Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Fødslens tre faser

Efter de ofte langtrukne veer hvor livmodermunden udvider sig, kommer presseveerne, som resulterer i det lille barns fødsel. Den tredje fase afslutter fødslen, ved at moderkagen presses ud.

Alle kommende forældre vil gerne vide, omtrent hvor længe fødslen kan forventes at tage. Svaret er, at det kan variere rigtigt meget og er umuligt at vide på forhånd. Hver fødsel er individuel og unik.
Er du førstegangsfødende, plejer det som regel at tage lidt længere tid.
Det bedste du kan gøre for kroppen i timerne med sammentrækninger og veer er at ikke spænde, men forsøge at slappe så meget af, du kan. Du kan fx tage et varmt bad, få massage eller akupunktur. Det er godt, hvis du allerede på forhånd har forberedt dig på, hvordan du vil forsøge at håndtere fødselssmerterne. Længere fremme kan du få brug for medicinsk smertelindring af en eller anden slags. Prøv dig også gerne frem med forskellige fødselsstillinger.

1. Livmodermundens udvidelse og åbningsfasen

Du er sikkert både nervøs og forventningsfuld, når de første veer går i gang - ni måneders venten er ved at være slut.
I starten er veerne svage og uregelmæssige. De begynder måske med en gang i timen og varer i ca. et minut. For førstegangsfødende plejer denne fase - den største del af fødselstiden - at tage ni til femten timer. For flergangsfødende går det som regel hurtigere.
Gradvist bliver veerne kraftigere og kommer tættere og tættere. Musklerne i livmoderen arbejder for fuld kraft, mens livmoderhalsen udvider sig. De første fem centimeter plejer at være dem, der tager længst tid. Ledbåndene, der holder sammen på dine bækkenbundsknogler, strækkes og strammer. I den senere del af denne fase fortsætter livmodermunden med at åbne sig, og til sidst er den helt planet ud. Hvis fostervandet ikke allerede er gået, sker det sikker nu eller relativt snart. Når denne fase kulminerer, kommer veerne hvert andet minut og varer i ca. halvandet minut. Prøv, om du kan forsøge at slappe af og holde modet oppe i pauserne. Benyt dig af de teknikker, du har lært, hvis du har gået på kursus eller læst om profylax.

2. Presseveer og uddrivningsfase

Når livmodermunden har udvidet sig ca. 10 centimer, indledes næste fase - hvor det er tid til at begynde at presse, når veerne kommer (hvis barnet er tilstrækkeligt langt nede i fødselskanalen). Denne fase tager som regel mellem to og tre timer, men det er meget individuelt. I den første fase har barnet bevæget sig ned i fødselskanalen. Når barnets hoved trykker mod bækkenbunden, stimuleres vearbejdet yderligere. Og når barnets hoved når bækkenbunden og trykker mod endetarmen, føler du et stærkt behov for at presse.
Det føles som et kraftigt tryk bagud, som om du skal virkelig meget på toilettet.
Hvor længe den anden fase varer, afhænger af mange faktorer, fx hvor meget kraft og energi du har, og hvor afslappet du er. Jordemoderen vil støtte dig og bede dig presse lidt ekstra, når det er tid til at barnets hoved skal ud. En eller to veer senere kommer resten af kroppen ud. Denne fase slutter med et mirakel - dit barn fødes, og I ses endelig for første gang.
I samme øjeblik som barnet er kommet ud, forsvinder næsten al smerte. Det bliver de fleste mødre både lettede og overraskede over.
Siden indledes den tredje og sidste fase.

3. Fødsel af efterbyrden

Lidt efter at barnet er kommet ud, skal moderkagen slippe og presses ud. Det sker, ved at livmoderen trækker sig sammen, og det føles, som om der er en ve mere på vej. Du bliver nok bedt om at hjælpe med at presse moderkagen og barnets fosterhinder frem. Men du skal ikke være bekymret, det er slet ikke som det vearbejde, du lige har været igennem.
I forbindelse med denne fase kommer der en blødning, og bagefter mærker jordemoderen på din mave for at tjekke, at livmoderen trækker sig sammen, som den skal. Det er vigtigt, for at du ikke skal bløde så meget.
Jordemoderen undersøger moderkagen, for at tjekke at det hele er kommet ud. Hvis der er rester tilbage i livmoderen, kan det forårsage infektioner og blødninger senere.

Når fødslen er overstået, tjekker jordemoderen dit underliv og syr eventuelle bristninger. Det gøres altid under en eller anden form for bedøvelse. Er det en større bristning, syes den af en fødselslæge. Derefter får du rent tøj, og I får en rolig stund sammen for at nyde det fantastiske, der er sket - I er blevet en familie!

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...