close

Drik ikke alkohol, når du er gravid

Alkohol trænger gennem moderkagebarrieren, og man ved, at alkohol kan give skader på det ufødte barn. Alkohol påvirker bl.a. barnets vækst og hjernens celler negativt. Anbefalingen er helt at holde sig fra alkohol under graviditeten. Hvis du har alkoholproblemer og er gravid, kan du få hjælp. Kontakt din jordemor, så hjælper hun dig med at få den rigtige hjælp.

Moderkagen transporterer næring, ilt og vand til barnet under hele graviditeten. Og selvom moderkagen fungerer som en barriere for at forhindre skadelige stoffer fra morens blod i at passere over til barnet, stopper den ikke alt, der er farligt.
Her finder du råd om andre typer af fødevarer, som du bør undgå, når du er gravid

Det den gravide drikker – drikker det udfødte barn også

Husk at nikotin, alkohol og lægemidler i deres fulde koncentration passerer over til det voksende barn. Det ufødte barn er meget mere følsomt overfor alkohol end en voksen. Da barnets lever er umoden og har svært ved at nedbryde alkohol, betyder det, at barnet udsættes for alkohol i længere tid end kvinden.

Hold dig fuldstændigt fra alkohol under graviditeten - barnet kan tage skade

Alkoholmisbrug under graviditeten fører så godt som altid til en eller anden form for skade på barnet. Da man ikke ved, hvor meget en gravid kvinde kan drikke, inden hendes barn bliver skadet, er den almindelige anbefaling, at man helt holder sig fra alkohol, når man er gravid. Hvis det er svært, kan man få hjælp, og det er aldrig for sent at holde op med at drikke. Måske gør det det lettere at kende til risici og vide, at man kan få professionel hjælp.

Alkoholskader hos børn

Børn, som fødes med alkoholskader, har ofte misdannelser, lav fødselsvægt, mindre hovedomfang og senere også indlæringsproblemer. Alkohol kan skade de voksende nerveceller i hjernen. Så kan barnets adfærd og udvikling påvirkes, så det bliver hyperaktivt og får svært ved at koncentrere sig. Skaderne kan også påvirke ansigtets udseende, synet og hukommelsen.

Hvis du har drukket alkohol, inden du vidste, at du var gravid

Det kan naturligvis ske, at man har drukket alkohol, inden man fik at vide, at man ventede sig. Hvis man har drukket en mindre mængde alkohol ved et enkelt tilfælde, er sandsynligheden for, at det skal skade fosteret, meget lille. Hvis man alligevel er urolig, kan man kontakte sin jordemoder. Det vigtigste er, at man undgår alkohol under resten af graviditeten.

Gravid og brug for hjælp eller har spørgsmål?

Du kan henvende dig til din jordemor, hvis du har brug for at tale om eller gør dig overvejelser om dine alkoholvaner. Man behøver ikke være urolig eller skamme sig over at skulle fortælle. Jordemoderen er vant til den slags spørgsmål, og det er hendes opgave at støtte op om alt, hvad der angår graviditeten. Hvis du har brug for professionel hjælp til at holde op med at drikke, kan jordemoderen hjælpe dig med at få den rigtige hjælp. Nogle gange er der særlig hjælp til kvinder med misbrugsproblemer. Du kan også tale med din egen læge.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...