close
Vandet går
Nu går vandet! På film starter veerne, når vandet går. I virkeligheden går vandet ikke altid, inden veerne starter. Det plejer faktisk at være omvendt.
Læs mere om tegn på, at fødslen er i gang.
Vandet går, inden veerne er kommet i gang
Det kan ske, at vandet går, uden at veerne er startet. Kontakt i så fald din jordemor for at få råd. Måske er det ikke tid til at føde, men du skal til et kontrolbesøg.
I de fleste tilfælde og hvis alt er vel med mor og barn, venter man nogle døgn, inden man gør noget. Det er for at kvinden skal have en chance for spontant at få gang i fødselsarbejdet, hvilket er bedst for både mor og barn.
Vandet drypper måske i stedet for at løbe
Det kan være svært at afgøre, om vandet er gået eller ej. Barnets hoved kan ligge som en prop i fødselskanalen, og det kan betyde, at vandet drypper i stedet for at løbe.
Kontakt din jordemor, hvis du opdager eller har mistanke om, at vandet er gået, selvom du ikke mærker nogle veer.
Igangsættelse af fødslen
På de fleste fødeafdelinger venter man mellem 24-36 timer, efter at vandet er gået, inden man aktivt gør noget for at sætte gang i fødslen. Det afhænger i høj grad af, hvordan barnet har det og af fostervandets farve. Hvis vandet er grønligt, betyder det, at barnet har haft afføring, og det kan være et tegn på, at det er eller har været udsat for stress.
Man laver en CTG-test, som er en elektronisk fosterovervågning, som måler fostrets puls i relation til livmoderens sammentrækninger, for at tjekke hvordan barnet har det inde i maven.
Hvis alt ser ud som det skal, skal du vente på, at veerne spontant går i gang. Hvis ikke veerne begynder i løbet af 48 timer, sætter man fødslen i gang. Det er lidt forskelligt, afhængig af hvilket sygehus det drejer sig om.
Læs mere om forskellige typer af veer - plukveer, fødselsveer og efterveer.
Læs også Planlagt igangsættelse af fødslen