close

Mælkeknuder og brystbetændelse

Føles brysterne lidt knudrede, når barnet skal ammes? Det er på ingen måde usædvanligt at få mælkeknuder, og de forsvinder som regel, mens brystet tømmes – men nogle gange gør de det ikke, og det kan i stedet være starten på brystbetændelse. Dette er en mindre behagelig oplevelse, som både gør ondt og kan medføre feber. Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan undgå brystbetændelse – eller komme af med den, hvis du allerede har fået den.

Den første uge efter en fødsel er brysterne ofte meget hævede og ømme. Dette er normalt og plejer stort set aldrig at have noget med brystbetændelse at gøre. Det er nemlig usædvanligt at få brystbetændelse – eller mastit, som det også kaldes – i løbet af de første ti dage efter en fødsel. Det er dog alligevel godt at være lidt opmærksom på spændte bryster og mælkeknuder – og lære lidt om, hvad det kan være godt at gøre for at undgå brystbetændelse.

Hvorfor får man brystbetændelse?

Det er som sagt almindeligt, at man får mælkeknuder, hvis man ammer, og de plejer som regel at forsvinde, når barnet har spist lidt. Men nogle gange udvikles mælkeknuderne til en inflammatorisk reaktion – altså brystbetændelse. Årsagen til dette er, at mælkegangene tilstoppes, og dermed kan mælkestrømmen ikke passere, som den skal. Det kan skyldes, at brystet er blevet udsat for tryk (fx fra en bøjle-bh), eller at barnet har for lidt tag om brystet.

Det mest almindelige er, at man får brystbetændelse i løbet af de første to måneder, inden bryst og barn har fundet deres fælles frekvens, men det er godt at vide, at den også kan komme, når barnet er ældre. Ofte er risikoen større, når amningen bliver lidt mere uregelmæssig – så husk på de gode råd til, hvordan man undgår brystbetændelse, så længe du ammer, eller hvis du fx vil holde op med at amme og undgå brystbetændelse. En brystbetændelse kan også skyldes bakterier, der er trængt ind i brystet – ofte via sår eller revner på brystvorterne.

Hvordan kan man undgå brystbetændelse?

Det bedste, man kan gøre for at prøve på at undgå brystbetændelse, er at ikke bruge tøj og amme-bh’er, som strammer over brystet – og derudover er det også vigtigt, at barnet har en god sutteteknik. En mælkeknude her og der kan man ofte massere væk ved blødt og forsigtigt at stryge fingeren mod brystvorten, samtidig med at barnet ammes – på den måde er det nemmere at tømme mælkegangene. Teorien om, at man kan få brystbetændelse af at blive kold, er der egentlig ikke beviser for – derimod ved man, at brysterne er følsomme over for vind og træk, og at varme kan hjælpe, hvis man har fået brystbetændelse.

Brystbetændelse kan medføre feber

Symptomer på brystbetændelse kommer ofte pludseligt og for det meste kun på det ene bryst. Det kan blive varmt, ømt, rødt og spændt på det område, hvor mælkegangen er tilstoppet. Det er meget almindeligt, at brystbetændelse medfører feber, og nogle gange bliver man rigtigt syg med kulderystelser og muskelsmerter – som en slem influenza. Nogle gange kan det gøre ondt at amme, og der kan også forekomme sår eller revner på brystvorten.

Gode råd ved brystbetændelse

Der er flere gode råd, man kan følge for at lindre brystbetændelse, hvis man er så uheldig, at man har fået det.

 • Man skal ikke holde op med at amme, hvis man har fået det – amning er nemlig det bedste middel ved behandling af brystbetændelse. Man skal helst amme med temmelig korte intervaller. Nogle gange kan man endda være nødt til at vække barnet lidt oftere for at få hjælp med at tømme det dårlige bryst.

 • Læg fingeren på det hårde område, og massér ved at stryge forsigtigt ud mod brystvorten, mens barnet sutter.

 • Begynd altid med det dårlige bryst, eftersom barnet sutter mest i starten.

 • Det er en god idé at tage febernedsættende/smertestillende, hvis man har brug for at mindske feberen og være i stand til at amme, uden at det gør for ondt.

 • Hvis dit barn har problemer med at få fat i brystvorten, så kan du malke lidt ud med hånden først for at gøre det pigmenterede område lidt mindre spændt. Du kan også bruge en brystpumpe til at mindske trykket, men hvis det gør meget ondt, så prøv at stå under den varme bruser, og ret strålen mod det dårlige bryst, samtidig med at du forsigtigt malker lidt ud inden amningen.

 • Ud over et varmt brusebad, så kan en hvedevarmer over brysterne hjælpe med at lindre brystbetændelsen.

 • Hold barnet hud mod hud, eftersom det øger uddrivningen af brystmælk og gør det nemmere at amme.

 • Gå med løstsiddende tøj, som ikke trykker mod brystet eller efterlader mærker på huden.

 • Nu bliver barnets sutteteknik ekstra vigtig: Ud over at det får godt fat, så kan man prøve at læge barnet sådan, at hagen peger i retning mod det spændte område – da tømmes brystet nemlig bedst. Nogle gange kan det være nødvendigt, at man prøver lidt forskellige ammestillinger, inden man finder den perfekte placering.

 • Sørg for at hvile, og prøv at få lidt fred og ro engang imellem, og det er især vigtigt i forbindelse med feber og ved tegn på sygdom. Lidt skuldermassage eller anden hudberøring kan også øge udskillelsen af oxytocin, som øger uddrivelsen af mælk.

 • Sørg for at drikke rigeligt.

Hvor længe har man brystbetændelse?

Ofte har man brystbetændelse i op til tre dage, men hvis man følger ovennævnte gode råd, så plejer det langsomt at blive bedre. Hvis man får feber over 38,5 grader og føler sig sløj eller det ømme i brystet ikke er begyndt at forsvinde inden for 12 timer, så skal du ringe til lægen for at få hjælp. Det samme gælder, hvis brystbetændelsen ikke går over efter et par dage, eller at den vender tilbage med jævne mellemrum. I sjældne tilfælde kan en brystbetændelse udvikle sig til en brystbyld, og da er man nødt til at blive behandlet med antibiotika.Faktatjekket af Nina Sepstrup uddannet jordemoder

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...