essity6955_desktop

Tips til sund kost, når man er gravid

Der er mad, som er ekstra god for gravide, men det her med at spise for to er en gammel myte – uanset hvor sund mad, man spiser.

Mængden af mad afgøres i stedet af energiforbrug, og hvor i graviditeten man befinder sig. De første 12 uger er der stort set ikke behov for noget ekstra set ud fra et energisynspunkt – omtrent en ekstra frugt om dagen. Derimod er det vigtigt, at man får folinsyre i starten af graviditeten. Men jo længere henne man er, desto større bliver energibehovet, og det sidste trimester er der ifølge Fødevarestyrelsen brug for ca. to mellemmåltider og en frugt ekstra. Spis en varieret og balanceret kost. Hvis man skal være sikker på, at man får de vigtige næringsstoffer, som kroppen og barnet har brug for, er der fødevarer, som er lidt ekstra sunde at spise.

Her følger nogle gode råd om sund kost under graviditeten.

 • Vælg fuldkorn. Fuldkornsbrød og fuldkornsgrød indeholder både masser af fibre, som mindsker risikoen for forstoppelse, og jern, som jo mindsker risikoen for jernmangel!
 • Spis frugt og grøntsager til hvert måltid. De indeholder nemlig mange vigtige vitaminer, mineraler og folinsyre. Farverigt er sundt!
 • Sørg for at få godt med proteiner, fx gennem kylling, æg, magert kød, nødder, frø og bælgplanter. Proteiner er vigtige for barnets vækst. Hvis du er gravid og veganer, er det ekstra vigtigt at få tilstrækkeligt med protein og jern.
 • Læs om jernrig kost for gravide,da det er meget almindeligt med jernmangel.
 • Spis fisk et par gange om ugen. Fisk indeholder vigtige vitaminer og mineraler, fx D-vitamin, jod og selen. Der findes dog nogle fisk, der er sunde, og fisk, som du bør undgå, da de indeholder for mange miljøgifte. Her kan du læse mere om sund og uegnet fisk.
 • Spis gerne magre mælkeprodukter. De indeholder forskellige vitaminer og mineraler, bl.a. calcium, som er vigtigt for barnets knogler og tænder.
 • Drik ikke for meget kaffe. Koffein i høje doser kan øge risikoen for spontan abort. Fødevarestyrelsen anbefaler højst 300 mg om dagen hvilket svarer til tre kopper kaffe om dagen, eller fire til seks kopper sort te. Også andre drikke, der indeholder koffein, bør nydes med måde og indgå i det samlede regnskab.
 • Ingefær skal også bruges med måde, når man er gravid. I mad og som te mod kvalme, er det ikke noget Men vær forsigtig med store mængder som i kosttilskud og ingefærshots.
 • Brug gerne planteolier i din madlavning som raps-og olivenolie og begræns dit indtag af mættet fedt fra fx smør. Selvom du forsøger at begrænse dit kalorieindtag er det vigtig at “fedtbegrænset" ikke bliver “fedtfrit”.! Barnet har brug for sunde fedtstoffer til at udvikle sin hjerne. Gode kilder er planteolier, fisk, nødder, kerner og avocado.
 • Husk ikke at spise for meget af hverken sukker eller salt. Vælg salt, der er jodberiget. Mange urte- og mineralsalte er ikke tilsat jod – læs på emballagen.
 • Spis varieret og ikke for meget.

Det er ikke helt ualmindeligt, at man får kvalme under graviditeten. Da kan det være svære at holde sig til kostrådene – det er jo langt fra altid, man har lyst til mad, når man har kvalme. Vi har samlet gode tips til, hvordan man håndterer kvalme under graviditeten.
Dette er nogle generelle tips om sund kost under graviditeten, men ud over disse er det godt at vide, at der er fødevarer, som kan forårsage farlige sygdomme under graviditeten, fx råt kød og nogle oste.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen