190919_libero_image_428_mobile

Snus og rygning under graviditeten

De fleste er nok klar over, at rygning også er skadeligt, når man er gravid – ikke bare når man selv ryger, men også når det gælder passiv rygning. Men vidste du, at der er nøjagtig lige så mange risici forbundet med at bruge snus under graviditeten?

Vi ved godt, at det her med at holde op med at ryge under graviditeten sjældent handler om manglende viden, eller at man egentlig ikke vil. Næsten alle ved, at det er farligt at ryge og derfor prøver på at holde op. Når det gælder snusets effekter, så vidste man tidligere ikke så meget, men nu ved vi, at det er lige så skadeligt at snuse som at ryge, når man er gravid. Men hvilke skader kan barnet få, og hvad indebærer det, hvis man røg eller brugte snus, inden man kendte til graviditeten? Det skal vi se nærmere på her.

Rygning under graviditeten skader barnet

Ja, rygning er skadeligt for både den, som ryger, og for barnet i maven – det har forskerverdenen længe været enig om. For fostret indebærer det, at alle giftige stoffer i tobakken kommer direkte ind via moderkagen og navlestrengen. Men det er også godt at vide, at så snart man holder op med at bruge tobak, så mindskes risiciene også for barnet. Men det er naturligvis ikke nemt at holde op med at ryge – den måske største motivation plejer at være tanken om det lille væsen i maven – at man ikke vil skade barnet – men nogle gange er afhængigheden stærkere, og da er det rart at vide, at der findes flere forskellige hjælpemidler. Lad jordemoderen støtte og guide jer med, hvad I kan gøre for at blive røgfrie, eller ring til stoplinien. Man bør dog undgå selv at eksperimentere med erstatningspræparater, eftersom der også er risiko for at skade fostret med andre nikotinprodukter og e-cigaretter. Det er også vigtigt at vide, at røg fra vandpibe er nøjagtig lige så farligt for fostret som cigaretrøg.

Snus under graviditeten er lige så skadeligt

Snusets effekter på fostret har tidligere været lidt mere omdebatterede, men forskning har vist, at brugen af snus under graviditeten indebærer lige så store risici som rygning, hvad fx dødfødsel og for tidlig fødsel angår. Derudover er der på nøjagtig samme måde som med rygning meget større risiko for pludselig spædbarnsdød, når barnet er født. For man har nemlig set, at det er lige netop nikotinet – som jo findes i både cigaretter og snus – som øger risikoen for pludselig spædbarnsdød. Derfor er konklusionen, at alle former for nikotin, både under graviditeten, og når barnet er født, bør undgås. Men også her er det vigtigt at huske, at hvis man holder op med at snuse tidligt i graviditeten, så er der næsten ingen øget risiko.

Passiv rygning er skadeligt for barnet

På nøjagtig samme måde som med rygning, så har vi længe vidst, at også passiv rygning er skadelig. I fostertiden, når alle organer udvikles, er det lille barn desuden ekstra følsomt og modtageligt over for passiv rygning. Bl.a. er risikoen for abort højere, men udviklingen af barnets hjerne og nervesystem kan også påvirkes. I forskningen har man også set, at den, der er gravid og udsættes for passiv rygning, har større risiko for at føde et barn, som på et senere tidspunkt får allergi og astma – det skyldes sandsynligvis, at udviklingen af lungerne forstyrres, hvilket da kan medføre diverse problemer med luftvejene. Dette indebærer altså, at det ikke kun er den gravides ansvar at lægge cigaretterne på hylden – alle, som bor i en husstand, hvor nogen venter sig, har et lige så stort ansvar.

Risici ved brug af tobak under graviditeten

Hvis man føler, at man har brug for håndfaste argumenter for, at man skal holde op med at ryge eller bruge snus, så har vi her lavet en liste over både risici ved at fortsætte og gode grunde til at holde op med både at ryge og bruge snus.

 • Øget risiko for præmatur fødsel
   
 • Øget risiko for at fostret dør
   
 • Øget risiko for abort, ikke kun ved aktiv nikotinindtagelse men også ved passiv rygning
   
 • Hvis man udsættes for passiv rygning under graviditeten, risikerer man, at fostrets udvikling forstyrres, bl.a. udviklingen af hjerne og lunger.
   
 • Risiko for at moderkagen kan løsne for tidligt
   
 • Øget risiko for misdannelser som fx læbe-ganespalte
   
 • Øget risiko for, at fostret ikke kan vokse ordentligt og få lavere fødselsvægt
   
 • Hvis man bruger nikotin under graviditeten, løber man en betydeligt større risiko for at miste sit barn ved pludselig spædbarnsdød.
   
 • Hvis man holder op med at bruge tobak allerede under graviditeten, så slipper barnet også for en øget risiko for en række andre komplikationer, efter det er kommet til verden – det kan du læse mere om her.
   
 • Hvis man holder op med at ryge tidligt i graviditeten, så er der næsten ingen øget risiko!
   
 • Jo tidligere den gravide holder op med at ryge, desto bedre genvinder vedkommende sin lungekapacitet, hvilket er en stor fordel under såvel graviditet som fødsel.

Du kan få hjælp!

Det er vigtigt at huske, at man kan få støtte og hjælp – rygning og brugen af snus er en afhængighed, og hvis man har brug for det, så skal man sørge for at bede om den hjælp. Man kan nemt komme til at føle sig nedtrykt, hvis det ikke lykkes for en at slippe af med sin nikotinafhængighed og måske føle sig som en dårlig forælder og føle skam over for sin jordemoder. Men alle, som på forskellige måder prøver på at foretage ændringer i sit liv for det lille barns skyld, gør det jo af omtanke, så det er noget at være stolt af. Men nogle gange har man ganske enkelt brug for lidt hjælp udefra, hvis det skal lykkes. Det vigtige er, at man søger hjælp tidligt og tager imod den – uanset om man er gravid eller partner. For alle kan faktisk holde op med at ryge eller bruge snus. Det kan kræve stort fokus og styrke, men for utroligt mange kan graviditeten faktisk være den afgørende faktor for, at man holder op med at ryge eller bruge snus for altid.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder.

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen