Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Fødevareallergi og intolerance hos børn

Mælk og æg er de fødevarer, som små børn som regel bliver allergiske overfor. Hos de fleste forsvinder problemet efter nogle år, men andre allergier kan så dukke op.

Omkring 5-7 procent af alle børn udvikler en form for fødevareallergi, men mange vokser fra det igen. Her kan du læse om nogle af de mest almindelige.

Når yngre skolebørn får allergiske problemer, er det ofte jordnødder eller nødder, som er årsagen. Disse allergier forsvinder som regel ikke med alderen. Mens nøddeallergier er øget i antal, er allergi overfor fisk blevet mindre gennem den senere tid.
Bønner, ærter og de mest almindelige kornsorter kan også fremkalde allergi. Der er derimod usædvanligt at være allergisk overfor ris eller majs.
Hos små børn kan mælk eller gluten give problemer med allergi eller intolerance.

Antistoffer i blodet giver allergi
Den allerførste gang barnet kommer i kontakt med en fødevare, det er allergisk overfor, opstår der som regel ingen allergisk reaktion. Det skyldes, at der endnu ikke er dannet antistoffer i barnets blod. Men et spædbarn, som ammes, kan have været i kontakt med fx komælksprotein via morens mad, lang tid inden det selv begynder at spise anden mad. Derfor kan små børn få symptomer på komælksallergi, allerede første gang de prøver et mælkeprodukt.

Symptomer på fødevareallergi hos små børn
Hvis dit barn har en fødevareallergi, ser du formentlig en akut reaktion allerede inden for få minutter. Barnet kan reagere på forskellig vis, men det er mest almindeligt, at det får udslæt på huden eller ondt i maven. En del børn får også problemer med luftvejene på grund af allergi.
Almindelige symptomer er:
• udslæt eller eksem
• kvalme og opkast
• ondt i maven, diarré eller forstoppelse
• kløe og irritation i munden, opsvulmede læber og i halsen

Allergisk chok - anafylaxi
De allerfleste allergier er lette og kan nemt håndteres, når man kender til dem. Men der findes et lille antal mennesker, som rammes af akutte problemer. Når en allergisk reaktion er så voldsom, at den bliver livstruende, kaldes den for allergisk chok. Fødevarer, som kan give allergisk chok, er fx jordnødder, mandler, skaldyr, fisk og mælk. Hvis barnet bliver sløvt, blegt eller virker påvirket efter måltidet - ring straks 112.

Intolerance overfor tomat går ofte over
Fødevareintolerance og fødevareallergi er to forskellige ting.
Intolerance kan være midlertidig og opstå, hvis dit barn har nedsat immunforsvar, fordi det har haft en infektion for nylig.
Udslæt og andre hudreaktion er ikke nødvendigvis tegn på fødevareallergi. Nogle børn reagerer på stoffer, som findes i røde bær eller tomater. Vent derfor lidt med dem. Denne type af intolerance går som regel over, når barnet bliver ældre.

Vent med fast føde
Hvis du giver dit barn modermælk (helst) eller modermælkserstatning som eneste ernæring i de første fire til seks måneder, kan det medvirke til at forebygge eller forsinke overfølsomhed overfor visse fødevarer.
Amning reducerer sandsynligvis ikke risikoen for allergi på sigt. Derimod har man set, at risikoen for glutenintolerance hos små børn er lavere blandt børn, som langsomt vænner sig til mad med gluten, mens de fortsat ammes.

Hvis du har mistanke om, at dit barn har allergi
Hvis du har mistanke om, at dit barn har allergi, hvis barnet vokser dårligt, eller der er mange i familien som har allergi, bør du kontakte sundhedsplejersken eller lægen for en udredning. For et barn, som er startet med fast føde, kan man i en periode prøve at udelukke nogle fødevarer, som fx mælk, for at se om der sker en forandring. Men tal først med sundhedsplejersken eller lægen om, hvad du skal give barnet i stedet for den fødevare, der skal udelukkes.

Mælkeallergi vokser man sig som regel fra
Komælksallergi rammer mindst to procent af alle babyer. Denne type allergi vokser man sig i reglen fra med alderen, som regel allerede inden tre års alderen. Nogle gange opstår der i stedet andre allergier overfor fx æg, pollen eller støvmider.
Mælkeallergi kan give symptomer fra maven, huden, men også luftvejene.
Behandlingen består i en kost, som er helt fri for mælkeprotein - ikke helt let, men få hjælp af en diætist.
Der findes særlige modermælkserstatninger til børn, som er allergiske overfor komælk. De kan bruges i madlavningen som mælkeerstatning og til grød og vælling.
Til ældre børn med mælkeallergi kan du give havremælk (undgå sojamælk, da mælkeallergiske børn kan udvikle allergi mod sojaprotein senere).
I sjældne tilfælde kan mælkeallergi give allergiske chok allerede i løbet af et kvarter - ring så straks 112.
Komælksallergi må ikke forveksles med laktoseintolerance, som skyldes, at man er overfølsom overfor mælkesukkeret, laktosen, i mælken. Laktoseintolerance er meget usædvanlig blandt små børn.

Glutenintolerance – cøliaki
Hvis barnet starter med små mængder gluten, mens det fortsat ammes, efter 6 måneder, mindsker risikoen for, ifølge Sundhedsstyrelsen,at barnet udvikler glutenintolerance. Det er også vigtigt at starte langsomt med gluten, hvis dit barn får modermælkserstatning.
Op til 5.000 danskere har glutenintolerance (cøliaki). Gluten findes i kornsorterne hvede, byg og rug. At være glutenintolerant er ikke det samme som at være allergisk overfor nogle kornsorter. Overfølsomhed overfor gluten behøver ikke vise sig, første gang barnet spiser mad med gluten, men kan komme langt senere. Glutenintolerance er en sygdom, man har hele livet.
En del børn reagerer kraftigt på små mængder gluten, andre mærker næsten ingenting. Da tarmen får svært ved at optage næring, vokser mange glutenfølsomme børn dårligt. Så er det vigtigt at udelukke gluten helt fra kosten.

Almindelige symptomer hos små børn med glutenintolerance er, at barnet:
• taber sig
• ikke øger i vægt og længde som forventet
• har nedsat appetit
• har diarré eller forstoppelse
• er træt og uden energi
• har opsvulmet mave, men tynde arme og ben
• har ondt i maven

Hvis du har mistanke om, at dit barn kan være overfølsom overfor gluten, bør du kontakte din læge for at blive udredt. Prøv ikke med glutenfri kost på egen hånd, for at se om barnet får det bedre - det kan gøre problemet sværere at udrede, når I bliver henvist til børneafdelingen.

Allergi overfor nødder
Allergi overfor nødder og jordnødder er meget almindeligt og starter som regel, når barnet går i børnehave eller skole. Reaktionen kommer få minutter efter, at barnet har spist nødderne. Den mest almindelige reaktion er lette symptomer som kløe i munden, udslæt og maveproblemer.
Et lille antal børn udvikler svær allergi. Hvis et barn får svært ved at få vejret, eller bliver træt og blegt efter at have spist nødder - ring straks 112. Disse børn kan få problemer, bare de indånder stoffer fra jordnødder eller nødder .

Jordnødder og nødder er ikke i familie med hinanden. Et barn, som er allergisk overfor jordnødder, behøver altså ikke være allergisk overfor nødder eller omvendt.

Børn som er allergiske overfor pollen, fx birkepollen, kan også reagere på nødder. Det kaldes krydsreaktion og giver som regel ikke lige så alvorlige symptomer som rigtig nøddeallergi.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...