preg13297_mobile

Tips til ventetøj

Det lyder måske ikke så fristende at skulle købe en helt ny opsætning af ventetøj – hverken med hensyn til tegnebogen eller miljøet. Men der er faktisk mange ting i garderoben, som også kan bruges under graviditeten – her giver vi dig tips til det, og hvilket tøj det faktisk kan være en god idé at investere i.

Man kan ofte få følelsen af, at man ikke har noget at tage på, og at intet tøj passer, når maven begynder at fylde lidt mere. Men man er ikke nødt til at skifte stil eller blive ruineret, fordi man skal investere i en helt ny garderobe, bare fordi maven vokser – meget af det, der ligger i kommoden derhjemme, kan som regel bruges, hvis bare man tænker lidt uden for boksen.
Her får du vores bedste tips til flot ventetøj, som du måske allerede har i garderoben – og tips til graviditetstøj, det faktisk kan være en god idé at investere i. Derudover er det her med stil og tøjvalg – på samme måde som når man ikke er gravid – et utroligt personligt valg. Nogle vil gerne føle sig pænt klædt på, indtil fødslen nærmer sig, og andre kan lide følelsen af at gå all-in på tøj, der er syet til den gravide krop, mens mange med det samme smutter i et par joggingbukser. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert – det vigtigste er at finde tøj, der føles behageligt, og som passer.

Tips til graviditetsgarderoben – uden at man er nødt til at købe ventetøj

 • Almindelige jeans kan ofte bruges i starten af det først trimester. Når bukserne derefter begynder at stramme, så kan en hårelastik i knapåbningen give lidt ekstra plads i bukselinningen (man kan også købe færdige forlængelser, hvis det ikke fungerer med hårelastikken).
   
 • En trøje i oversize eller en cardigan skjuler maven – og en middelmådig knapning af bukserne – i flere uger, hvilket kan være smart for den, der gerne vil bevare hemmeligheden lidt.
   
 • At finde pæne ventebukser er ikke altid det nemmeste. Se, om du i stedet kan finde et par almindelige bukser, der er lave (og bløde) – altså sådan nogle, som sidder mere på hoften end i taljen.
   
 • Under det andet og tredje trimester, når maven får en tydeligere runding, så er et godt tip at binde den efterhånden for korte eller stramme T-shirt under busten. Det er superflot over en top eller en lidt strammere kjole.
   
 • Tænk stretch, stretch, stretch! Sats på en figursyet kjole eller stram nederdel, som kan strækkes ud og vise den gravide mave. Lige netop nederdele i blødere materialer – som fx jersey – kan bruges under hele graviditeten; fra maven begynder at føles lidt hævet, til den får lidt form, og indtil lige før barnet kommer til verden (selvom man på det tidspunkt plejer at være nødt til at gå en størrelse eller to op).
   
 • Åbne blazere over fx en stretchkjole er et hot tip, hvis man gerne vil se pæn ud.
   
 • Store skjorter kan ofte knappes over buste og mave – ellers er et andet godt tip at lade skjorten stå åben og have en behagelig top inden under eller at binde den under busten.
   
 • En tunika eller kaftan er praktisk tøj, som plejer at kunne passe gennem hele graviditeten.
   
 • Husk accessories! De er et supergodt tip, hvis man ikke har så meget tøj, der passer, men man alligevel gerne vil forny sig lidt. Led i skufferne derhjemme: Tænk tørklæder i håret, halskæder, ørering, ure ...
   
 • Hvis man har en stor mave i vinterhalvåret, stiller det lidt ekstra store krav til jakkens rummelighed. Mange vinterjakker eller frakker er allerede fra starten af ret så store, så måske er der allerede plads til en gravid mave i den, der hænger på knagen? Et tip er faktisk ikke at købe noget på forhånd, men derimod at vente lidt og se, hvor stor maven kan forventes at blive. Hvis den lille bliver født midt om vinteren, kan man endda få jakker med babyindlæg, så man kan bruge bæresele, samtidig med at man har jakke på, uden at det bliver klumpet.
   
 • Slå om-kjoler! En virkelig smart løsning til kroppe, der forandres, eftersom de kan følge med gennem graviditeten og justeres efter en voksende mave.
   
 • Løst tøj a la maxikjoler kan ofte bruges længe – man bør dog være opmærksom på, at der kan forekomme en vis teltfølelse. På den anden side set er det luftigt, hvis man venter sig i de varme sommermåneder.
   
 • Miljøet! Vi skal alle tænke på vores klode og måske er der en i familien eller i venskabskredsen, der har været gravid og ikke længere bruger sit graviditetstøj? Spørg om du må gå på jagt i garderoben og se, om der måske findes en større skjorte, jakke eller et par bukser, du må låne og bruge, når dit eget tøj er blevet for småt.

   
 • Et godt tip er også at lægge de stramme jeans og andet, som ikke passer i øjeblikket, væk, så slipper du for, at de fylder i skufferne. En bonus er, at det føles som at få en ny garderobe den dag, de bliver taget frem igen.

Tips til ventetøj, du kan købe (eller arve)

Selvom man plejer at kunne komme ret langt med det, man allerede har i garderoben, så vil vi alligevel tippe dig om noget ventetøj, det kan være klogt at købe. Men lad være med at stresse, og vent indtil kroppen har forandret sig, eftersom man ellers nemt kan komme til at købe ting, som så alligevel ikke bliver brugt eller passer.

 • Venteleggings eller graviditetsleggings med elastik hen over maven synes de fleste er behageligt at have på både under graviditeten og efter fødslen (spoiler alert: maven forsvinder nemlig ikke lige efter fødslen, og den kan fortsætte med at være der et godt stykke tid).
   
 • Et Belly-band, eller et såkaldt graviditetsbælte, dækker maven, når trøjer er blevet for korte og efterlader et bart stykke ved maven. Som altid er det en god idé først at prøve, når maven er der, hvis man kan sige det sådan – det er nemlig ikke alle, der er vilde med graviditetsbælter.
   
 • Trusser i en lidt større model. Det behøver ikke være et par ventetrusser, men det er med stor sandsynlighed behageligt med nogen, der er én eller to størrelser større end dem, du har haft tidligere.
   
 • Fodformede sko lyder måske ikke så hot, men stol på os, når vi siger, at det er en god investering at have noget behageligt på fødderne! Et godt tip er at droppe høje hæle og trange sko, eftersom det kan få fødderne til at hæve endnu mere. For en, der ikke engang er i nærheden af at kunne nå ned og binde sine sko, så tænk boots – eller hvorfor ikke tøfler med en kraftig strømpe? Det kan bruges næsten året rundt.

Amme-bh til gravide og ammende mødre

Vi vil også anbefale, at du køber en behagelig amme-bh. Det kan man faktisk gøre allerede i den senere del af graviditeten, eftersom brysterne plejer at blive større, allerede inden barnet er født. Hvis man har tænkt sig at amme, så er det vigtigt at have en amme-bh uden bøjle, eftersom alt, der sidder stramt over brystet, øger risikoen for mælkestase. Når man kan folde bh’en ned under brystet, rinder mælken også bedre – en almindelig bh, som skubbes op over brystet, kan altså hæmme tilstrømningen af mælk. Og så er det jo også så meget nemmere at amme med en amme-bh.

En god amme-bh skal være blød og have brede skulderstropper for at kunne støtte en tung buste. Det er nemmere, hvis bh’en ikke har nogen sømme, er nem at knappe op med én hånd og er fremstillet af et åndbart materiale. Hvis man kommer til at amme, når barnet er født, så kan en ammetrøje, der knappes op ved skulderen, være en praktisk ting at have.

Hvornår skal man begynde at gå med ventetøj?

Der er ingen, der siger, at man er nødt til at gå i ventetøj overhovedet. Der er ingen magisk uge, hvor man skal begynde at købe et nyt graviditets-look – det allervigtigste er at huske, at man skal føle sig godt tilpas og trives i det, man tager på! Der er ingen grund – især ikke når man er gravid – til at gå i tøj, der klemmer, sidder stramt eller gnaver og er ubehageligt. Ofte kommer man langt med det tøj, man har, får lov til at låne og kan arve. Eller tøj, man kan finde i second hand-butikker, hvor store kjoler, skjorter eller blazere ofte kan fås til en god pris og har et lavere klimaaftryk. Derudover kan man selvfølgelig få lyst til at booste graviditetsfølelsen og længes efter at købe tøj, der er syet til en større mave. Men det kan være rart at vide, at der ikke findes nogen regler, der siger, at alle skal eje et par flotte ventebukser – et par pæne bukser, du kan have når du er gravid, er nøjagtig lige så gode.

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen