atopic_eczema_image

Atopisk dermatitis – børneeksem

Atopisk dermatitis hos spædbørn optræder som regel forskellige steder på kroppen, fx på ansigt, hænder, bryst og ryg. Hos lidt ældre børn plejer udslættet at lokalisere sig omkring barnets knæhaser, ankler og albuebøjninger.

Atopisk eksem hos børn dukker for det meste op allerede i løbet af det første leveår, men langt de fleste vokser fra det, når de bliver ældre. Nogle gange, men langt fra altid, kan den også komme i kombination med astma og allergi.

Hvad er atopisk dermatitis, og hvordan ser den ud?

Atopisk dermatitis (kaldes også børneeksem eller atopisk eksem) er den allermest almindelige form for eksem. Udslættet er et tegn på overfølsomhed, og begrebet atopisk betyder, at der er en medfødt og arvelig tilbøjelighed til at få eksem, nogle gange i kombination med astma og allergi. Men de ydre faktorer spiller også en rolle. Man kan nemlig få eksem, eller forværre den man allerede har, af fx varme, sved , tør luft eller allergener som pollen og husstøvmider. Derfor er det ofte svært at pege på en enkelt grund til, hvorfor spædbørn og børn får eksem.

Udslættet plejer at begynde med tør, kløende hud, som især er synlig på lys hud. Hos spædbørn kan udslættet derefter ses som små væskende knopper, som får en lille skorpe, når der går hul på dem. Man kan ofte mærke, at huden bliver ru og føles lidt ujævn, og nogle gange får den små revner, som svider. Ofte sidder udslættet i knæhaserne, på anklerne og i albuebøjningerne, men spædbørn får det oftere i ansigtet, på hænderne samt på strækkesiderne af arme/ben eller spredt på ryggen og brystkassen. De fleste, der har atopisk eksem, får det bedre – eller fint – i sommerhalvåret.

Atopisk dermatitis er en klinisk diagnose, som nemt kan stilles hos barnets læge. Det er sjældent nødvendigt, at man foretager en grundigere undersøgelse i form af prøvetagning, man ser i stedet på udslættet og tager hensyn til faktorer som arvelighed, og hvor tidligt det debuterer.

Hvordan kan jeg behandle børneeksem?

Børneeksem skal smøres med fed, blødgørende creme flere gange om dagen, nogle gange i kombination med creme eller salve, der indeholder binyrebarkhormon. Men det er vigtigt at tale med barnets læge, inden du begynder at bruge creme med binyrebarkhormon.

Når udslættet derefter er forsvundet, er det som regel nok at holde huden ved lige med en fed og blødgørende creme både morgen og aften. Udslættet kan nemlig hurtigt komme tilbage, hvis man glemmer at smøre. Eftersom spædbørns hud er meget tyndere end en voksens, er det en god idé at smøre den med en creme, der anbefales til sart babyhud.

Du kan også forebygge hudirritation ved at:

  • Give et dagligt, kort bad og evt. bruge en uparfumeret babyolie i vandet og påføre fugtighedscreme, umiddelbart efter badet for at undgå udtørring.
  • Brug uparfumeret vaskepulver (og undgå alle former for skyllemiddel).
  • Lad barnet gå i luftigt bomuldstøj.
  • Brug en langærmet (men luftig) natdragt om natten for at undgå, at barnet klør direkte på udslættet – hvilket irriterer huden og får det til at klø endnu mere.
  • Sørg for, at barnets negle er korte af samme grund som nævnt ovenfor.

Atopisk eksem hos spædbørn og børn kan nogle gange blive værre, hvis barnet er allergisk over for visse typer fødevarer, fx æg, mælk eller citrusfrugter. Synes du, at visse typer mad lader til at gøre udslættet værre, så kan du tale med barnets læge. I vores hudskole kan du også læse mere om børns hud, og hvordan du plejer den bedst muligt.

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen