close

Din hud og graviditeten

Din hud påvirkes på mange forskellige måder af graviditeten. Huden kan blive mere fedtet eller mere tør end normalt. Du kan også få udslæt, strækmærker, pigmentforandringer og åreknuder.

Hvis din hud plejer at blive fedtet ved menstruation, kan den også blive det nu. Det er dog mere almindeligt, at huden hurtigt bliver tør, når du er gravid.
Hvis din hud bliver tør, og det klør, kan det hjælpe at smøre den med fugtighedscreme. En del kvinder synes, det hjælper at drikke masser af vand.

Almindelig kløe eller graviditetskløe?

Det er ikke ualmindeligt, at du klør på maven, hvor huden strækkes kraftigt, i de sidste måneder af graviditeten. Men ca. 0,5% af alle gravide kvinder rammes af såkaldt graviditetskløe, især på fodsåler og håndflader. Det skyldes, at hormoner i blodet påvirker leveren, og det fører til mere galdesyre i blodet. Det mest almindelige er, at graviditetskløe starter omkring uge 30-32, men det kan også komme før. Efter fødslen forsvinder den som regel med det samme.
Er du ramt af graviditetskløe, skal du aflevere blodprøver for at tjekke, at mængden af galdesyre i blodet ikke bliver alt for høj.
Graviditetskløe kan være grænsende til uudholdeligt og give søvnproblemer. Kølende salver og luftigt tøj kan lindre. Ved meget store problemer kan man også få et lægemiddel mod det. Tal med din jordemor, hvis du har store problemer.

Pigmentforandringer og linea nigra

Hvis du tilbringer meget tid i solen under graviditeten, øger du risikoen for at få pigmentforandringer, bl.a. i ansigtet. Det skyldes, at hormonniveauerne stiger. Brystvorter og området omkring dem bliver også mørkere.
Hos mange kvinder kan man se en mørk streg, linea nigra, midt på maven. Præcis som andre pigmentforandringer under graviditeten plejer linea nigra at være der et stykke tid efter fødslen, men den bleger som regel noget derefter.

Strækmærker i huden

Strækmærker eller striae skyldes formentlig hormonforandringer under graviditeten.
De dukker som regel op på brystet, maven og bagdelen. Om man får strækmærker eller ej, skyldes til dels arveligt anlæg. Eventuelt kan det hjælpe at bruge en støttende amme-bh til dine bryster, som bliver større og tungere.
Man kan desværre ikke forhindre strækmærker ved brug af salve eller fugtighedscreme. Men at smøre maven ind i fugtighedscreme kan være dejligt og blive en god massage for dig og barnet.

Åreknuder, hæmorider og blødende tandkød

Under graviditeten får du både en øget blodmængde i din krop og slappere småmuskler omkring dine blodkar. Blodkarrene, venerne, udvides og udvikler sig af og til til åreknuder med bugtende blodkar, som klør eller er ømme. Mange gravide får åreknuder på benene eller i underlivet. Et godt råd er at sidde med benene højt indimellem. Kompressionsstrømper eller støttestrømper, som giver et jævnt tryk over underbenene, er både skønt for benene og letter blodcirkulationen i benene.
Hæmorider er en anden komplikation, som dels skyldes den øgede blodmængde, dels at den voksende livmoder trykker på blodkarrene i mave og underliv. Blodkarrene omkring endetarmen påvirkes, hvilket kan føre til, at der lettere dannes hæmorider. Forstoppelse, som er almindeligt forekommende i forbindelse med graviditet, kan gøre problemet værre, med smerter eller blødninger ved toiletbesøg.
Men hold ud, efter fødslen plejer hæmoriderne at forsvinde og åreknuderne at forsvinde, om ikke helt så i hvert fald for størstedelens vedkommende.
Den øgede blodmængde i din krop påvirker også slimhinderne, som bliver tykkere og mere skrøbelige. Det kan ske, at tandkødet lettere bløder, når du børster tænder, eller at næsen føles tæt.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...