essity6955_desktop

Er du gravid og har halsbrand? – her får du nogle tips, som hjælper

Halsbrand kan blive et problem, når barnet vokser og optager mere plads i maven. Det kan være lidt træls, selvom det ikke er farligt, så her kommer der nogle tips til lindring.

Hvorfor får man halsbrand, når man er gravid?

Cirka hver anden gravid kvinde rammes af halsbrand og sure opstød – mavesyrereflux. Det plejer at være mere almindeligt sidst i graviditeten, men det kan også dukke op på et tidligt tidspunkt. Halsbrand skyldes, at surt maveindhold – altså mavesaft – løber op i spiserøret eller munden. Efterhånden som maven vokser og hormoner får lukkemusklen mellem spiserør og mavesæk til at blive slappere, kan det resultere i, at man får sure opstød og halsbrand. Så gør det ondt, svider og brænder i den øverste del af maven.

Hvad hjælper mod halsbrand og sure opstød, når man er gravid?

Her er der nogle tips:

  • Spis lidt og ofte.
  • Undgå at spise, lige inden sengetid.
  • Groft brød kan lindre.
  • Drikkevarer med kalcium, fx mælk og yoghurt, neutraliserer mavesyren.
  • Husmorråd og tips omfatter alt fra mandler, vand med kulsyre og banan – her er man nødt til at prøve sig frem.
  • Undgå stærkt krydret og fed, friteret og stegt mad, juice, kaffe og te.
  • Hæv hovedenden på sengen, eller brug en ekstra pude, så du ligger mindre fladt.
  • Halsbrand kan forværres af medicin, som indeholder acetylsalicylsyre, ibuprofen og diklofenak. Du bør generelt undgå disse lægemidler under graviditeten – også selvom du ikke har halsbrand. Hvis du er tvunget til at tage smertestillende medicin, så er det bedre at vælge paracetamol.

Lægemidler og medicin mod halsbrand

Hvis intet andet hjælper, så køb et lægemiddel mod halsbrand i håndkøb på apoteket. Fortæl altid, at du er gravid, så du får den rigtige medicin. De virker på lidt forskellige måder – nogle neutraliserer mavesyren, så den bliver mindre sur. Andre danner en slags skum, som lægger sig som et låg øverst i mavesækken og gør det sværere for mavesaften at komme op i spiserøret.

Hvornår skal man søge hjælp?

Hvis det ikke bliver bedre efter 2-3 uger, og du har forsøgt at afhjælpe halsbranden ved hjælp af tipsene og lægemidler i håndkøb, så er det en god ide at kontakte din læge eller jordemoder. En læge kan eventuelt give dig en recept på et præparat, hvis du har store problemer, som du ikke kan slippe af med.

Hvis du har halsbrand og samtidig meget ondt i mave eller bryst, kan du henvende dig til din jordemoder eller fødeafdeling for at få rådgivning!

Halsbrand og sure opstød er en af mange ting, man kan få problemer med under graviditeten. Hvis du vil vide mere om flere af de mest almindelige problemer, når man er gravid, så har vi samlet information om dem til dig her.

Faktatjekket af Nina Sepstrup, uddannet jordemoder

Frontbox_Startsida_Webb_580x380_DK_White_1x

Få en gratis välkomstgåva!

Bli medlem nu!

Del artiklen

Artikler, som måske er interessante for dig