Libero_Recruitment_2021_29_mom-in-bed-with-baby_Desktop

Pludselig uventet spædbarnsdød - sådan reducerer du risikoen

Pludselig uventet spædbarnsdød, også kaldet sudden infant death syndrome eller vuggedød, er ekstremt usædvanligt. De få gange, det alligevel sker, falder alt fra hinanden og alt bliver sort for dem, der bliver ramt. Men selvom man ikke kender årsagen til, at det sker, hvorfor det sker, så er der faktisk nogle ting, man kan gøre, som kraftigt reducerer risikoen.

Det er et instinkt, der ligger utroligt dybt i os, at man som forælder ser til sit sovende barn. Man vil se, at den lille har det godt, har den rigtige temperatur – og naturligvis at den trækker vejret, som den plejer. At se til sit barn i tide og utide er altså noget, der hører forældreskabet til. Men selvom det ofte er fint og fredfyldt at se sit barn sove, så kan man ikke våge over barnet over barnet hele tiden og holde øje med hvert eneste åndedrag. Derimod er der nogle vigtige råd, man bør følge for at reducere risikoen for vuggedød.

I hvilken alder er der risiko for vuggedød?

Vuggedød rammer for det meste, når barnet er under seks måneder gammelt, og det sker, når barnet sover. Man kender desværre ikke årsagen til, at nogle få børn – cirka et ud af 5.000 – pludselig holder op med at trække vejret. Men man ved, hvad der kan reducere risikoen kraftigt.

Syv råd, som reducerer risikoen for vuggedøden

  1. Børn under seks måneder skal altid sove på ryggen, eftersom den øverste del af luftvejene så er fri. Flere studier viser tydeligt, at risikoen for vuggedød reduceres, hvis barnet sover på ryggen, så selvom det lader til at foretrække at ligge på siden eller maven – hvilket mange babyer gør – så er det ikke risikoen værd. Det kan også være godt at vide, at små børn faktisk er i stand til at dreje hovedet til siden, hvis de gylper eller kaster op, så det behøver man ikke være bekymret for. Hvis barnet ligger på dit bryst, og du selv er vågen, så er det okay at lade det sove – så kan du jo mærke de små vejrtrækninger. Hvis et barn skulle komme til at vende sig om i søvne, så plejer det at være stort nok til, at den største risiko bør være ovre – men du kan alligevel benytte lejligheden til at vende det, så det ligger på ryggen, når barnet (og du) vågner, fordi det er sultent.
     
  2. Undgå rygning før og under graviditeten, da risikoen for vuggedød er betydeligt højere, hvis barnet udsættes for rygning og tobaksrøg
     
  3. Sørg for, at barnet altid sover med ansigtet frit, og at puden eller dynen aldrig kan dække barnets ansigt. Og selvom det er sødt med en børneseng fyldt med krammedyr og andre bløde ting, så kan det være en god idé, at undlade at have dem, hvor det lille barn skal sove, da barnet nemt kan komme til at få fat i dem i søvne – barnet kan nemt komme til at få fat i dem i søvne og lægge dem over ansigtet.
     
  4. Lad barnet sove i sin egen seng, eller hvis du foretrækker at sove sammen, så brug en babynest. På den måde får barnet sin egen plads og risikerer ikke at havne under dig eller din dyne. Spædbørn skal også have mulighed for at bevæge sine små arme og ben ordentligt.
     
  5. Sørg for, at barnet ikke har for meget tøj på, og at det har en tilpas temperatur, når det sover. Mærk efter i nakken – hvis det er for varmt eller svedigt, så tag lidt tøj af.
     
  6. Hvis barnet har lyst, så kan du lade det have en sut, når det skal sove. En sut har vist sig at have en vis beskyttende effekt mod vuggedød – hvorfor ved man ikke rigtigt.
     
  7. Amning de første måneder af et barns liv har vist sig at have en vis beskyttende effekt – hvad det skyldes, er der lidt forskellige teorier om. Det kan have noget at gøre med, at børn, der bliver ammet, vågner lettere og oftere om natten, men det kan også skyldes, at det er selve brystmælken, som giver en vis beskyttelse takket være dens positive effekt på immunforsvaret.

Af disse syv råd er de uden tvivl vigtigste: ligge på ryggen det første halve år, undgå alle former for rygning og tobaksrøg, og sørg for, at barnets ansigt er frit for dyner, puder og andre ting, når det sover.

At ligge på maven i vågen tilstand udvikler små børn

Når barnet er vågent, så kan man derimod lade det ligge på maven et stykke tid for at træne muskulaturen i nakke og ryg. Forskellige stillinger gør desuden, at barnets – stadig lidt formbare – hoved bliver mindre fladt på siden eller bagpå. Men man kan selvfølgelig ikke efterlade barnet, når det ligger sådan – det har som regel brug for lidt opmuntring i forbindelse med den hårde træning, og ikke mindst at der er nogen, som holder øje med, hvornår det bliver træt. I starten tager det som regel ikke mange sekunder, før barnet ligger med ansigtet nede i gulvtæppet, og så er man nødt til at være der og hjælpe. Senere, efter et par måneder, plejer mange babyer at synes, at det er rigtig sjovt at ligge på maven og se sig omkring, og så kommer forsøgene på at rulle rundt ganske naturligt derefter.

Faktatjekket af Vibeke Dueholm Gintberg, læge

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig