Ved at fortsætte med brugen af denne hjemmeside, godkender du brugen af cookies. Du kan læse mere om cookies her

close

På fødeafdelingen – møde jordemoderen

Nu sker det! Grib taskerne, tag hinanden i hånden og af sted mod sygehuset. Efter de mange måneders venten er det endelig nu.

Når der er tre minutter mellem veerne, er det på tide at køre til sygehuset, hvis man er førstegangsfødende, og vandet ikke er gået. Hvis vandet går, skal man straks ringe til fødeafdelingen og høre, om de mener, at man skal køre ind eller ej.

For en flergangsfødende vil det ofte være passende at køre ind, når der er fem til seks minutter mellem veerne. Det bedste er dog altid at ringe og spørge jordemoderen, inden man beslutter sig for at køre til sygehuset.


Alle fødsler er forskellige, og det samme er alle fødeafdelinger. Men her kan du få en generel introduktion til, hvad du kan forvente, alt efter om du har valgt at føde på sygehuset eller hjemme med din egen jordemor.

Mød jordemoderen

Når jordemoderen har registreret dig, måler hun blodtryk og puls. Hun mærker på maven for at finde ud af, hvordan barnet ligger, lytter på dets hjerteslag og tjekker evt. hvor meget du har åbnet dig. I taler om veerne, hvornår de startede, og hvor lang tid der er mellem dem.

Hvis du har skrevet et brev med ønsker og forventninger til fødslen, giver du det til jordemoderen. En fordel ved brevet er, at den næste jordemor får den samme information, hvis de skifter vagt, mens du er på fødeafdelingen. Det kan sagtens være, at du ikke orker at forklare dine ønsker efter nogle timer med veer.

I kan også tale om dine ønsker omkring fødsel og smertelindring. Måske vil du gerne bevæge dig under veerne? Tage et bad? Have en særlig slags smertelindring? At barnet lægges på din mave straks efter fødslen? At barnet bliver hos dig, indtil du har ammet det første gang? Måske vil faren eller partneren klippe navlestrengen?

Barnets hjerterytme og veerne

Derefter foretages en CTG-undersøgelse, (køre en strimmel) som viser barnets hjerterytme og hvor lang tid, der er mellem veerne. Så kan jordemoderen også vurdere, hvordan barnet klarer veerne, og hvordan det har det, inde i maven.

Du behøver ikke huske at spørge om alt, lige når du er kommet ind på afdelingen. Der sker en masse under en fødsel, og du kan stille spørgsmål til jordemoderen undervejs. Fortæl, hvad du føler, og hvad dine ønsker og behov er.

Fødslens første fase

Du kan nu eventuelt få et varmt bad for at slappe af og lindre smerten. Jordemoderen vil ikke være hos dig hele tiden i fødslens første fase, men kigger ind med jævne mellemrum for at se til dig og barnet. Jordemoderen holder også nøje øje med fødslens forløb og tjekker, at du og barnet har det godt. Hun mærker efter, hvor meget du har åbnet dig, og kan hjælpe dig med at vælge den rigtige smertelindring, hvis du har brug for det.

Jordemoderen vejleder dig

Jordemoderen er din vejleder, hun er eksperten, og hun lytter til dig. Bed hende om råd og støtte. Fortæl hende straks, hvis der er noget, der føles forkert. Det er vigtigt for jer begge to. Du har måske ændret mening i forhold til dine ønsker før fødslen, og det er ok. Husk, at hun er der for at hjælpe dig og barnet. Hvis du har brug for jordemoderen, kan du ringe på klokken. I de næste to faser, mens du presser og føder barnet, vil hun være hos dig hele tiden.

Den anden forælder under fødslen

Under fødslen vil du, som skal være far eller er den anden forælder, sikkert gerne være aktiv og deltage. Spørg jordemoderen, og hold dig informeret. Dit barns mor har brug for dig nu. Det bedste, du kan gøre, er at hjælpe, støtte og opmuntre hende så meget som muligt. Hvis du deltager aktivt i fødslen, styrkes jeres fælles følelse af at være i et intimt samarbejde hele vejen, indtil barnet er født.

Bearbejd oplevelsen

Efter fødslen er det godt at tale det igennem, som er sket. Det er en vigtig del af fødselsprocessen, og det føles som regel trygt. Stil alle de spørgsmål, du vil, og tal med jordemoderen om det, du følte eller oplevede. Dette møde kan også være en vigtig del af din forberedelse på en eventuel næste fødsel, selvom det føles meget langt væk lige nu.

Der er stor fokus på moderen og barnet under fødslen, og sådan skal det være. I samtalen bagefter er det også plads til dig, som er blevet far eller forælder. At se sit barn blive født er en stærk følelsesmæssig oplevelse. Bagefter kan det være godt at kunne tale om det, der er sket, og også stille de spørgsmål, som eventuelt er opstået.

Der er opstået en fejl, prøv igen senere.
Indlæser ...