close

Rygning under graviditeten

Når man venter barn, har man en god anledning til at stoppe med at ryge - måske den mest motiverende og vigtigste nogensinde. Rygning er skadeligt for barnet, når det ligger i livmoderen, når det ammes, og når det indånder røgen. Nu handler det også om, at ingen i familien udsætter barnet for røg.

Tal med din læge eller jordemoder om at få hjælp til at stoppe med at ryge. Det gælder alle i familien. Rygning er vanedannende, og det kan kræve meget fokus og styrke, men de fleste kan stoppe. Mange stopper med at ryge under graviditeten, og mens de har små børn, og en del stopper for altid.

Læs herunder, hvad der sker med det lille barn, som udsættes for rygning, så får du mere hjælp og støtte i din beslutning.

Rygning under graviditeten skader barnet

Rygning er skadeligt for dit barn, allerede når det ligger i livmoderen, da alle giftige stoffer når barnet via moderkagen og navlestrengen. Senere får de også alle de giftige stoffer fra rygningen via modermælken.

Hvis du fortsætter med at ryge under amning, vil babyen få de giftige stoffer gennem brystmælken. Imidlertid anbefales dog ikke at stoppe amningen. Hvis rygning ikke kan stoppes, bør det minimeres til absolut minimum og måske få hjælp til at bruge kortvirkende nikotinpræparater. Det anbefales at man ikke benytter sig af nikotinpræparater eller cigaretter 2-3 timer før amning.

Passiv rygning er skadeligt for barnet, og ingen i familien bør ryge

Hvis du eller nogen i familien ryger, bliver dit barn passiv ryger. Passiv rygning påvirker barnet på flere måder. Et spædbarn, som udsættes for passiv rygning, løber større risiko for at blive ramt af pludselig spædbarnsdød, allergirelaterede sygdomme, luftvejssygdomme, mellemøre-betændelse og kolik. Fastsæt regler om, at rygning kun må ske udendørs, og fortæl det til venner og familie.

Argumenter og fakta som støtte og hjælp til at stoppe med at ryge

  • Kulilte reducerer iltindholdet i blodet, hvilket betyder, at dit barn får mindre ilt til hjernen, når det ligger i maven.
  • Nikotin får blodkarrene i navlestrengen og moderkagen til at trække sig sammen, hvilket betyder, at barnet får mindre næring og ilt.
  • Gravide kvinder, som ryger, føder som regel tidligere, og deres børn har lavere fødselsvægt og mindre organer end børn, som fødes af ikke-rygere.

Farligt med røg for barnet efter fødslen

  • Risikoen for pludselig spædbarnsdød er to til tre gange større, hvis spædbarnet udsættes for passiv rygning. Barnets soveværelse skal være helt og holdent røgfrit område.
  • Røg kan give spædbørn ondt i maven og kolik.
  • Undersøgelser har vist, at i hjem hvor forældrene ryger, rammes barnet oftere af astmatisk bronkitis i alderen 0 - 18 måneder, og en tredjedel af dem rammes før eller senere af astma.
  • Børn løber en større risiko for at udvikle allergirelaterede sygdomme.
  • Børn under fire år, rammes med større sandsynlighed af mellemørebetændelse og bliver mere modtagelige for øre- og halsinfektioner.
  • Børn, som udsættes for nikotin, kan blive urolige og græde meget.

Et rygestop kan kræve en masse fokus og kræfter. Kontakt din jordemor eller lægen. Du kan få hjælp.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...