close

Hjemme med barnet - efterkontrol og samtale

Efter fødslen tilbydes du en kontrol hos din læge. Det plejer at være ca. 8-12 uger, efter du har født. Har du haft en kompliceret fødsel eller kejsersnit, kan du også komme til at tale med den læge, der bistod.

Her har I, hvis du har en partner, som er med, eller du selv mulighed for at tale om det, du har oplevet. I/du kan sammen med lægen gennemgå det, som skete under fødslen. Du kan fortælle om dine oplevelser, stille spørgsmål og evt. se i din journal. Det er vigtigt at få talt om det, der er sket. Måske gik fødslen helt uden komplikationer, men de fleste kvinder har alligevel behov for at gå igennem hændelsesforløbet om og om igen. Allerede inden du tager hjem fra barselsgangen, har du som regel talt med den jordemor, som hjalp ved din fødsel og gennemgået, hvad der skete og stillet de spørgsmål, du måtte have.

At føde et barn – en oplevelse som forandrer livet for altid

At føde et barn er en stærk oplevelse, som kommer til at præge dig resten af dit liv. Følelser som forventning, lykke, styrke og lettelse får de fleste kvinder det godt af at sætte ord på. Selvfølgelig også negative følelsesoplevelser som uro og angst, skuffelse og nogen gange sorg. Det er godt, hvis man får mulighed for at sætte ord på alle de følelser, der er forbundet til fødslen.

Gennemgå din egen fødselsjournal

Det er også af stor betydning, at man ved hjælp af journalen kan få rede på uklarheder, få hjælp til at forstå og få mulighed for at stille spørgsmål. Om ikke andet kan det føles som en styrke at have gjort det før en ny graviditet og endnu en fødsel. Samtalen til kontrollen vil af naturlige årsager også komme ind på, hvordan tiden efter fødslen er forløbet. Du har oplevet en stor omvæltning i livet på den korte tid, som er gået, siden I kom hjem fra sygehuset.

Kontrol og undersøgelse

Ved kontrollen undersøger man dit underliv for at se, om det er helet op, og alt fungerer normalt igen. Man tager også spørgsmålet om prævention op. Udover kondom kan en ammende kvinde i dag vælge p-piller af typen minipiller. De indeholder kun et hormon, gestagen, og påvirker ikke mælkeproduktionen eller barnet. Du kan også vælge hormonspiral, kobberspiral eller p-sprøjte. De kombinerede p-piller, p-plaster og p-ringen, som indeholder østrogen, må du vente med, til du er færdig med at amme, hvis du gør det. Lactational Amenorrhea Method, (LAM) kan også være et godt alternativ det første halve år.

Nu starter det nye liv med barnet

Kontrollen plejer for de fleste at føles som afslutningen på den lange graviditet og fødslen med alle dens forberedelser og tanker. At få bekræftet, både følelsesmæssigt og fysisk, det man oplevede, kan være vigtigt. Nu er det gjort, du er forbi den skelsættende begivenhed. Nu starter det nye liv med barn og familie.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...