libero_recruitment_2021_22_woman-with-nausea-in-bathroom_desktop

Ufrivillig barnløshed

Nogle gange bliver der ingen graviditet, selvom man længes efter et barn og er stoppet med prævention og forsøger ved hver ægløsning. Opskriften er som regel at planlægge sex ved ægløsningen, leve normalt - og have tålmodighed.

Børn er ikke altid så lette at planlægge. Det tager ofte tid, inden graviditeten er et faktum - selvom I begge er fuldt fertile. Det kan være frustrerende og belastende.
Rådet fra omgivelserne er ofte, at det nok kommer, "bare man holder op med at tænke så meget over det". Det er lettere sagt end gjort, især når man skal have samleje på det rigtige tidspunkt for at optimere chancerne for en graviditet.
Jo ældre I, som vil være forældre, er, desto tidligere bør I også overveje, hvad I skal gøre, hvis det ikke går, som I havde tænkt.

Chance for graviditet ved ægløsning

At spermierne når ægget i rette tid er en forudsætning for, at en befrugtning kan ske. Forsøg at kortlægge kvindens ægløsningscyklus for at kunne planlægge samleje de rigtige dage. Allerstørst mulighed for befrugtning er der i perioden to døgn før til et døgn efter kvindens ægløsning. Chancen er ca. 30 procent i disse dage.
Men man kan også blive gravid i dagene før og efter de optimale. Et æg kan leve i æggelederen i op til 48 timer, mens spermierne kan overleve i op til fem døgn. Der kan altså være et par dage mellem samleje og selve befrugtningen.

Hvordan ved man, når man har ægløsning?

Ægløsningen plejer at ske omkring 12-16 dage før forventet mens. Men forskellige kvinder har forskellige menscyklusser. Derfor kan det være klogt at tjekke mere præcist, hvornår man har ægløsning. Det nemmeste er at købe en ægløsningstest. En anden måde er at måle kropstemperaturen hver morgen for at se et tydeligt mønster - temperaturen stiger nemlig en halv grad døgnet efter ægløsningen.
Et tegn på ægløsningen er også klart, sejt udflod med en konsistens som rå æggehvide.Sex på forudbestemte tidspunkter er måske ikke altid så romantisk, men forsøg at se det positive i det og måske også med humor, når I lægger det ind i kalenderen.

Gynækologbesøg eller fertilitetsudredning

Almindeligvis skal man vente mindst et år, inden man begynder at overveje fertilitetsudredning, men hvis du som kvinde er ældre end 36, kan du søge tidligere. Som første behandling plejer gynækologen at udskrive hormoner, som fremkalder ægløsning. For nogle kvinder er det nok til, at de bliver gravide.

I bør også søge hjælp med det samme, hvis I ved eller har mistanke om, at der er medicinske årsager til, at I ikke kan få børn, som fx en tidligere sygdom.
Husk, at det er mere almindeligt med nedsat frugtbarhed end total infertilitet. Kvindens fertilitet begynder at falde ved 30-32 års alderen og synker stadigt hurtigere fra 35. Hos de fleste, men ikke alle, er fertiliteten meget lav ved 40-42 års alderen. Hos manden er der ingen tydelig grænse, men fertiliteten falder successivt med årene.

I de seneste 30 år er alderen på førstegangsfødende i Danmark steget med ca. fem år. Den gennemsnitlige alder, før man får det første barn, er steget fra 24 år til 29 år. Det betyder, at stadigt flere søger hjælp til at blive gravide.

Når graviditeten trækker ud

Det er ofte svært at tale om sin bekymring for barnløshed, da det er så personligt. At mensen kommer måned efter måned er ofte en stor skuffelse, som tærer på håb og humør. Det bliver ikke ligefrem bedre af, at familie og venner lidt nysgerrigt spørger: "Hvornår skal I..."

Der er mange husmorråd, som bruges til at øge chancen for at blive gravid. En del er det rene hokus-pokus. Andre kan være værd at prøve. Det bedste råd er at lade livet fortsætte, som det plejer, men at tænke over de ting, som faktisk kan påvirke frugtbarheden, læs om hvordan man kan øge chancen for graviditet.

Kontakt en gynækolog for at høre, hvad man kan gøre for dig og jer.
Du kan også på forskellig vis komme i kontakt med andre i samme situation. Det hjælper ofte at vide, at man ikke er alene, og der kan være stor værdi i at dele og bearbejde erfaringer. I kan også søge gratis støtte og rådgivning hos Fertility Care 

Del artiklen