close

Fosterbevægelser - hvor ofte skal barnet bevæge sig?

De første meget svage bevægelser kan opleves som en let kilden og kan være en overvældende oplevelse.

Allerede fra uge 16-17 kan du mærke bevægelserne fra dit lille barn, men det er individuelt og kan ske både tidligere og senere. Som flergangsfødende mærker du dem som regel lidt tidligere, da du denne gang kan genkende følelsen. Er det første gang, kan der gå nogle gange, inden du forstår, at det virkelig er barnet, der bevæger sig. Læs også: Jeg er gravid!

Børn er små personligheder, en del bevæger sig meget, andre mindre i livmoderen. Det er naturligt beroligende med et barn, som bevæger sig meget, men det er ikke usædvanligt, at barnet har mere rolige perioder. Du kan lettere mærke, at barnet bevæger sig, hvis du ligger på siden. Tal med din jordemor eller læge, hvis du pludselig ikke kan mærke dit barns bevægelser, fx hvis barnet er mere roligt, end det plejer at være.

Moderkagens placering kan også være afgørende for, om du kan mærke dit barns bevægelser

Har du en moderkage, som sidder i livmoderens forreste væg, mærker du formentligt fosterbevægelser lidt senere. Ved ultralydsundersøgelsen omkring graviditetsuge 18 får du at vide, hvor moderkagen sidder. I starten kan der være alt fra nogle timers interval og op til flere dage imellem, at du mærker barnet.

Du kan mærke, om barnet sover eller er vågent i livmoderen

Bevægelserne ændrer sig under graviditeten. De er i starten meget svage og uregelmæssige. Fra midten af graviditeten bliver de kraftigere og mere regelmæssige, og du kan få kraftige spark af dit barn. Barnets rytme bliver mere tydeligt, du kan opfatte, hvornår dit barn hviler, og hvornår det er aktivt. Mange kvinder siger, at deres barn er mere aktivt om natten, at det holder dem vågne og gør det svært at falde i søvn, og også tidligt om morgenen. Der kan være stor forskel fra barn til barn, hvor meget, hvor ofte og hvor kraftigt barnet sparker. Men du vil komme til at lære dit barns bevægelsesmønster at kende.

I slutningen er der trangt derinde

Barnet vokser i livmoderen, og der bliver mindre og mindre plads. Sent i graviditeten oplever du måske, at barnets bevægelser føles anderledes. Barnet strækker sig mere og udspænder maven både op og ned og til siden. Du har som vordende mor nu en tydelig følelse af, hvordan dit barn lever og vokser inde i livmoderen og snart gerne vil komme ud.

Kontakt fødeafdelingen eller din jordemor, hvis du er bekymret

Hvis du mærker en forandring i dit barns bevægelsesmønster, skal du altid kontakte fødeafdelingen for rådgivning. Du kan altid komme ind til en ekstra undersøgelse, hvis du er bekymret for dit barns bevægelsesmønster. Så laver de bl.a. en CTG-kontrol og en ultralydsscanning. Lyt til din krop.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...