Pludselig uventet spædbarnsdød, også kaldet sudden infant death syndrome eller vuggedød, er ekstremt usædvanligt. De få gange, det alligevel sker, falder alt fra hinanden og alt bliver sort for dem, der bliver ramt. Men selvom man ikke kender årsagen til, at det sker, hvorfor det sker, så er der faktisk nogle ting, man kan gøre, som kraftigt reducerer risikoen.
Det er et instinkt, der ligger utroligt dybt i os, at man som forælder ser til sit sovende barn. Man vil se, at den lille har det godt, har den rigtige temperatur – og naturligvis at den trækker vejret, som den plejer. At se til sit barn i tide og utide er altså noget, der hører forældreskabet til. Men selvom det ofte er fint og fredfyldt at se sit barn sove, så kan man ikke våge over barnet over barnet hele tiden og holde øje med hvert eneste åndedrag. Derimod er der nogle vigtige råd, man bør følge for at reducere risikoen for vuggedød.
Vuggedød rammer for det meste, når barnet er under seks måneder gammelt, og det sker, når barnet sover. Man kender desværre ikke årsagen til, at nogle få børn – kun et ud af 5.000 – pludselig holder op med at trække vejret. Men man ved, hvad der kan reducere risikoen kraftigt.
Af disse syv råd er de uden tvivl vigtigste: ligge på ryggen det første halve år, undgå alle former for rygning og tobaksrøg, og sørg for, at barnets ansigt er frit for dyner, puder og andre ting, når det sover.
Når barnet er vågent, så kan man derimod lade det ligge på maven et stykke tid for at træne muskulaturen i nakke og ryg. Forskellige stillinger gør desuden, at barnets – stadig lidt formbare – hoved bliver mindre fladt på siden eller bagpå. Men man kan selvfølgelig ikke efterlade barnet, når det ligger sådan – det har som regel brug for lidt opmuntring i forbindelse med den hårde træning, og ikke mindst at der er nogen, som holder øje med, hvornår det bliver træt. I starten tager det som regel ikke mange sekunder, før barnet ligger med ansigtet nede i gulvtæppet, og så er man nødt til at være der og hjælpe. Senere, efter et par måneder, plejer mange babyer at synes, at det er rigtig sjovt at ligge på maven og se sig omkring, og så kommer forsøgene på at rulle rundt ganske naturligt derefter.
Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge