Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Fødsel ved kejsersnit

Et kejsersnit kan enten være planlagt eller blive udført som en akut operation, hvis fødslen ikke går som planlagt. Uanset årsagen er proceduren ofte den samme, og det samme er resultatet. Du får et ar i bikinilinjen og et nyfødt barn i armene.

I dag fødes omkring hvert femte barn i Danmark ved kejsersnit. Knap halvdelen af alle kejsersnit er planlagte.
Som regel er den kommende mor helt vågen under indgrebet, men i meget akutte tilfælde sker operationen under narkose.

Hvorfor planlægger man et kejsersnit?

Ved en helt normal graviditet er det almindeligvis bedst, både for dig selv og barnet at føde vaginalt. Blandt andet løber du selv en større risiko for at få en infektion eller en større blødning efter et kejsersnit. Børn, som fødes ved kejsersnit, kan nogle gange få problemer med åndedrættet og have brug for at komme i kuvøse eller få ekstra ilt i en periode.

Der findes flere forskellige årsager til et planlagt kejsersnit

  • Barnet ligger i såkaldt sædestilling, med numsen nedad.
  • Barnet er meget stort.
  • Tvillinger eller trillinger og en kompliceret graviditet.
  • Moderkagen blokerer for livmoderåbningen, så barnet har svært ved at komme ud den vej.
  • Svangerskabsforgiftning.
  • Alt for smalt bækken.
  • Tidligere skader eller operation i underlivet.
  • Tidligere fødsel ved kejsersnit.
  • Stærk angst for fødslen.

Der foretages mange kejsersnit hver dag. Selvom nogle komplikationer er mere almindelige end efter en almindelig fødsel, så plejer det at gå godt for flertallet af kejsersnitsforløste mødre og deres børn.

Kejsersnit foretages ofte med rygmarvsbedøvelse

Der foretages et akut kejsersnit, hvis der sker noget under fødslen, som gør, at barnet skal ud så hurtigt som muligt. Det kan fx være, at barnets hoved ikke sidder korrekt i bækkenet. En anden årsag kan være iltmangel hos barnet.
I de fleste tilfælde udføres et kejsersnit - også selvom det er akut - med bedøvelse i form af en rygmarvsbedøvelse. Den bedøver dig fra brystet og ned til lårene, så du stadig er ved bevidsthed under operationen og har mulighed for at holde dit barn, så snart du har født.
Hvis man tvinges til at foretage et akut kejsersnit meget hurtigt, da situationen vurderes at være endnu mere akut, kommer du i stedet i narkose - hvilket betyder, at du sover, når dit barn kommer til verden.

Hvad sker der før indgrebet?

Et kejsersnit er en operation og udføres derfor på en operationsstue. Din mave skal være tom før indgrebet. Drop indsættes via en slange i en blodåre. Man fjerner evt. hår ved bikinilinjen. Et kateter, som er en lille plastslange, føres ind i blæren. Du skal have specielt operationstøj på.

Du er vågen under operationen

Rygmarvsbedøvelsen gives af en narkoselæge. Den bedøver dig fra brystkassen til lårene. Det betyder, at du er ved fuld bevidsthed under operationen. Du slipper dog for at se selve indgrebet, da man sætter et klæde op mellem dit ansigt og maven.
Så snart bedøvelsen virker ordentligt, påbegyndes operationen. Som oftest lægger lægen et horisontalt såkaldt "bikinisnit". Så går der kun et par minutter, inden barnet er ude.

Dit barn er født!

Barnet løftes ud af livmoderen - selve fødslen er overstået! Hvis barnet har det godt, får du med det samme (forudsat at du er vågen) mulighed for at holde det og byde det velkommen til verden. Mens barnet ligger ved dit bryst, syr kirurgen operationssåret sammen.

Efter kejsersnittet

Kateteret fjernes ofte senere samme dag. Jordemoderen hjælper dig med at komme på toilettet og tisse - det er vigtigt, at den funktion kommer i gang, efter du har været bedøvet. Da operationssåret gør ondt, får du altid smertestillende medicin bagefter.
Det er vigtigt, at du så hurtigt som muligt står op og bevæger dig. At gå omkring kan hjælpe til at smerten aftager, helingen går hurtigere, og risikoen for blodpropper reduceres. Men vær forsigtig, og undgå alle former for løft.
Normalt bliver du udskrevet fra sygehuset efter to til fire dage, eller når du føler dig parat. Hvornår du kommer hjem, afhænger lidt af hvilket sygehus det er, og hvordan forløbet efterfølgende har været.  Læs mere om at komme hjem efter kejsersnit og om de første dage hjemme med en lille baby.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...