close

Babysvømning

Når barnet er under to år, kaldes det babysvømning, når I bader sammen med instruktion fra en uddannet instruktør i babysvømning. Det overordnede formål med babysvømning er at skabe trygge børn, der er vant til vand og nyder vandet med respekt.

Alle sunde børn kan gå til babysvømning. Også børn med en form for handicap kan deltage.

Men hvis man er det mindste i tvivl om barnets sundhed og babysvømning, så kontakt en læge og få råd. Barnet kan begynde, når det er omkring to måneder, vejer mindst fire kilo, og navlen er helet. For tidligt fødte børn kan starte to måneder fra beregnet fødselsdato. Når så små børn bader, skal vandet være mindst 32 grader.

Vigtigt med en badeble

Barnet skal også bruge badeble, swimpants eller badeblebukser. Den skal sidde til ved ben og mave og må ikke indeholde plast. Dette for at undgå luft i bukserne, som giver barnet flydehjælp. Bukserne skal være fleksible, så de letter barnets bevægelser.

Forældrene bestemmer, og samspillet med barnet er i fokus

Til babysvømning har barnet mere bevægelsesfrihed end hjemme på badeværelset. Det gør, at forældre og barn kan lave nye øvelser. Ofte tænker man på billeder af smilende børn med hele hovedet under vand, når man tænker på babysvømning. Men det er bare en lille del af øvelserne. Og at dykke under vandet bryder ikke alle børn sig om - og heller ikke alle forældre.
Læs også om Dit barns selvværd

Trygge børn i vandet

Til babysvømning afgør forældrene, hvilke øvelser barnet skal lave. Alt sker på barnets vilkår, og det er vigtigt, at både barn og forældre føler sig trygge. En ekstra bonus ved babysvømning er, at det skaber en kontakt fuld af sjov mellem forældrene og barnet. Det er skønt at se sit barn hygge sig i vandet og forsigtigt vænne sig og blive stadigt mere trygt. Øvelserne er også som regel sjove for både forældre og barn.

Forskellige øvelser

Øvelserne relaterer til barnets alder og forældrenes samtykke og kan handle om at lære at holde vejret, flyde på ryggen og at kunne redde sig selv. En del vælger at dykke med barnet, men for dem, der ikke vil det, er der mange andre øvelser til at skabe vandglæde og tryghed. I vandet lærer barnet også at træne balance og motorik.

Fakta om dykkerrefleks:

Før troede man, at "dykkerrefleksen" var nødvendig, for at et barn skulle kunne gå til baby-svømning. Nu ved man, at det vigtigste er, at man lærer barnet at holde vejret bevidst for at kunne klare sig, hvis det falder i vandet ufrivilligt. Reflekserne har altså ingen praktisk betydning for børn, som går til babysvømning. Dykkerrefleksen er egentligt flere reflekser, som aktiveres, når et menneske kommer under vand.

  • Struberefleksen, laryngealrefleks, er en beskyttelsesrefleks, som bl.a. gør, at strubehovedet lukkes, når vand eller andre væsker trænger ned i svælget. I refleksen indgår også bevægelser med arme og ben til at hjælpe også små børn op til overfladen igen. Refleksen er medfødt og tager af med alderen, og som voksen er den oftest helt presset af den mere dominante hjernebark.
  • Trigeminusrefleksen aktiveres, når området om næsen og panden kommer i kontakt med vand, og giver en lignende reaktion som struberefleksen, bortset fra at der ikke indgår synke-bevægelser i denne.
  • Facialrefleksen aktiveres, når ansigtet kommer i kontakt med vand, og også den hjælper til at beskytte luftvejene mod vand. Begge sidstnævnte reflekser er aktive også i voksenalderen, mens struberefleksen ikke aktiveres normalt, men kan gøre det i nogle tilfælde. 

 

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...