when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_image

Når det er svært at blive gravid igen

Hvis I ikke har haft problemer med at få det første barn, går I måske ud fra, at det er lige så let anden gang. Det er ikke usædvanligt, at det kan tage lidt længere tid for næste graviditet, af den ene eller anden årsag.

Det kaldes sekundær infertilitet, når der ikke kommer en bror eller søster. Par, som i det hele taget har svært ved at få barn, kan også få det svært med næste graviditet, men det kan også være et helt nyt problem.
Utålmodigheden og længslen efter en lille bror eller søster stiger måske, som månederne går - og det ældre barn bliver ældre.

Hvorfor kommer der ingen søskende?

Der er mange årsager til sekundær infertilitet. Mange af dem er de samme som ved primær infertilitet; problemer med ægløsningen, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), hormonforstyrrelser, endometriose hos kvinden, lav sædkvalitet.
Der kan også være sket noget med kvinden siden forrige graviditet: En graviditet udenfor livmoderen, en infektion som har ført til sammenvoksning af æggelederen, en underlivsbetændelse. Hvis der er en ny mand, kan det selvfølgelig også handle om infertilitet hos ham.

Fertiliteten falder med alderen

Den mest almindelige forklaring plejer dog at være, at kvinden er blevet ældre, og frugtbarheden helt enkelt er blevet dårligere, eller at flere faktorer spiller ind.
Risikoen for kvindelig infertilitet plejer at øges og blive stadigt større for hvert år efter 35. Hos de fleste kvinder er fertiliteten meget lav, efter man har passeret 40. Også manden får en faldende fertilitet, jo ældre han bliver, men forandringen er mere gradvis.
En fertilitetsudredning kan give svar på, hvordan kvindens hormonniveauer ser ud, og hvilken kvalitet mandens sæd har.

Hjælp ved nedsat fertilitet eller infertilitet

Først og fremmest handler det om at lette befrugtningen ved at ramme ægløsningen, læs gerne tips og råd i artiklen Ufrivillig barnløshed.
Men der findes også en række ting, du skal tænke over, som gælder generelt, for at fertiliteten skal være så god som mulig - her finder du tips til at øge chancen for at blive gravid.

Hvis I har forsøgt at få barn i mere end 12 måneder, eller du som kvinde er over 36 år, kan I søge om at få hjælp til en fertilitetsudredning. Start med at bestille tid hos en gynækolog. Der findes i dag flere forskellige slags infertilitetsbehandlinger til at afhjælpe ufrivillig barnløshed, bl.a. hormonstimulering og IVF, reagensglasbefrugtning.

Del artiklen