essity5542_desktop

Første menstruation efter fødslen - hvornår kommer den tilbage?

Efter en fødsel gennemgår kroppen en række forandringer, og med tiden vender menstruationen også tilbage. Hvornår det sker, afhænger af mange forskellige faktorer: hormoner, amning og moderens generelle tilstand. Her kan du få styr på den første menstruation efter fødslen.

Lige efter fødslen kommer barselsflåddet. Det er en blødning i livmoderen, fra såret hvor moderkagen sad, som kan fortsætte i op til otte uger efter fødslen. Men selvom det kan føles som en menstruation – især når det har mindsket lidt – skal det ikke forveksles med, at kroppen er gået i gang med at menstruere.

Hvornår får man menstruation efter en fødsel?

Når barselsflåddet er ophørt, kan menstruationen så småt begynde at dukke op. Det er mest almindeligt, at det varer lidt, eftersom det tager lidt tid, inden kroppens hormoner finder tilbage igen, men alt mellem fire uger efter fødslen og halvandet år eller længere, er normalt. Noget, der ofte påvirker, hvor lang tid det tager, inden menstruationen kommer i gang igen, er om man ammer. Når man ammer, udskilles der nemlig et hormon, som kaldes prolaktin, hvilket hæmmer ægløsning og kan få det til at tage længere tid, inden menstruationen kommer tilbage. Det har naturligvis noget at sige, hvor meget man ammer: Hvis man ammer fuldt, udskilles der mere prolaktin, hvilket hæmmer ægløsningen, og hvis man kun ammer lidt, udskilles der en lavere mængde af det hæmmende hormon.

Når menstruationen er tilbage, kan den være lidt uregelmæssig eller kraftigere, end du husker – eller mindre kraftig. Måske føles det rart at bruge den samme type menstruationsbeskyttelse som før graviditet og fødsel, men det er ikke ualmindeligt, at underlivet føles lidt anderledes, og da kan det være en god idé at finde en ny måde at håndtere sine blødninger på. Uanset hvad, er det rart at have en god menstruationsbeskyttelse, som man er glad for.

Kan man få menstruation, selvom man ammer?

Ja, det er muligt at få menstruation, selvom man ammer. For selvom om amningens hormoner hæmmer ægløsningen, er der ingen garanti for, at menstruationen ikke kommer. Alle kroppe er forskellige, og det samme gælder, hvor følsomme de er over for hormonerne. Derfor kan menstruationen dukke op, selvom man ammer, især hvis man kun ammer lidt.

Kan man blive gravid, inden menstruationen er kommet tilbage?

Det er vigtigt at vide, at selvom man ikke har menstruation, så kan man faktisk blive gravid. Det skyldes, at ægløsningen sker inden den første menstruation og altså inden man ved, at menstruationen er tilbage. Derfor er det klogt at bruge prævention, hvis man vil have sex, men ikke har lyst til at blive gravid igen så kort tid efter den forrige graviditet. Til efterkontrollen plejer man at tale om, hvilken type prævention man kan bruge.

Tre årsager til uregelmæssig menstruation efter fødslen

Efter en fødsel er det ret almindeligt, at man oplever sin menstruation som uregelmæssig i en periode. Det kan skyldes lidt forskellige ting:

  1. Hormonelle forandringer: under graviditeten gennemgår kroppen store hormonelle forandringer for at støtte fostrets vækst og udvikling. Efter fødslen tager det et stykke tid, inden hormonerne er tilbage på deres normale niveauer. Dermed påvirkes menstruationscyklussen, og den bliver uregelmæssig eller forsvinder helt et stykke tid, inden den bliver normal igen.
  2. Amning: Amning påvirker som sagt også menstruationscyklussen. Hormonet prolaktin, som sørger for, at produktionen af brystmælk fungerer, hæmmer ægløsningen og påvirker menstruationscyklussens regelmæssighed.
  3. Stress og søvnmangel: Det er ofte både fysisk og følelsesmæssigt udmattende at være nybagt forælder. En krop, som har gennemgået en graviditet og en fødsel, har brug for hvile, samtidig med at et lille barn har brug for at være midtpunktet i livet. Mangel på søvn er mere en regel end en undtagelse for nybagte forældre, og stress i den situation kan påvirke hormonbalancen i kroppen og dermed også menstruationscyklussen.

Det er vigtigt at vide, at det er almindeligt med en uregelmæssig menstruation efter en fødsel, og at de første menstruationer kan være mere smertefulde og kraftigere, end du måske er vant til. Men hvis uregelmæssigheden fortsætter i længere tid efter ammestop, eller der opstår andre problemer, fx smerter i underlivet eller udflåd der lugter, kan det være en god ide at tale med lægen for at sikre, at alt er, som det skal være. Derudover er det jo meget individuelt, hvordan kroppen kommer til hægterne igen efter den rejse, som en graviditet og fødsel er, og selvom kroppen måske ikke kommer til at fungere eller se ud nøjagtig som tidligere, så vender menstruationen ofte tilbage til sit normale mønster efter et stykke tid.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Promobox-960x720-utan-ram

Få 20% i rabat på menstruationstrusser

Brug koden: DEAL20

Del artiklen