Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Jernmangel almindelig hos gravide

Træt? Forpustet? Omkring 20 uger henne i graviditeten? Så lider du formentlig af jernmangel.

Jern er vigtigt både for dig og dit voksende barn, da det transporterer ilt rundt i blodet. Når du er gravid, øges blodmængden i din krop. Så har du brug for ekstra meget jern.
Jernmangel gør, at du føler dig træt og hænger lidt. Der skal heller ikke så meget til, for at du bliver forpustet.

Spis mad, som indeholder meget jern
Der er jern i næsten al mad, specielt i kød og bladgrøntsager. Men man regner med, at kroppen i gennemsnit optager blot 5-10% af det jern, vi får. Dit behov for jern afhænger ikke kun af det, du spiser lige nu, men lige så meget af hvor meget jern du har lagret i kroppen tidligere.
Selvom kroppen har lettere ved at optage jern fra maden end fra et kosttilskud, kan det være svært at få nok jern via maden. Under en graviditet er det ikke usædvanligt, at blodværdierne bliver så lave, at du får behov for at tage jerntabletter.

Tips til fødevarer:
• Kød og blodig mad, fx blodpølse
• Indmad (lever indeholder dog unødvendigt meget A-vitamin, vælg hellere leverpostej)
• Fugl og æg
• Fisk
• Ærter, bønner og linser
• Fuldkornsprodukter
• Spinat og andre bladgrøntsager
• Bananer og fersken

Hjælp kroppen til at optage jernet
Garvesyren i te blokerer for jernoptagelse, så tag ikke dit jerntilskud sammen med en kop te. Du skal også være forsigtig med kaffe. Kalciumrige fødevarer, fx mælk, forringer også optagelsen.
Kroppen kan nemmere optage jern fra maden eller fra jerntilskud hvis du samtidig får C-vitamin fra fx frugt, grøntsager, appelsinjuice.
Flere tips til god kost under graviditeten finder du her

Jerntilskud kan give hård mave
Kosttilskud med jern kan give forstoppelse, så det er vigtigt at drikke meget vand og spise meget frugt og fuldkornsprodukter.
For meget jern kan give forgiftning, så husk at stille dine jerntabletter uden for rækkevidde af eventuelle børn derhjemme.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...