Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Samspillet mellem forældre og barn

Et lille barn, som kun vil være hos den ene forælder, kan være hårdt for begge forældre. Den ene, som altid skal stå til rådighed og sjældent kan hvile, og den anden, som bliver lidt afvist.

At tage udgangspunkt i barnet og barnets behov er et godt grundlag, når man sammen former sit forældreskab.
Begge forældre har de samme muligheder for at knytte sig til barnet, og det gør ingen forskel for barnet, hvem der er den nærmeste forælder. Der findes forskning, som viser, at babyen har brug for at knytte sig til en person i starten, og at den person bliver den vigtigste i de første år. Det er noget, der kan ændre sig flere gange under barnets opvækst.

Samspillet mellem det nyfødte barn og forældrene og familien sker på forskellig vis:

  • Ved hud-mod-hud-kontakt
  • Ved fysisk berøring
  • Ved øjenkontakt
  • Gennem lyd som tale og sang
  • Når barnet ammes eller får flaske
  • Når I skifter ble
  • Når barnet puttes i seng
  • I løbet af alle de andre små nære øjeblikke i løbet af dagen

Moren får som oftest den første kontakt

Som oftest er det moren, som bliver den vigtigste relation for det lille barn i starten, hvis hun ammer. Måske må den anden forælder nøjes med at være en vigtig birolle på babyens favoritliste et stykke tid. Kunsten er ikke at tage det personligt, men at være sammen med sit barn med fokus på barnets behov. Det er også vigtigt at være en støtte for den forælder, som kun sjældent kan hvile. Som far eller partner kan du være barnets trygge favn efter amningen og hjælpe det med at falde til ro, at bøvse, skifte ble, trøste eller gå en tur. De fleste forældre har godt af engang imellem at være alene sammen med barnet. I har begge behov for at finde jer selv i den nye rolle som forælder, og det er værdifuldt at få jeres helt egen relation, begge to, med jeres fælles barn.

Hvis I begge er udmattede af træthed efter omstilling og forstyrret nattesøvn er det godt, hvis I kan hjælpes ad og støtte hinanden. Begge har sikkert behov for at sove nogle timer uforstyrret og måske tage en lur midt på dagen. Forsøg at skiftes i starten, hvor alt er nyt, og I endnu ikke har rutiner. Hjælpes I ad, får I snart også tid til at sidde i sofaen og snakke, når barnet sover. Det er vigtigt, at I også tager jer af hinanden.

Giv hinanden mulighed for at hvile og lære barnet at kende

Er du barnets favoritforælder? Synes du, det er svært ikke at give gode råd, når din partner skifter ble eller hygger med barnet? Træk vejret dybt, og træd et skridt tilbage engang imellem. Det virker måske som om din partner ikke har noget imod, at du gerne vil overtage barnet. Men det kan være, fordi mange føler sig lidt udenfor, og at de ikke rigtigt dur. Selvom det er dig, der kender barnet bedst efter den første tid, er det vigtigt, at barnet lærer begge forældre at kende og kan stole på dem. Og når det fungerer, kan du også hvile og passe på dig selv et stykke tid.

Mød barnet med fokus på barnets behov

Er du den forælder, som lige nu er nummer to? Når barnet er modent til at få mere kontakt til dig, bliver det din tur. Mærk efter, hvad barnet har brug for, og grib muligheden for at udvikle jeres specielle relation. Samtidig kan din partner få et velfortjent hvil og alenetid, hvilket hele familien sikkert nyder godt af. Man kan trøste et grædende barn på mange forskellige måder. Man kan også skifte bleer, made, kramme og lege på forskellige måder. Og det er vigtigt, at barnet lærer begge sine forældre at kende. At være ligestillet forælder betyder så meget mere end at gøre de samme ting, på samme måde og på samme tid. I er forskellige som mennesker og skaber jeres egen relation til barnet. Del oplevelser, og tal om forventninger, så øges jeres forståelse for hinanden, og I kommer tættere på hinanden som familie.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...