Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Vegetarmad og graviditet

Gravide vegetarer bør være særligt omhyggelige med at få tilstrækkeligt med jern og D-vitamin, men også de rigtige fedtstoffer.

Laktose-vegetarmad, som indeholder mejeriprodukter, plejer at fungerer godt også under graviditeten. Du, som er veganer, kan derimod have brug for lidt ekstra hjælp og tips fra en diætist, for at sikre at kosten indeholder den næring, som dit voksende barn har brug for i sin udvikling.

Protein til gravide vegetarer
Du som spiser nogle fødevarer fra dyreriget, kan relativt let få tilstrækkeligt med protein fra mælk, ost og æg. Er du gravid og veganer er det en større udfordring. Sats på sojabønner, linser og andre bælgfrugter, sojamælk, tofu og nødder.
Dit lille barn har brug for flere forskellige typer af protein, så spis lidt af hvert fra disse grupper af mad.

Jern findes i andet end kød
For dig som ikke spiser kød, er fuldkornsprodukter, bælgfrugter, grønne bladgrøntsager og tørret frugt gode jernkilder. Men det kan alligevel være svært at få tilstrækkelige mængder i sig.
Læs mere her om, hvordan du undgår jernmangel under graviditeten.

Kalcium, D-vitamin og folinsyre
Præcis som alle andre gravide bør du være omhyggelig med at få de her vigtige næringsstoffer. Læs her om, hvilke fødevarer, der indeholder kalcium, D-vitamin og folinsyre.
Hvis du ikke spiser mejeriprodukter, er det en god idé at tage et kalciumtilskud. Veganere kan have brug for hjælp fra en diætist til at planlægge en kost, som giver tilstrækkeligt med vitamin B 12 og D-vitamin.
Uanset om du er vegetar eller ej, kan det være godt at tage en multivitamintablet om dagen. Hvis du vælger en type, som er beregnet til gravide, får du den anbefalede daglige dosis af folinsyre og D-vitamin i tabletten.

Fibre for maven
Forstoppet eller træg mave? Den plejer at fungere bedre, hvis du spiser fibre, drikker godt og bevæger dig nok.
Alle typer bælgvækster som ærter, bønner og linser giver både fibre og vigtige næringsstoffer. Det samme gør kål, prøv fx reven hvidkål i både kold og varm mad. Groft brød, müsli, havregryn og grød er også god mad under graviditeten. Og frugt giver både vitaminer og fibre.

Vælg det rigtige fedt
Under graviditeten er flerumættet fedt ekstra vigtigt. Både rapsolie og olivenolie er olier, som indeholder en god balance mellem de forskellige fedttyper. Brug gerne dem eller en flydende margarine baseret på disse olier i din madlavning.
For vegetarer, som ikke spiser fisk, er det ekstra vigtigt at sørge for at få tilstrækkeligt med omega-3 fra fx rapsolie. Kroppen kan til dels omdanne disse fedtsyrer til den slags sunde fedtsyrer, som findes i fed fisk, og som er nødvendige for fostrets udvikling.
Men også du som normalt ikke spiser fisk, kan overveje at gøre det under graviditeten for at dække behovet for den vigtige fedtsyre DHA. Ellers kan du have brug for et ekstra tilskud med DHA i nogle måneder.
Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...