Trimester 3_Desktop

Det tredje trimester

Hvornår begynder det tredje trimester? Kan man træne? Og hvor meget plejer man at tage på? Vil du vide mere om tredje trimester? Så læs videre her!

Når graviditeten går ind i det tredje og sidste trimester, kan velbefindendet næsten minde om, hvordan det føltes i det første trimester. Kvalmen kan komme tilbage, og trætheden kan komme som et lyn fra en klar himmel. Til forskel fra tidligere, så er der nu meget, der skyldes, at kroppen ikke ser ud og fungerer, som den plejer.

Hvornår begynder det tredje trimester?

Når man forlader det andet trimester, så er kroppen for de flestes vedkommende allerede blevet større, og med den tid, der er tilbage – hvor det primært handler om, at barnet i maven skal vokse sig større – så kommer det tredje trimester sandsynligvis til at byde på vægtstigning, træthed og længsel efter barnet i maven.

Svimmelhed og tissetrang – hvad sker der i kroppen i løbet af det sidste trimester?

Den er måske øm og klodset på en måde, der kan påvirke både nattesøvn og humøret. Tissetrangen – der tidligere skyldtes hormonelle forandringer i kroppen – skyldes nu ofte en livlig baby, som trykker og sparker mod blæren. Som gravid bliver man måske også mere indadvendt og fokuseret på den kommende fødsel og livsforandring – det vil i omgivelsernes øjne sige mere distræt og ufokuseret. Men det er helt normalt og en i høj grad sund forberedelse på det at blive forælder. Det der indadvendte blik kan faktisk gøre, at man stresser mindre og i det hele taget passer bedre på sig selv.

Hvis man som gravid i tredje trimester, bliver svimmel når man ligger på ryggen, kan det skyldes at den efterhånden tunge livmoder trykker mod kroppens store blodkar. Det kan medføre svimmelhed og at man bliver lidt utilpas. Hvis du normalt sover på ryggen og bliver utilpas, kan du måske vænne dig til at sove på siden i stedet.

Træning det tredje trimester

Det er almindeligt, at man opgiver ethvert forsøg på at træne under den sidste del af graviditeten. Det kan være hårdt at hoppe rundt med en krop, der føles stor, samtidig med at man måske har ondt her og der. Men træning under det tredje trimester er godt for velværet, og den kan også hjælpe, hvis man føler sig nedtrykt. Så det gælder om at tilpasse den til, hvordan man har det: gåture i et roligt tempo (med små, korte skridt, hvis man har bækkenløsning), let gravidyoga eller vandgymnastik – hvis bare træningen føles god for kroppen, så er den god.

Hvordan udvikles barnet i løbet af det tredje trimester?

Barnet er nu næsten færdigudviklet, og det meste som er nødvendigt for, at det kan klare sig uden for livmoderen, er der, og de resterende uger handler det mest om, at barnet skal tage et par kilo på og vokse nogle centimeter. I løbet af det sidste trimester vokser det fra at have været på størrelse med en aubergine til at være på størrelse med en vandmelon. Det har en udmærket hørelse nu, så det kan være en god idé at benytte lejligheden til at synge for og snakke med barnet – det vil kunne genkende stemmer og melodier, som det hører ofte, når det bliver født.

Vidste du forresten, at barnet kan drømme og sutte på tommelfingeren, og har kunnet det længe? Du fornemmer måske også tydeligt barnets søvnmønster - mange børn er meget livlige om aftenen når moderen slapper af.

 

Faktatjekket af Nina Sepstrup uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen