essity7711_desktop

Alkohol og graviditet

Man ved, at alkohol kan give skader på det ufødte barn – det er der meget forskning, der viser. Men hvordan bør man forholde sig til ”alkoholfrie” drikkevarer og alkohol i mad? Eller hvis man har drukket alkohol, før man vidste, man var gravid? Det ser vi nærmere på her.

Du har måske hørt, at der ikke sker noget ved, at man drikker alkohol i slutningen af graviditeten? Det er ganske vist rigtigt, at fostret er mest følsomt i de tre første måneder, men der er ingen garanti for, at barnet ikke påvirkes senere. Der findes heller ikke nogen nedre grænse for, hvor meget man kan drikke, inden det bliver farligt. Risikoen for at barnet tager skade bliver rigtigt nok højere, jo mere man drikker, men selv små mængder indebærer en større risiko. Derfor er det faktisk mest sikkert at afstå helt – om ikke andet så for at slippe for at være bekymret for, om man måske kan skade sit barn. Det er trods alt ikke så mange måneder, det handler om, når man ser på helheden. Men der er jo så meget, der indeholder alkohol, så hvordan bør man forholde sig til vin i saucen eller en cider med 0,5 % alkohol?

Hvad gælder for ”alkoholfrie” alternativer under graviditeten?

Udbuddet af alkoholfri øl, vin og cider er fuldstændigt eksploderet de senere år, men mange af de alkoholfrie alternativer plejer alligevel at indeholde en vis volumenprocent. Dermed opstår spørgsmålet om, hvad der egentlig er okay at drikke under graviditeten – hvilken volumenprocent må man indtage? Sundhedsstyrelsen anbefaler at man helt undgår at indtage alkohol igennem hele graviditeten.

Er det okay at have vin i saucen, selvom man er gravid?

Det er helt i orden at smække en lækker hvidvinssauce sammen, når man er gravid, men det er vigtigt at vide, at det faktisk ikke er al alkohol, som forsvinder med det samme, når den er bragt i kog. Man bør i stedet have som tommelfingerregel, at saucen skal være reduceret til halvdelen, eller at gryden skal have kogt i ca. en halv time, inden man serverer saucen. Mad, som indeholder anden og stærkere spiritus – fx flamberede retter – indeholder egentlig en for stor mængde alkohol til, at det er okay at spise dem.

Hvilke risici er der forbundet med alkohol under graviditeten?

Alkoholen påvirker bl.a. barnets vækst og hjernens celler på en måde, som senere kan komme til udtryk i form af fx koncentrations- og indlæringsvanskeligheder. Men det kan også medføre forskellige misdannelser og lav fødselsvægt. Derudover er barnet i maven meget mere følsomt over for alkohol end vi voksne. Det skyldes, at leveren stadig er umoden og derfor har svært ved at nedbryde alkoholen – resultatet bliver derfor, at barnet påvirkes mere og i længere tid.

Har det noget sige, at ens partner drikker?

Forskning har vist, at partnerens drikkevaner kan være af betydning under en graviditet. Det forholder sig nemlig sådan, at sandsynligheden for, at den gravide selv drikker, bliver større, hvis vedkommendes partner gør det. Her kan det altså være passende at snakke med hinanden om, hvad der føles okay for begge. Hvis man som gravid føler, at det ikke er noget problem, at ens partner drikker et par glas vin til en vennemiddag, så er det naturligvis ikke noget problem. Men hvis det nu er sådan, at man oplever, at ens partner ikke er lydhør for, hvordan man har det med det, så er det en god idé at tale med en udenforstående om det.

Hvis man har drukket alkohol, før man vidste, man var gravid

Men hvad sker der, hvis man har drukket alkohol de første par uger – inden man fik at vide, at man var gravid? Ja, det er et spørgsmål, som mange har, og som skaber en del bekymring hos vordende forældre. Men her kan man faktisk ånde lettet op – risikoen for, at fostret kan have taget skade, er meget lille. Man ved nemlig, at jo tidligere man holder op med at drikke alkohol, desto lavere risiko er der for barnet.

Alkoholmisbrug og graviditet

Alkoholmisbrug under graviditeten fører så godt som altid til en eller anden form for skade på barnet. Men man skal også huske, at jo tidligere man holder op, desto bedre er forudsætningerne for, at barnet klarer sig uden skader. Her er det vigtigt at tage imod professionel hjælp, eftersom alkoholmisbrug på mange måder kan sidestilles med en sygdom og være noget, man ikke kan komme ud af – eller overhovedet skal være nødt til at gå igennem – alene. Hvis en partner har alkoholproblemer, så er det også vigtigt at være opmærksom på et tidligt tidspunkt. Et stort alkoholforbrug i et forhold øger nemlig risikoen for vold i nære relationer – hvilket også kan udgøre en fare for det ufødte barn. Også her bør man få hjælp af udenforstående med det samme. Hvis det er svært at vide, hvem man skal henvende sig til, så kan man tale med sin læge eller jordemoder som den første instans, og da kan vedkommende hjælpe en med at få støtte og hjælp.

Indtagelse af alkohol, når man prøver på at blive gravid

Flere studier viser, at store mængder alkohol kan gøre det sværere at blive gravid. Når det gælder mænds indtagelse af alkohol, så ved man, at både antallet af sædceller og deres kvalitet mindskes, når manden drikker. Men så er det jo selvfølgelig sådan, at det ikke er alle, der drikker alkohol, som får problemer med at få børn, for så havde fødselstallene i vores land jo været meget lavere. Men faktum er, at regelmæssig indtagelse af alkohol – både blandt mænd og kvinder – kan mindske chancen for at blive gravide.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen