Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Fødestillinger

Der er mange fordele ved at føde i oprejst stilling, men det vigtigste er, at du veksler mellem forskellige stillinger for at hjælpe barnet gennem fødselskanalen.

I det første stadie af fødselsforløbet kan veerne være meget smertefulde. Du vil sikkert forsøge at prøve dig frem for at finde den mest behagelige stilling, og du vil sikkert have behov for at skifte stilling ofte.
Oprejste stillinger er særligt gode, da tyngdekraften hjælper barn til at lirke sig nedad gennem den trange og lidt buede fødselskanal. Også dine egne bevægelser, at du bevæger dig og ofte skifter stilling, er en god hjælp i dette stadie.

Gode alternativer at veksle mellem

 • At gå, stå eller læne sig mod en person, væg eller stol.
 • At stå på alle fire, sidde op eller ligge på siden eller læne sig forover mod en sækkestol, et sengegærde eller en stol.
 • At sætte hænderne i hofterne, bøje sig let fremover og gynge frem og tilbage under veerne.
 • At sidde eller ligge mellem veerne - hvile og slappe af, når der er mulighed for det.
 • At bade eller tage et brusebad under vearbejdet. På mange fødeafdelinger er der mulighed for at få et bad med en behagelig temperatur. Varmen gør, at du slapper af, og at fødslen skrider frem. Stresshormonerne synker, og smertefølelsen bliver mindre.
  Læs mere om smertelindring under veerne.

Lad tyngdekraften hjælpe dig

Der findes en række beviste fordele ved, at du forsøger at holde dig oprejst under en stor del af vearbejdet:

 • Livmoderens arbejde bliver mere effektivt.
 • Åndedrættet er lettere, hvilket giver mere ilt til både dig og barnet i maven.
 • Risikoen for blodtryksfald og kvalme bliver mindre.
 • Du får større følelse af at have kontrol over, hvad der sker.

Fødselsstilling når du skal presse

I næste fase, uddrivningsfasen eller pressestadiet, skal du vælge den fødselsstilling, der føles god for dig (og hvor barnet også har det godt).
Her kan du læse om fødslens forskellige faser.
Det er op til dig, om du vælger at føde stående, liggende, siddende på hug, hvilende på hænder og knæ, hængende fremad over sengen eller siddende oprejst.
Lad jordemoderen guide dig og give forslag til gode stillinger, og prøv dig frem med det, der føles naturligt. Man kan have brug for at skifte stilling mange gange.
Det er altid vigtigt, at jordemoderen kan se ordentligt i slutfasen, når barnets hoved begynder at komme frem, for at vurdere om fødslen går for hurtigt. Med en god kontrol kan man mindske risikoen for bristninger i underlivet.
Hvis der er brug for sugekop til hjælp i slutningen, vil jordemoderen sørge for, at du er i en stilling, som gør det let at tage mod barnet.
Lad jordemoderen komme med forslag og vejlede dig, hvis din stilling ikke føles helt naturlig og god.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...