Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

Vandet går

Nu går vandet! På film starter veerne, når vandet går. I virkeligheden går vandet ikke altid, inden veerne starter. Det plejer faktisk at være omvendt.

Fra den første ve og fra vandet er gået, kan der nogle gange gå mere end 24 timer, inden fødslen overhovedet er startet. Nogle gange er det ikke før i pressestadiet, at fosterhinderne brister, og vandet går.
Læs mere om tegn på, at fødslen er i gang.

Vandet går, inden veerne er kommet i gang

Det kan ske, at vandet går, uden at veerne er startet. Kontakt i så fald din jordemoder for at få råd. Måske er det ikke tid til at føde, men du skal til et kontrolbesøg.

Det er vigtigt, at der bliver givet antibiotika, hvis barnet ikke fødes inden for 24 timer efter vandafgang. Dette for at mindske risikoen for infektion. 

Vandet drypper måske i stedet for at løbe

Det kan være svært at afgøre, om vandet er gået eller ej. Barnets hoved kan ligge som en prop i fødselskanalen, og det kan betyde, at vandet drypper i stedet for at løbe.

Kontakt din jordemor, hvis du opdager eller har mistanke om, at vandet er gået, selvom du ikke mærker nogle veer.

Igangsættelse af fødslen

På de fleste fødeafdelinger venter man mellem 24-36 timer, efter at vandet er gået, inden man aktivt gør noget for at sætte gang i fødslen. Det afhænger i høj grad af, hvordan barnet har det og af fostervandets farve. Hvis vandet er grønligt, betyder det, at barnet har haft afføring, og det kan være et tegn på, at det er eller har været udsat for stress.

Man laver en CTG-test, som er en elektronisk fosterovervågning, som måler fostrets puls i relation til livmoderens sammentrækninger, for at tjekke hvordan barnet har det inde i maven.

Hvis alt ser ud som det skal, skal du vente på, at veerne spontant går i gang. Hvis ikke veerne begynder i løbet af 48 timer, sætter man fødslen i gang. Det er lidt forskelligt, afhængig af hvilket sygehus det drejer sig om.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...