close

Pludselig uventet spædbarnsdød - sådan mindsker du risikoen

Pludselig uventet spædbarnsdød, også kaldet vuggedød, er usædvanligt, men det sker, at små raske børn findes livløse i sengen, helt uden forvarsel.

Måske hører du til de forældre, som med en ubehagelig fornemmelse i maven er løbet hen til sit sovende barn for at tjekke, at det virkelig trækker vejret, har det godt, lever. Vuggedød er meget usædvanligt, men et mareridt, hvis det sker.

Størst risiko før seks måneders alderen

Man kender ikke årsagen til, at et barn holder op med at trække vejret eller får hjertestop. Men i dag kender man til flere måder, hvor man i det mindste kan minimere risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød.
De seneste år er omkring 15 børn om året døde af vuggedød. Antallet af tilfælde er faldet markant efter kampagner om, at små børn altid skal sove på ryggen.
Risikoen for vuggedød er størst før seks måneders alderen.

Otte råd som reducerer risikoen for pludselig uventet spædbarnsdød.

• Lad spædbarnet sove på ryggen. Flere studier viser tydeligt, at risikoen for vuggedød reduceres, hvis barnet sover på ryggen.

• Undgå at ryge i nærheden af barnet. Risikoen for vuggedød er to til tre gange større, hvis barnet udsættes for tobaksrøg, desuden får det lettere både luftvejsinfektioner og astma.

• Undgå også nikotintyggegummi og nikotinplaster, hvis du ammer. Nikotin passerer over i brystet og kan påvirke dit barns åndedrætsorganer.

• Man mener, at brystmælk reducerer risikoen for virusinfektioner, som er knyttet til en øget risiko for spædbarnsdød. Et barn, som ammes, har desuden lettere ved at vågne, hvis det rammes af åndedrætsstop.

• Lad barnet sove i sin egen seng, eller i en såkaldt bed-in-bed, en madras eller indsats med kanter i jeres seng. Spædbørn under tre måneder skal helst sove i deres egen seng, men den kan med fordel være placeret helt tæt ved din eller din partners sengeside.

• Lad barnet have en sut, når det skal sove. En sut har vist sig at have en vis beskyttende effekt mod pludselig uventet spædbarnsdød - hvorfor ved man ikke rigtigt. Men start ikke med sutten, før amningen fungerer godt.

• Tjek, at barnet har en tilpas temperatur, når det sover. Spædbørn skal kunne røre sig og ikke have for meget tøj på. Mærk efter, om barnet er svedigt i nakken, og tag lidt tøj af det, hvis det føles for varmt.

• Sørg for, at barnet altid sover med ansigtet frit, og at puden eller dynen aldrig kan dække barnets ansigt. Undgå mange bløde genstande, som krammedyr, i barnets seng.

At ligge på maven i vågen tilstand udvikler barnet

Når barnet er blevet nogle måneder, kan det godt ligge på siden eller maven et stykke tid, når det er vågent. Det er godt for barnets udvikling og styrker muskulaturen. Forskellige stillinger gør desuden, at barnets hovedskal bliver mindre flad bagpå eller på den ene side. Vend forsigtigt barnet om på ryggen, hvis det falder i søvn.
Det kan være godt at vide, at små børn drejer hovedet til siden, hvis de gylper eller kaster op. Når barnet er så stort, at det selv kan vende sig, kan det sove på maven.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...