close

Mælkeknuder og brystbetændelse

Mælkeknuder er ikke et usædvanligt problem, men hvis de ikke behandles, kan de udvikle sig til en smertefuld brystbetændelse. Her er nogle gode råd:

At du får spændte bryster i starten er naturligt, da der samles mere blod og væske i brystvævet. Brystbetændelse er usædvanlig de første par dage efter fødslen. Men derefter er det ikke ualmindeligt, at amningen kan gå i hårdknude på en eller anden måde.

Tilstoppede mælkegange

Mælkeknuder opstår, når en eller flere mælkegange stopper til. Det kan ske, hvis et bryst udsættes for tryk, fx fra en bøjle-bh, eller hvis det ikke tømmes helt under amningen. Hvis du får en mælkeknude, bliver brystet varmt, ømt, rødt og spændt i det område, hvor mælkegangen er tilstoppet. Du får måske feber og kan føle dig rigtig syg, som om du havde influenza.

Hvis du får ømme bryster

Kontakt sundhedsplejersken eller en ammerådgiver med det samme, hvis dine bryster begynder at føles ømme, særligt hvis du også har feber. Du kan tage noget febernedsættende til at sænke feberen. Fortsæt med at amme, selvom det gør ondt. Prøv nedenstående, så snart du begynder at føle ømhed i et bryst:

  • Fortsæt med at amme, helst med ganske korte intervaller. Amningen er det bedste lægemiddel lige nu. Du kan være tvungen til at vække dit barn for at få hjælp til at tømme det ømme bryst.
  • Am ekstra meget med det ømme bryst. Det kan være godt at starte med det her bryst i et par dage. Hvis dit barn har svært ved at få greb om brystvorten kan du malke lidt mælk ud med hånden for at gøre det pigmenterede område mindre spændt.
  • Undgå tøj, som trykker mod brystet. Anvend en amme-bh, som ikke giver mærker på huden.
  • Varme hjælper. Smerten kan lindres af, at du holder det ømme bryst under en bruser med blød stråle.
  • Læg fingrene på det hårde område, og stryg ind mod brystvorten, mens barnet sutter. Men behandl dit bryst forsigtigt.
  • Flyt på barnet, når det ligger ved brystet, så dets hage peger i retning mod det spændte område. Så tømmer barnet brystet bedst. Prøv nye ammestillinger, fx at ligge ned og amme eller at holde barnet under den ene arm.
  • Sørg for at hvile, og vær omhyggelig med at få masser af ro, hvile og kærlig omsorg. Når alt kommer til alt, er det jo dig, der er maden - og maden er blevet lidt sløj!
  • Undgå at blive udsat for træk.
  • Hvis dit barn ikke vil drikke nok, kan du håndmalke det ømme bryst eller bruge en brystpumpe, indtil det føles blødt igen. Men pump kun så meget, at du ikke øger mælkeproduktionen.
  • Drik tilstrækkeligt med væske.

Sørg for, at det går den rigtige vej

Det kræver tålmodighed at slippe af med brystbetændelse. Men du skal begynde at få det bedre indenfor 12 timer, og så ved du, at du er ved at blive rask. Feberen bør snart falde, og dit bryst bliver mindre rødt og ømt.
Fortsæt med at følge rådene herover, indtil du er helt rask igen. Det kan som sagt tage nogle dage.

Hvis ammeproblemerne ikke forsvinder

Hvis brystbetændelsen ikke forsvinder, hvis dine brystvorter har sår, eller hvis du har feber i mere end 12 timer, skal du kontakte din sundhedsplejerske eller en ammerådgiver omgående for at få hjælp. Nogle gange kan det være nødvendigt at tage antibiotika for at fjerne infektionen. Men du må ikke stoppe med at amme.

Hvis du har problemer med at amme, er der flere steder, hvor du kan få hjælp. Den første, som kan hjælpe dig med eventuelle ammeproblemer, er din sundhedsplejerske.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...