kan du med størst sandsynlighed gå ud fra, at barnet også har brug for højst et lag tyndt tøj. Hvis der er rigtigt varmt, så er det måske nok med kun ble og et tyndt lagen, når barnet sover i barnevognen i skyggen. Til forskel fra vi voksne, så har babyer derimod altid brug for at beskytte deres følsomme hoved, når solen er stærk – selvom de er i skyggen. Det skal ikke være noget, der bliver for varmt – en solhat på babyen er fint.

Man er nødt til at se til og mærke på barnet ofte, når der er varmt udenfor. Mærk efter med en finger i nakken og på brystet. Hvis barnet føles varmt og/eller svedigt, så er man nødt til at tage noget af tøjet af eller finde et køligere sted. Hvis det derimod føles tilpas varmt mod fingeren, så har barnet sikkert den rigtige temperatur.

Sådan hjælper du din baby med at holde den rigtige temperatur i varmen

  • I sommerhalvåret er de yngste børn nødt til at opholde sig i skyggen, og når der er rigtigt varmt, kan det være en god idé at holde sig indenfor midt på dagen, når temperaturen er på sit højeste.

  • Hvis barnet skal sove ude i barnevognen, så er det supervigtigt, at den står helt i skyggen. Tænk også på, at sorte og mørke barnevogne bliver varmere end hvide.

  • Læg aldrig et tæppe eller sjal over vognen for at skygge barnet – der kan blive ulideligt varmt derinde. Det, i kombination med at tilførslen af luft bliver dårligere, kan blive en potentiel livsfare for små børn. Myggenet kan man derimod have på, eftersom det slipper luft igennem.

  • Tilbyd konstant adgang til bryst eller flaske, når der er varmt udenfor. Vand kan man give til børn, som spiser fast føde, men spædbørn har brug for næring, og derfor er det bedre med amning eller mælkeerstatning.

  • Efterlad aldrig børn i en parkeret bil – ikke engang et kort minut. Selv en skyet dag med bilruden rullet lidt ned kan lufttilførslen mindskes betydeligt, og der bliver hurtigt dobbelt så varmt inde i bilen som udenfor.

  • Mærk efter med hånden i nakken på et sovende barn for at tjekke, at det har den rigtige temperatur.

Hvordan ved jeg, om mit barn er for varmt eller har symptomer på væskemangel?

Man skal være opmærksom på et varmt og utilfreds barn, men nogle gange kan små børn også reagere modsat og i stedet blive stille og sløve, når de får det for varmt. Derfor skal man holde øje med, at de føles tilpas varme mod hånden, at de vågner let – og at de tisser lige så meget, som de plejer. At man ikke tisser ordentligt er nemlig det mest almindelige symptom på væskemangel. Hvis der er en vådindikator på bleen, så ved du, at barnet har tisset, når den skifter farve.

Hvis du oplever, at dit barn er blevet for varmt, skal du hurtigt lede efter et køligere sted, hvor du prøver på at få barnet til at drikke. Du kan også køle barnet af med et vådt håndklæde. Hvis babyen virker for sløv til at ville spise, kan du prøve med at kilde den lidt under foden. Hudkontakt kan også hjælpe, så barnet hurtigere får lyst til at sutte. Hvis det ikke hjælper, og barnet stadig føles sløvt eller ikke drikker, er du nødt til at søge læge med det samme.

Kan børn få hedeslag?

Da de mindste børn som regel befinder sig i skyggen og har solhat eller en tynd hue på, er hedeslag ret usædvanligt hos de yngste. Hedeslag kan man nemlig få af varmestråling direkte mod hovedet, og symptomerne er fx kvalme og svimmelhed. Lidt ældre børn er derimod mere udsatte, eftersom de måske leger i vandet og tilbringer store dele af dagen i solen. En kasket eller solhat på hovedet kombineret med solbeskyttelse er derfor også en god ting at have på sit ældre barn – og måske også på sig selv. Det kan være godt at vide, at symptomerne på hedeslag ikke kommer med det samme, men derimod ofte kommer snigende lidt senere. Så det kan være en god idé at sørge for, at barnet ikke er for længe i solen – selvom det har solbeskyttelse.

Solbeskyttelse til børn

Ud over at børn ikke klarer varmen særlig godt, så er deres tynde hud også utroligt følsom over for solens stråler. Børn under et år skal helst ikke være i solen overhovedet, især ikke midt på dagen, når solen skinner mest.

Solcreme og solhat til babyen er godt at have på de dele af kroppen, der ikke dækkes af enten skygge eller tøj. Solcremerne skal være tilpasset til børn og have mindst SPF 30, helst 50 – jo højere SPF, jo køligere forbliver den lille krop, eftersom solskoldning gør væsketabet endnu større.

Det kan være interessant at vide, at der findes forskellige typer solbeskyttelse: kemiske og fysiske. De fysiske solcremer lægger en hinde direkte på huden og blokerer sollyset med det samme. De har oftere en tykkere konsistens og kan være lidt sværere at smøre ind i et jævnt lag på hele kroppen, men på den anden side set er det nemmere for dig at se, hvad du mangler at smøre ind. Kemisk solbeskyttelse trænger ind i huden på en anden måde, har ofte en lidt tyndere konsistens og er derfor nemmere at smøre ind – men på den anden side set er det lidt sværere at se, om man har fået smurt hele kroppen ind. Den kemiske solbeskyttelse bliver som regel siddende lidt længere, når man er ude at bade, men det kan være godt at vide, at den ikke beskytter med det samme, men derimod skal smøres på ca. 20 minutter inden, I går ud i solen. I mange cremer er det en blanding af begge dele, og derfor er det nemmeste at tale med personalet på apoteket, så får du hjælp med at vælge det, der passer til lige netop dit barn. Selvom de fleste solcremer er vandfaste i dag, så er det alligevel en god idé at smøre barnet inde flere gange, når I befinder jer i solen, selvom dit barn måske synes noget helt andet.


Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig