Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Planlagt igangsættelse af fødslen

Føles det, som om dagene efter terminsdatoen bare slæber sig afsted? Det kan være en god idé at huske på, at det er helt normalt at føde fra tre uger før til to uger efter beregnet termin. Det er også kun omkring fire procent, der føder den "rigtige" dag. Så hold ud.

Når du går over tiden, skal du gå til kontrol oftere. Man kontrollerer, at du og barnet har det godt. Man stræber efter ikke at gribe mere ind end nødvendigt, da en naturlig start på fødselsarbejdet altid er det bedste for både dig og dit barn.

Fødslen sættes ikke bare i gang hos kvinder, der er gået over tiden. Fødslen kan fx sættes i gang, hvis vandet går, uden at veerne kommer i gang. Den kan også sættes i gang, hvis barnet eller du af en eller anden grund ikke har det godt, fx svangerskabsforgiftning.

Metoder som fødeafdelingen kan bruge til at sætte fødslen i gang

Følgende metoder er mest almindelige:

1. Hormoner som tages vaginalt eller sluges. Det blødgør livmoderen og sætter veerne i gang.

2. Hormondrop, som sætter veerne i gang.

3. At stikke hul på fosterhinden, så vandet går.

4. At føre et specielt kateter ind i skeden, så spidsen placeres inde i livmoderen. Så blæser man en lille ballon op med vand, og på den måde får man et tryk nedad, som gør, at livmoderhalsen udvider sig.

Også en igangsat fødsel plejer at tage tid

Det kan tage et til to døgn, inden fødslen kommer i gang, men hvis livmoderhalsen er moden, og man kan starte med vestimulerende drop eller prikke hul på fosterhinden, tager det som regel mindre end et døgn. Det er altid lettere at sætte en fødsel i gang, hvis naturen allerede har startet processen, og livmoderhalsen er modnet af sig selv.

Læs gerne mere om fødslens tre faser og om forskellige typer af smertelindring.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...