close

Efter fødslen - fakta, tips, råd til dig, som har født

Hvad gør man med udflåd og sting? Hvad gør man for at tisse, hvis det gør ondt? Hvad sker til efterkontrollen? Hvorfor græder du, selvom du er lykkelig? Ja, der sker meget efter en graviditet og en fødsel. Her kommer svar på nogle af spørgsmålene.

Det første døgn efter fødslen har du et overskud af endorfiner, kroppens eget morfin. Desuden har du stadig effekt af hormonet oxytocin, som produceres under fødslen. Det betyder, at du trods alt har energi til at lære dit lille nyfødte barn at kende og knytte dig til det.

Hormonerne kører op og ned i kroppen

Snart synker niveauet af disse hormoner, og andre starter deres produktion. Det er meget almindeligt, at man efter nogle dage går ind i en mild depression. Trods glæden over at være blevet mor kan det pludselig føles tungt og svært. Det skyldes blandt andet, at hormonerne kører op og ned i kroppen, som omstiller sig fra graviditet og fødsel til at begynde at producere mælk, så du kan amme.

Tudedagen går over igen

Den såkaldte tudedag har du måske hørt om. Du skal ikke blive forskrækket over, at du pludselig græder over alt og ingenting. Situationen kan være overvældende. Det er nu, mælken løber til, og brysterne bliver ømme. Det hele er nyt, og ikke alle ved, hvordan de lige skal håndtere situationen. Men bare rolig. Det handler meget om, at kroppen indstiller hormonerne, og det bliver bedre efter nogle dage.

At få barn er en stor følelsesmæssig og fysisk omvæltning

Det er en stor omvæltning at få et barn. Er det desuden dit første barn, er alt nyt og ukendt. At føle sig usikker er fuldt forståeligt, og det går over med tiden. Tal med familie og venner, og bed om hjælp, hvis du har brug for det. Måske behøver du eller I aflastning? Man er rustet til at kunne sove i korte tidsrum ad gangen, når man har fået barn, men det er vigtigt engang imellem at kunne få sovet ordentligt ud.

Accepter, at meget tid går med at made barnet, skifte bleer og sove. Det kan føles frustrerende, at man knap kan nå at tage bad og klæde sig på, for ikke at tale om at komme ud og gå en tur. Hav tålmodighed i situationen, sænk de krav, du måske har, og tag en dag ad gangen. Du skal tidsnok få styr på både tanker og rutiner. Så bliver alting lettere.

Blødning og udflåd aftager

Moderkagen har siddet fast i livmodervæggen. Når barnet er født, og moderkagen slipper og fødes, opstår en sårflade. Den bliver mindre, når livmoderen trækker sig sammen igen, og det er vigtigt, for at blødningen ikke skal blive for stor. Den aftager normalt indenfor en uges tid og bliver til udflåd, sårvæske, som er mere brunt eller gult. For det meste tager det mellem fire og seks uger, før udflåddet helt stopper. I den periode bør du undgå at bade og bruge tampon. Hvis du og din partner vil elske, så brug kondom.

Efterveer og tips

Sammentrækningerne, som kommer i den første tid efter fødslen, kaldes efterveer. De er oftest stærkere hos flergangsfødende end hos førstegangsfødende. Det er naturligt, at du mærker mere til dem, når du ammer, da livmodermuskulaturen samtidig stimuleres til at trække sig sammen. Nogle gange kan det gøre ondt, men det er ikke farligt eller unaturligt. Det er bare livmoderen, som trækker sig sammen for til sidst at være sin normale størrelse igen.

Tips til toiletbesøg efter en fødsel

I starten kan det gøre ondt at gå på toilettet, specielt hvis du har bristninger i underlivet. Det er vigtigt, at du er omhyggelig med hygiejnen, så du ikke får en infektion. Skyl gerne underlivet, hver gang du har været på toilettet, og skift bind eller trusseindlæg ofte, så længe du har udflåd. En del er bange og nervøse for at gå på toilettet første gang efter en fødsel, men der er mange, som har samme problem og har fundet på smarte løsninger - og der findes hjælp. Her får du flere tips til, hvordan du kan lette toiletbesøget efter din graviditet.

Amme, menstruation og prævention

Det er usædvanligt at have ægløsning, før mens det første halvår, selvom det kan ske. Tal med din sundhedsplejerske for at få mere at vide.

Hvis du ikke ammer fuldt efter LAM-metoden, kan din ægløsning og menstruation vende tilbage betydeligt før. For nogle kvinder sker det meget tidligt. Nogle kvinder får ikke mens, før de helt er stoppet med at amme. Tal med din jordemor eller din læge, hvis du vil have hjælp til at finde egnet prævention.

Glidecreme og tørre slimhinder

Det er almindeligt hos ammende kvinder, at skedens slimhinder bliver lidt tørre og skrøbelige. Det er hormonelt og bliver normalt igen, når du er færdig med at amme. Hvis I får problemer ved samleje, og det ikke er nok med glidecreme, så spørg sundhedsplejersken eller lægen, hvad I kan gøre. Der findes receptfri østrogencremer på apoteket, som er gode at bruge i ammeperioden.

Efterkontrol og samtale

Efter fødslen tilbydes du en kontrol hos din læge. Det plejer at være ca. 8-12 uger efter, du har født. Lægen foretager blandt andet en gynækologisk undersøgelse for at se, om underlivet har det godt. I taler også om fødslen, og hvordan det nye liv som forælder er. Har du haft en kompliceret fødsel eller kejsersnit kan du også komme til at tale med den læge, der bistod. Her kan du læse mere om kontrollen.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...