libero_recruitment_2021_21_early-pregnant-woman_desktop

Øg chancerne for at blive gravid

Hvis I overvejer at få barn, er der flere ting I kan gøre for at forberede jeres kroppe optimalt på at skabe et barn.

Når I har besluttet jer for at prøve at få et barn, kommer utålmodigheden hurtigt. I er måske vant til at kunne planlægge fremtiden, men en graviditet kommer sjældent på bestilling. Der er dog en række ting, som er gode at tænke over, og som øger chancen for en graviditet.

Planlæg samleje ved ægløsning

En forudsætning, for at der kan blive et barn, er, at spermierne når ægget i rette tid, omkring tiden for ægløsning. Vil I have et barn så hurtigt som muligt, og er der endnu ikke en graviditet efter et års forsøg, kan I kontakte en gynækolog eller en specialklinik for en fertilitetsudredning.

Stop med at ryge

Rygning er direkte uegnet, når det handler om graviditet og børn. Det gælder både ens egen rygning og passiv rygning.

 • Kvinden: Det tager længere tid for rygende kvinder at blive gravide, og risikoen for spontan abort og for genetiske skader øges. Kvinder, som er rygere, kommer desuden tidligere i overgangsalderen.
 • Manden: Rygning påvirker sædkvaliteten hos manden negativt. Nikotin menes at skade sædproduktionen ved at ændre blodcirkulation og hormonniveauerne.

Drik ikke alkohol

Det samme gælder indtag af alkohol, som af mange årsager er direkte uegnet.

 • Kvinden: Alkohol er skadeligt for fostret under graviditeten, hvilket betyder, at en kvinde, som er blevet gravid, ikke skal drikke alkohol overhovedet.
 • Manden: Der findes også studier, der viser, at et højt alkoholindtag hos den kommende far kan forringe chancen for at blive gravid.

Hold en tilpas vægt

 • Kvinden: Både overvægtige og undervægtige kvinder har sværere ved at blive gravide. Risikoen for spontan abort øges, ligesom risikoen for hjertemisdannelser og andre misdannelser hos barnet.
 • Manden: Mandens sædproduktion kan påvirkes negativt, især af overvægt.

Spis en varieret, god kost

Alle bør spise sundt og velbalanceret. For både mænd og kvinder, der planlægger graviditet, er det ekstra vigtigt - både for at have kontrol over vægten og for at få de næringsstoffer, der er gode for hormonproduktionen.

 • Kvinden: Alle, som planlægger en graviditet, bør tage ekstra folinsyre, 400 mikrogram om dagen. Folinsyre er et B-vitamin, som både mindsker risikoen for spontan abort og for rygmarvsbrok hos barnet. Det gælder både før graviditeten og i graviditetens første 12 uger.
 • Manden: Mange forskellige vitaminer, aminosyrer med mere er blevet omtalt som særligt vigtige for mandens frugtbarhed. I dag findes der ikke tilstrækkeligt bevis for at anbefale noget specielt tilskud til manden - spis i stedet en varieret kost med bl.a. folinsyre og zink.

Undgå alt for hård træning

 • Kvinden: Hårdttrænende kvinder kan få ægløsningsforstyrrelser, hvilket forringer chancen for at blive gravid.
 • Manden: Alt for mange timer på cyklen kan give midlertidig impotens hos mænd. Forskning har vist, at mindre end tre timer cykling om ugen er sundt og beskytter mod erektionsproblemer, men at mere end tre timer øger risikoen markant.

Kaffe - drik højst et par kopper om dagen

 • Kvinden: Koffein findes især i kaffe, men også i mindre mængde i andre drikke. Visse undersøgelser har vist en sammenhæng mellem kvindens koffeinindtag og en forlænget tid til graviditet samt øget risiko for spontan abort.
 • Manden: Der findes nu også studier, som peger på, at koffein kan være negativt for mandens fertilitet. Derfor opfordres kvinder og mænd, som planlægger graviditet i dag at reducere deres kaffeindtag til højst to kopper om dagen. Vær også forsigtig med en del energidrikke, som kan indeholde meget koffein.

Alder - vent ikke for længe

Den biologisk mest gunstige alder at få børn er mellem 20 og 25 år for kvinden og for manden før 35 år.

 • Kvinden: Allerede efter 30-32 års alderen begynder kvindens fertilitet at falde, og efter 35 år går det kun hurtigere. Kvinder over 40 år har ofte svært ved at blive gravide. Desuden øges risikoen for spontan abort med alderen, hvilket bidrager yderligere.
 • Manden: Også mandens alder har betydning. Hos ældre mænd har man set nedsat sædkvalitet. Mandens alder har også betydning for risikoen for spontan abort hos kvinden.

Nogle lægemidler kan påvirke:

 • Kvinden: Nogle smertestillende tabletter kan hos kvinden mindske chancen for at blive gravid. Effekten er midlertidig, men kan være god at kende til.
  Det gælder fx:
  - ibuprofen
  - til fx Ipren
  - diklofenak
  - til fx Voltaren
  - naproxen
  - til fx Naprosyn
 • Manden: Nogle lægemidler menes at kunne påvirke sædkvaliteten.
  Det gælder fx:
  - antihistamin, mod allergi
  - sulphasalazin, fx ved behandling af tarmsygdommen Colitis Ulcerosa
  - nogle antibiotika hvis de gives gennem lang tid
  - kemoterapi, og også stråling
  - betablokkere og visse andre lægemidler kan øge risikoen for impotens

Hvis en af jer regelmæssigt tager anden medicin, så spørg lægen - man skal aldrig stoppe med at tage vigtig medicin på eget initiativ.

Varme kan forringe sædkvaliteten

Testikler producerer de bedste spermier i kølig temperatur, et par grader under normal kropstemperatur. Lange perioder i varme menes at forhøje testiklernes temperatur og kan føre til en dårligere kvalitet af spermierne. At sidde med en bærbar pc i skødet, køre bil længe eller ligge under et varmetæppe kan forhøje temperaturen i testiklerne.

Stress kan forringe chancerne

Man ved, at svær stress kan påvirke ægløsningen hos kvinden og forringe potensen hos manden. Derimod ved man ikke, om chancen for graviditet påvirkes af hverdagsstress.

Akupunktur kan hjælpe kvinden

Behandling med akupunktur er testet i mindre skala ved ufrivillig barnløshed. Metoden anvendes bl.a. som smertelindring ved reagensglasbefrugtning. Et andet håb er, at behandlingen kan øge blodtilførslen til æggestokkene og dermed hjælpe æggene til at udvikle sig bedre. Studieresultaterne er endnu ikke så sikre, at man kan slå fast, om akupunktur faktisk virker, men mange vælger at prøve metoden.

Del artiklen